Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο

Από την αντιφασιστική συγκέντρωση στις 27/6 στο Εφετείο Αθηνών

Δυναμική συγκέντρωση συνόδεψε την πρώτη μέρα της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών τη Δευτέρα 27 Ιούνη. Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν υλικό και ενημέρωσαν τον κόσμο που περνούσε έξω από τα δικαστήρια για τη δίκη των φασιστών.
 
Μπροστά από τα δικαστήρια, στη μεριά της Λ. Αλεξάνδρας, άνοιξαν τα πανώ της ΚΕΕΡΦΑ, της ΟΡΜΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΕΝΕΝ και της ομάδας LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο πρωτοφανής αστυνομικός αποκλεισμός του Εφετείου δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές, με τις ντουντούκες, τις σημαίες, τα πανώ, τα υλικά και τα συνθήματα, να κάνουν τη δίκη γεγονός σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας.
 
Η συμμετοχή συνδικαλιστών, ναυτεργατών, εργαζόμενων σε νοσοκομεία και άλλους χώρους στη συγκέντρωση έδειξε το εύρος του αντιφασιστικού κινήματος. “Η ΑΔΕΔΥ από την πρώτη στιγμή μαζί με τις αντιφασιστικές αντιναζιστικές οργανώσεις κάλεσε τον κόσμο να κινητοποιηθεί για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, για να πληρώσουν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, για να πληρώσουν αυτοί που επιτίθενται ενάντια σε εργαζόμενους, συνδικαλιστές, μετανάστες, πρόσφυγες, ομοφυλόφιλους, σε Ρομά, να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους”, μας είπε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, “Εμείς απαιτήσαμε μαζί με όλους τους άλλους φορείς η δίκη να γίνει από την πρώτη στιγμή εδώ στο Εφετείο. Θεωρούμε θετική εξέλιξη ότι τελικά μεταφέρθηκε μετά τη δραματική έκκληση της μητέρας του Παύλου Φύσσα.
 
Απαιτούμε όλοι οι παράγοντες της δίκης να αφοσιωθούν αποκλειστικά σε αυτή, η αίθουσα να διατεθεί αποκλειστικά για τη συνέχιση και τη γρήγορη ολοκλήρωσή της. Είμαστε μαζί με όλους τους φορείς, με όλους τους εργαζόμενους στο αντιφασιστικό κίνημα, για να κοπεί το χέρι των νεοναζιστών, για να σταματήσει η εγκληματική τους δράση, για να αποτρέψουμε τα νέα εγκλήματα αλλά και για να διαμαρτυρηθούμε και να σταματήσει η κάλυψη και ανοχή της αστυνομίας και όλων των μηχανισμών του κράτους στη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο αντιφασιστικός αγώνας διευρύνεται, τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, να πάρουν πιο δυναμικές πρωτοβουλίες μαζί με όλς τις οργανώσεις σε αυτή την κατεύθυνση”.
 
“Η ΠΕΝΕΝ είναι σε μόνιμη βάση στον αγώνα, δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε σήμερα εδώ. Να δικαστούν οι φονιάδες”, μας είπε ο Απόστολος Μπαλάσης, ταμίας της Ένωσης. Ενώ ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας μας δήλωσε: “Βρισκόμαστε εργαζόμενοι από το δημόσιο και τα νοσοκομεία στη συγκέντρωση για την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Το εργατικό κίνημα έχει παίξει ρόλο στο να μεταφερθεί η δίκη από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο, είναι μια πρώτη νίκη που θα χρειαστεί κλιμάκωση με στάσεις εργασίας, με απεργίες, με κινητοποιήσεις που θα συμβάλλουν στην καταδίκη, να μπουν ισόβια για πάντα στη φυλακή οι νεοναζί δολοφόνοι. Εμείς σαν εργαζόμενοι στον Άγιο Σάββα, επειδή είμαστε και δίπλα στο χώρο της δίκης, θα βρισκόμαστε εδώ για όσο χρειαστεί”.