Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας: "Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας"

Θήβα, 16/6/16

Η Θήβα έρχεται να προστεθεί σε έναν μεγάλο κατάλογο από ρατσιστικές, αντεργατικές επιθέσεις που έχει αντιμετωπίσει η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Θες να μας πεις δυο λόγια για όλες αυτές τις μάχες;
 
Η Θήβα ήταν ένα ακόμα παράδειγμα από τα πολλά που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Σκάλα Λακωνίας, Μανωλάδα, Θήβα, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Νίκαια, σε πάρα πολλά σημεία έχουμε δει τρομερά πράγματα. Δυστυχώς πολλοί από τους Πακιστανούς που εργάζονται στην Ελλάδα δεν τολμάνε να μιλήσουν για όλα αυτά που τους κάνουν. Είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί περιμένουν ότι ο εργοδότης ή ο εργολάβος θα δείξει σεβασμό στα δικαιώματά τους. Όμως ξέρουμε με τα χρόνια πως μόνο αν παλέψουμε κερδίζουμε τα δικαιώματά μας.
 
Τα τελευταία 12 χρόνια η Πακιστανική Κοινότητα έχει δώσει πολλές και σκληρές μάχες, και έχει βρεθεί μπροστά σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις γι' αυτό και ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Όπου και αν έχουμε πάει οι Πακιστανοί μας αντιμετωπίζουν σαν μεγάλο αδερφό που τον περιμένουν και βγαίνουν στους δρόμους μαζί μας. Με την στήριξη αυτού του κόσμου συνεχίζουμε να παλεύουμε και τις περισσότερες φορές έχουμε αποτελέσματα. Η Σκάλα Λακωνίας είναι ένα σημαντικό παράδειγμα γιατί μετά από μεγάλη και συνεχή μάχη για μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα καταφέραμε 550 άτομα να πάρουν χαρτιά. 
 
Λέμε πως κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι νόμιμος γιατί όταν ένας εργάτης είναι νόμιμος τότε μπορεί να σηκωθεί και να ζητήσει δικαιώματα.
 
Περιμέναμε πως τώρα με κυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζαμε να έχουμε χαρτιά, όμως αποδεικνύεται πως τελικά ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τους εργαζόμενους νόμιμους, να διεκδικούν και να έχουν δύναμη για να σταθούν όρθιοι.
 
Δίνετε έναν μεγάλο αγώνα την τελευταία χρόνια απέναντι στην πρεσβεία του Πακιστάν. Τι ακριβώς συμβαίνει; 
 
Όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια έτσι κάναμε και στη Θήβα. Βρεθήκαμε να παλέψουμε για τα εργατικά δικαιώματα, για χαρτιά, για ζωή με αξιοπρέπεια. Πριν μια εβδομάδα είναι η πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια, που ήρθε στη Θήβα και κάποιος από την Πακιστανική Πρεσβεία, ο Γραμματέας Σαφκάτ Ουλά Χαν. 
 
Δεν ήρθε όμως για κάτι καλό. Πήγε μαζί με τους ρουφιάνους του για να εμποδίσουν τους εργάτες να παλέψουν για τα δικαιώματά τους και για να τους πείσει να μην συνεργαστούν με την Πακιστανική Κοινότητα. Έχουν πρόβλημα με την Πακιστανική Κοινότητα γιατί παλεύει για τα δικαιώματα των Πακιστανών στην Ελλάδα και θέλουν να σπάσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες μας και να βάλουν κάποιον δικό τους για να ελέγξουν την Κοινότητα. Γι' αυτό και εμείς αμέσως μετά το Ραμαζάνι θα ξεκινήσουμε διαδικασίες για εκλογές μέσα στον Ιούλιο για να δείξουμε σε όλους πως έχουμε τον κόσμο με το μέρος μας.
 
Και όπως ίσως γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια, αλλά ειδικά από τις 24 Αυγούστου 2015, τους τελευταίους 10 μήνες, πάρα πολύ εντατικά με καθημερινές και εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις έξω από την πρεσβεία μας, ενάντια στον βρώμικο πρέσβη, τον βρώμικο γραμματέα και τους μπράβους τους. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την πρεσβεία. Πιστεύουμε όμως πως η πρεσβεία είναι όλων των Πακιστανών και δεν είναι προίκα κανενός. Εμείς λέμε πως πρέσβης και γραμματέας είναι υπάλληλοι των Πακιστανών και βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετούν τον κάθε Πακιστανό με σωστό τρόπο.
 
Όμως αυτοί είναι σκέτη μαφία. Για την πιο απλή δουλειά, για μια απλή πληροφορία, απλά για να μπεις στην πρεσβεία σου ζητάνε μίζα 200 ευρώ. Αν θες κάποια ακόμα σημαντικότερη δουλειά ζητάνε ακόμα και 1.500 ή 2.000 ευρώ. Ένας απλός πολίτης να πάει στην πρεσβεία για δουλειά αυτό το βρίσκει μπροστά του. Τον προσεγγίζουν αμέσως ρουφιάνοι του πρέσβη και του ζητάνε λεφτά.
Δεν χρειάζεται να είσαι μυστικός αστυνομικός για να το δεις αυτό. Έχουμε βγάλει μια λίστα με 36 ρουφιάνους που μοιράζονται τα κέρδη. Πλέον όλη η κοινότητα ξέρει με το όνομά τους αυτές τις τρεις ντουζίνες μπράβους του πρέσβη.
 
Μιλάμε για εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες υποθέσεις εκβιασμών και μίζας. Μόνο στην κοινότητα έχουν φτάσει πάνω από 100 καταγγελίες. Υπάρχουν μηνύσεις ενάντια στην πρεσβεία, μεταξύ αυτών και μιας Ελληνίδας που της ζήτησαν 1.000 ευρώ για να κάνει μια δουλειά με το Πακιστάν.
 
Πώς σας έχουν αντιμετωπίσει από την πρεσβεία ως τώρα; 
Στην αρχή προσπάθησαν να μας δωροδοκήσουν. Εστειλαν ανθρώπους της πρεσβείας να μας πουν πόσα θέλουμε και αν θέλουμε να μοιράζουμε τα κέρδη. Εμείς απαντήσαμε με νέα κινητοποίηση απ'έξω από την πρεσβεία λέγοντας πως παλεύουμε για να έχουν όλοι οι Πακιστανοί σωστή αντιμετώπιση από την πρεσβεία τους και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
 
Μετά άρχισαν οι εκβιασμοί και οι απειλές. ¨Όποιος είναι με την κοινότητα και έχει βρεθεί σε κινητοποιήσεις τον απειλούν ότι θα του χαλάσουν τη ζωή. Κρατάνε τα διαβατήρια μαζί με τις κάρτες ανανέωσης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν άνθρωπο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα να μην μπορεί να κάνει τίποτα γιατί του έχουν κρατήσει το διαβατήριο. Ούτε στη ΔΕΗ και στην εφορία δεν μπορεί να κάνει δουλειά, δεν λέμε να θέλει να ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα που δεν μπορεί.
 
Μετά ξεκίνησαν οι απειλές και οι επιθέσεις. Στον Ζακά Ουλά που έχει μαγαζί στην Μενάνδρου και Σοφοκλέους του επιτέθηκαν 6 άτομα τον με μαχαίρια, τον ακινητοποίησαν και τον χτύπησαν πολύ άσχημα. Σε έναν Ιμάμη τον απείλησαν πως την επόμενη φορά θα τον μαχαιρώσουν. Στον Χαλίντ που διαμαρτηρήθηκε έξω από την πρεσβεία τον χτύπησαν τόσο πολύ στο πρόσωπο, του σπάσανε τα δόντια. Προσπαθούν να φοβήσουν τον κόσμο.
 
Ποια είναι η αντιμετώπιση από την μεριά του ελληνικού κράτους;
 
Κάναμε μηνύση για όλα αυτά τα περιστατικά και πήγαμε στο Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά μας λένε πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί η πρεσβεία είναι ξένο έδαφος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να κάνει τίποτα; Δεν μπορεί να στείλει μια αναφορά στο Υπ. Εξωτερικών του Πακιστάν που να λέει τι γίνεται εδώ; Υπάρχουν μηνύσεις, απειλές, φοβερές αποδείξεις. Και όμως από την ελληνική Κυβέρνηση δεν έχουμε την παραμικρή απάντηση και βοήθεια. Έπρεπε να ενδιαφέρονται για τους 40 με 50 χιλιάδες Πακιστανούς που ζουν στην Ελλάδα. 
 
Αντίθετα μάλιστα κάθε φορά έρχονται και μας συλλαμβάνουν. Σε 10 μήνες έχουμε 20 συλλήψεις για χρήση ντουντούκας. Θέλουν να μας κάνουν να σταματήσουμε. Από τις 20 φορές που πήγαμε στο δικαστήριο μόνο την πρώτη καταδικαστήκαμε με 2.000 ευρώ πρόστιμο. Από εκείνη την φορά και μετά όλα τα δικαστήρια μας αθώωσαν. 
 
Αυτά τα χρήματα είναι δυσβάσταχτα για εμάς. Ζητάμε τη στήριξη όλων. Όπως έχουμε βρει στήριξη από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ζητάμε και από τα συνδικάτα. Είμαστε εργάτες, κόσμος που δουλεύει σκληρά και θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Είμαστε φιλήσυχοι, δουλεύουμε με κάθε Έλληνα και με όλους τους φορείς, με οργανώσεις, με κόμματα, με συνδικάτα. Και ποτέ δεν έχουμε πρόβλημα. Τα τελευταία 20 χρόνια τα μόνα προβλήματα είναι όταν δεν μας σέβονται, όχι το αντίθετο.
 
Η δίκη της Χ.Α. μεταφέρεται στο Εφετείο. Σαν Πακιστανική Κοινότητα δώσατε μεγάλη μάχη για να αναδείξετε τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και την δίκη που έγινε επίσης στο Εφετείο. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει στην υπόθεση της δίκης των ναζί της Χ.Α.; 
 
Δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και τους φασίστες χωρίς να παλέψουμε. Σαν Πακιστανική Κοινότητα δεν περιμέναμε καθόλου. Όταν άρχισαν οι επιθέσεις αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Πάνω από 1.000 χτυπήθηκαν από την Χρυσή Αυγή και την αστυνομία. Όταν ένας Πακιστανός πήγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα έπιαναν αυτόν. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Ενωση Μεταναστών Εργατών και κοινές επιτροπές με την ΚΕΕΡΦΑ παντού. Έτσι αν κάποιος δεχόταν χτύπημα έπαιρνε τηλέφωνο στην Πακιστανική Κοινότητα ή στην ΚΕΕΡΦΑ και πηγαίναμε μαζί με δικούς μας μάρτυρες να καταθέσουμε για να μην μπορούν να καλυφθούν οι φασίστες και οι ρατσιστές αστυνομικοί. Δώσαμε μεγάλη μάχη και μάθαμε πως δεν γίνεται αλλιώς. Και τώρα με την Οικογένεια του Παύλου Φύσσα και με τους Αιγύπτιους ψαράδες και όλες τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής η Πακιστανική Κοινότητα θα είναι εκεί έξω από το Εφετείο και καλούμε και όλο τον κόσμο να είναι εκεί, γιατί ξέρουμε πως χωρίς να είμαστε εκεί δεν πρόκειται να καταφέρουμε να βάλουμε τους φασίστες στην φυλακή.