Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αστυνομικές μεθοδεύσεις

Κυβέρνηση, αστυνομία και δικαστικό σύστημα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μειώσουν το θρίαμβο της μεταφοράς της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών. Η πρώτη συνεδρίαση στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου τη Δευτέρα 27 Ιούνη έγινε σε αντίξοες συνθήκες κι αυτό ήταν αποτέλεσμα πολύ στοχευμένων επιλογών.
 
Ήταν απαίτηση του κινήματος να μπορεί να καλύπτεται δημοσιογραφικά η δίκη πιο εύκολα, όμως η αίθουσα δεν είχε πρόσβαση στο ίντερνετ και τα μικρόφωνα δε λειτουργούσαν. Οι δημοσιογράφοι “εξορίστηκαν” σε ένα από τα επάνω διαζώματα του χώρου και στις επίμονες εκκλήσεις τους να μεταφερθούν πιο κοντά στην έδρα, στις άδειες καρέκλες του κάτω διαζώματος, η υπεύθυνη για την αίθουσα αστυνομική δύναμη αλλά και η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απάντησαν αρνητικά. Ένας από τους αστυνομικούς μάλιστα προσπάθησε να επιβάλει με τη βία αυτή την απόφαση, σπρώχνοντας τις δημοσιογράφους που διαμαρτύρονταν.
 
Ήταν απαίτηση η ασφάλεια των θυμάτων, των συγγενών τους και των μαρτύρων κατηγορίας, όμως αναγκάστηκαν, παρά το γεγονός ότι η αίθουσα προσφερόταν για διαφορετική ρύθμιση, να μπαίνουν μαζί με τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους από την ίδια είσοδο. Αποτέλεσμα ήταν να αποθρασυνθούν οι φασίστες και οι δικηγόροι τους με επιθέσεις προς την οικογένεια Φύσσα και την Πολιτική Αγωγή από το πρωί μέσα και έξω από την αίθουσα.
 
Κυριότερο απ' όλα, ήταν απαίτηση να μπορεί να παρακολουθεί τη δίκη και να δίνει το παρών το αντιφασιστικό κίνημα, όμως με χυδαίους εκβιασμούς του τύπου “θα κάθεστε ανάμεσα σε χρυσαυγίτες, μπείτε με δικό σας ρίσκο” και ψέματα ότι ο χώρος είναι πλήρης, η αστυνομία κράτησε τους αντιφασίστες τουλάχιστον μία ώρα έξω. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι της εισόδου είχαν από το πρωί αφήσει να καταλάβουν την αίθουσα δεκάδες χρυσαυγίτες και χρυσαυγίτισες που δεν σταμάτησαν να προκαλούν με χειρονομίες, γέλια και ειρωνικά σχόλια ακόμα και την οικογένεια Φύσσα. “Μαζεύτε την, κάντε την να σωπάσει”, τόλμησαν να πουν προς τη Μάγδα Φύσσα με την αστυνομία να τους κοιτάζει απαθής.
 
Ασυλία
Νιώθοντας την ασυλία που του προσέφερε το γεγονός ότι η αστυνομία επέλεξε να αφήσει μέσα στην αίθουσα τους χρυσαυγίτες και να βάλει εμπόδια στους αντιφασίστες, ο δολοφόνος του Παύλου Φϋσσα, Ρουπακιάς, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της δίκης και με την ανοχή των αστυνομικών που τον συνόδευαν, επιτέθηκε στη φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη σηκώνοντας απειλητικά το χέρι του εναντίον της για να της αρπάξει την κάμερα και φωνάζοντάς της “Τι κάνεις μωρή καριόλα!”. Απείλησε και τη Μάγδα Φύσσα.
 
Ωστόσο με την επιμονή τους, δεκάδες αντιφασίστες που δε δέχονταν να αποχωρήσουν από την είσοδο του δικαστηρίου κατάφεραν και μπήκαν στην αίθουσα, για να μην αφήσουν τους μάρτυρες και την οικογένεια Φύσσα μόνους τους με τους δολοφόνους νεοναζί.
 
Όπως είπε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης “τα μέτρα της αστυνομίας τορπίλισαν τη διαδικασία. Αυτό έγινε είτε από ηλιθιότητα είτε από σκοπιμότητα”. 
 
Στην πραγματικότητα, ούτε η κυβέρνηση ούτε η δικαστική εξουσία ήθελαν τη μεταφορά της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο. Αναγκάστηκαν να πάρουν αυτή την απόφαση κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος, έχοντας όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής στις φυλακές σε περίπτωση “δυσχερειών” στη διεξαγωγή της. Το ποιος προκαλεί τις “δυσχέρειες” φάνηκε από την πρώτη μέρα.
 
Αυτή η τακτική δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο από τους χρυσαυγίτες και τους συνηγόρους τους που τους βόλευε η απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού και επίσης δεν ήθελαν τη μεταφορά. Τόσο οι κατηγούμενοι και το “κοινό” τους που προκαλούσαν όσο και η υπεράσπιση που, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διέκοπτε συντονισμένα με φωνές κάθε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής, έχουν τον ίδιο στόχο, της δημιουργίας “δυσχερειών” στο νέο χώρο.
 
Ούτε οι προσπάθειες επιστροφής στον Κορυδαλλό, ούτε η τρομοκράτηση των αντιφασιστών θα περάσουν. Με την οργανωμένη στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για όλες τις δικάσιμους του επόμενου διαστήματος, το αντιφασιστικό κίνημα θα εξασφαλίσει και τη συνέχιση της διαδικασίας στο Εφετείο και την καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων.
 
Ήδη η ΚΕΕΡΦΑ κυκλοφορεί αφίσα και ανακοίνωση που αναφέρει “Στηρίζουμε την αντιφασιστική κινητοποίηση διαρκείας, με παρουσία στην αίθουσα του δικαστηρίου και στις συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο Αθηνών, στην Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως στις 8.30πμ, στις δικάσιμες 30 Ιούνη και τον Ιούλη 4, 8, 11, 14, 15, 18, 21 και 25/7”. Το πόσο αυτό το οργανωμένο κάλεσμα ενοχλεί τους χρυσαυγίτες φάνηκε από το ότι ο συνήγορος και αδελφός του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, διάβασε διαμαρτυρόμενος την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ μέσα στο δικαστήριο! Μόνο χαρά προκαλεί αυτή η κίνηση στο αντιφασιστικό κίνημα. Θα είμαστε εκεί μέχρι να μπουν όλοι βαθιά στη φυλακή.
 
• Επόμενες συνεδριάσεις στο Εφετείο: 30 Ιούνη και 4, 8, 11, 14, 15, 18, 21 και 25 Ιούλη