Πολιτισμός
Κινηματογράφος: «Η αλήθεια»

Παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2004 στις ΗΠΑ (που δυστυχώς ανέδειξαν για δεύτερη φορά τον Τζορτζ Μπους νεότερο) ξέσπασε ένα δημοσιογραφικό σκάνδαλο που οδήγησε στην καρατόμηση από το κανάλι CBS δυο σημαντικών προσωπικοτήτων: Της παραγωγού Μέρι Μέιπς και του παρουσιαστή Νταν Ράδερ. Ο λόγος ήταν μια εκπομπή τους στη σειρά «60 λεπτά» που παρουσίαζε ότι στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ο Μπους είχε αποφύγει να στρατολογηθεί στον πόλεμο μέσω κατάταξης στην Εναέρια Εθνοφρουρά του Τέξας, στην οποία όμως δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Ο πρόεδρος που έσυρε τη χώρα στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είχε απλά λουφάρει! 
 
Η εκπομπή σφυροκοπήθηκε από την πρώτη στιγμή από ολόκληρο το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, που κατόρθωσε να μεταφέρει το πεδίο συζήτησης από τις ευθύνες του Μπους (ήταν γνωστό ότι δεν είχε πατήσει το πόδι του στη μονάδα) στην εγκυρότητα ορισμένων τεκμηρίων που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπομπή, καταφέρνοντας τελικά να την διαψεύσουν. 
 
Η ταινία «Η Αλήθεια» περιγράφει τα γεγονότα, όπως τα κατέγραψε η Μέιπς στο βιβλίο της «Αλήθεια και καθήκον: Ο τύπος, ο Πρόεδρος και το προνόμιο της εξουσίας». Το CBS δεν αρκέστηκε σε απλή απολογία, αλλά εξαπέλυσε κυνήγι μαγισσών για «κακή δημοσιογραφία». Αυτό δεν εμπόδισε το κανάλι να παραλάβει λίγους μήνες αφού την απέλυσε το βραβείο που κέρδισε μια προηγούμενη εκπομπή της Μέιπς, με θεμα το σκάνδαλο με τις φυλακές Αμπου-Γκράιμπ στο Ιράκ.
 
Η κυκλοφορία της ταινίας προκάλεσε δυσφορία σε αρκετούς, και στο CBS που αρνήθηκε να προβάλει διαφήμισή της στα κανάλια του! Για το αντιπολεμικό κίνημα που πάλεψε τις θηριωδίες των Μπους είναι μια μικρή δικαίωση.