Πολιτισμός
Κινηματογράφος: ΤΕΕΒ - Ο λύκος της ερήμου

Ένα μικρό διαμάντι είναι η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Νάτζι Αμπού Νοβάρ και μεταφέρει τον θεατή στην Ιορδανία του Α’΄Παγκόσμιου Πολέμου, την εποχή που η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε και χαράζονταν τα σύνορα των μετέπειτα κρατών της περιοχής. 
 
Στην ίδια έρημο Γουάντι Ραμ, όπου είχε γυριστεί ο επικός «Λόρενς της Αραβίας», ο Αμπού Νοβάρ δεν κινηματογραφεί από τη σκοπιά του Δυτικού ιμπεριαλιστή που ξεσηκώνει τις τοπικές φυλές κατά του σουλτάνου (όπως έκανε ο Λόρενς) αλλά από αυτήν του Βεδουίνου, του ντόπιου, που τον χρησιμοποιούν, ο καθένας για διαφορετικές σκοπιμότητες.
 
Ο οκτάχρονος Τέεμπ ακολουθεί κρυφά τον αδελφό του Χουσεϊν στην έρημο, όταν αυτός συνοδεύει έναν Βρετανό στρατιωτικό σε ένα
ρωμαϊκό πηγάδι. Όμως δέχονται εχθρικά πυρά και η περιπέτεια του Τέεμπ μετατρέπεται σε έναν προσωπικό αγώνα για την επιβίωση, από τον οποίο θα βγει άλλος άνθρωπος. Με φόντο το εκπληκτικό τοπίο της ερήμου αλλά χωρίς φολκλορικές και συναισθηματικές ευκολίες, η ιστορία ξεδιπλώνεται και σταδιακά εξηγεί όσα δεν είναι κατανοητά στην αρχή. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει τα πολιτικά στοιχεία μιας κοινωνίας που -χωρίς να παρουσιάζεται ιδανική- αλλάζει βίαια και χωρίς επιστροφή. Ο σιδηρόδρομος, οι ένοπλες συμμορίες, Βρετανοί και Οθωμανοί επιφέρουν κοσμογονικές επιπτώσεις, καθόλου απελευθερωτικές και δημοκρατικές. Όπως δηλώνει ο δημιουργός της ταινίας «...αν θέλει κανείς να καταλάβει την καταστροφική πραγματικότητα που ζει σήμερα η Μέση Ανατολή πρέπει να μελετήσει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου».