Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μάρτυρας ή συνεργός;

Η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, αδερφής του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, ήταν από πολλές απόψεις προκλητική. Στην, πρωτάκουστη σε 74 ολόκληρες συνεδριάσεις εκδοχή της, την οποία ξεκίνησε στις 15/7 (75η μέρα της δίκης) και συνέχισε στις 18/7 (76η μέρα της δίκης), ο Ρουπακιάς, ένας “ήρεμος, συζητήσιμος, οικογενειάρχης” που “δεν ήταν των εντάσεων, δεν τσακωνόταν, δεν είχε διαφορές και νεύρα”, “αμύνθηκε” στους 4-5 που τον “τράβηξαν έξω από το αμάξι” και, παίρνοντας τρομοκρατημένος το “μαχαιράκι” που υπήρχε κάτω από το κασετόφωνο, κατάφερε “δύο γρατζουνιές” στον Παύλο Φύσσα! O ίδιος στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκε μετά από κλήση στις 11:30 το βράδυ που έλεγε “κάτι συμβαίνει με την τοπική” (της Νίκαιας).
 
Αλλά οι προκλήσεις δεν σταματούν εκεί. Η Χ. Ρουπακιά παρομοίασε τη δολοφονία με την εικόνα ενός παιδιού που κλέβει γλυκό από το ψυγείο κι εξαφανίζεται (!), για να δικαιολογήσει ότι είπε στον αδελφό της “γιατί δεν έφυγες”. Δήλωσε επίσης ότι δε γνωρίζει αν ο Ρουπακιάς είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ενώ η ίδια όπως είπε απλά την ψήφισε στις εκλογές του '12. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να καλύψει κάποια μέλη του τάγματος της Νίκαιας για τα οποία ρωτήθηκε: για το ότι βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα του Καζαντζόγλου στο αυτοκίνητο είπε ότι δε βρίσκει παράλογο να του τα έδωσε για να μην του πέσουν στο μηχανάκι. Για την παρουσία του Τσόρβα το βράδυ εκείνο είπε ότι το χει ακούσει αλλά δεν επιβεβαιώθηκε (από έρευνα …της ίδιας).
 
Προκειμένου να μην δώσει καμία πληροφορία για την εγκληματική οργάνωση, η Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο ότι δε γνωρίζει για τη δράση της στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς και ότι δεν άκουσε τις ομιλίες στελεχών στο Μελιγαλά και τις Θερμοπύλες γιατί “καθόταν μακριά” ή γιατί “η εκδήλωση ήταν μεγάλη”. Δεν πρόσεξε επεισόδια σε κάποια από τις εν λόγω εκδηλώσεις, αλλά τα είδε αργότερα στην τηλεόραση (!).
 
Φυσικά όλα αυτά κατέρρευσαν, με την αποδόμηση της κατάθεσης να ξεκινάει ήδη από την Έδρα. Στις επίμονες ερωτήσεις της Προέδρου για το τι συνέβη το βράδυ της δολοφονίας, ερωτήσεις που αναδείκνυαν μια σειρά από αντιφάσεις, απάντησε μόνο με το να παραδεχτεί ότι μέσα σε 3 χρόνια δεν έχει καταφέρει να μάθει τίποτα περισσότερο από αυτά που έμαθε τις πρώτες 24 ώρες. Το καλύτερο βέβαια ήταν ότι κλήθηκε να εξηγήσει το “διαμάντι” που της ξέφυγε, ότι το πρώτο πράγμα που έψαξε στο Google μόλις μίλησε με τον Ρουπακιά και της είπε ότι κρατείται στο ΑΤ Κερατσινίου για έναν “τσακωμό”, ήταν “επίθεση Αμφιάλη 17/9”! Η απάντησή της ήταν ότι “ασυναίσθητα” αυτό έβαλε.
 
Δεν τα κατάφερε
Η μάρτυρας δεν κατάφερε να εξηγήσει στην έδρα “πώς ένας φιλήσυχος άνθρωπος έχει στην κατοχή του taser και γκλοπ”, γιατί “εφόσον βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που δέχτηκε επίθεση δεν έκλεισε τα τζάμια να φύγει”, αν “τα κόμματα καλούν τους απλούς ψηφοφόρους μες το βράδυ” και “γιατί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την πράξη ενός απλού ψηφοφόρου”.
 
Όταν ήρθε η σειρά της Πολιτικής Αγωγής, επιδείχθηκαν στη μάρτυρα δεκάδες φωτογραφίες στις οποίες αναγνώρισε το Ρουπακιά, τον εαυτό της καθώς και τη νύφη, τα ανίψια και το γιο της σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, φορώντας μπλουζάκια της οργάνωσης. Τον Ρουπακιά αναγνώρισε σε φωτογραφίες μαζί με στελέχη όπως ο Λαγός και ο Παναγιώταρος. Για να καλύψει αυτά που έλεγε στην έδρα, η Ρουπακιά είπε ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει η έννοια μέλος για οποιαδήποτε οργάνωση, τι δουλειά κάνει ένας αναπληρωτής ταμίας (η θέση του Ρουπακιά στην τοπική Νίκαιας), τι σημαίνει πενταμελές κ.α. Στον ίδιο τόνο, “δεν γνωρίζει” τι είναι η σβάστικα και πώς χαιρετούσε ο Χίτλερ, διότι είχε 9 στην Ιστορία. Τέλος, δεν μπόρεσε να εξηγήσει την ομοιομορφία της ενδυμασίας σχεδόν 700 ατόμων στις εκδηλώσεις, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες φωτογραφίες. Άλλο “διαμάντι” που της ξέφυγε και η Πολιτική Αγωγή της ζήτησε να εξηγήσει ήταν ότι, τη μοναδική φορά που πήγε στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας, φορούσε “πολιτικά” και ζήτησε τον (απλό ψηφοφόρο) “Γιώργο”.
 
Για τη χρήση της λέξης “μαχαιράκι” και το κατά πόσον ήταν απαραίτητο στο αυτοκίνητο, επέμεινε προκλητικά ότι το χρειάζεται στη δουλειά και ότι είναι πράγματι μαχαιράκι, αφού διαθέτει πολύ μεγαλύτερα. Η 76η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής “δικό σας το αμάξι, δικό σας το μαχαίρι, δικός σας ο αδερφός, επιμένετε ότι δεν έχετε καμία σχέση με το φόνο;” που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ίδιας και της υπεράσπισης, καθώς και όλου του χρυσαυγίτικου κοινού. Η εξέτασή της συνεχίζεται την Πέμπτη 21/7.

Δίκη ΧΑ - 77η μέρα

Το αίσθημα της επιβίωσης, άγχος και κρίση πανικού προκάλεσε στο μάρτυρα Νικόλαο Χατζηευστρατίου, φίλο του Παύλου Φύσσα και αυτόπτη μάρτυρα, η δολοφονική χρυσαυγίτικη επίθεση και η μετέπειτα συμπεριφορά που δέχτηκε στο τμήμα από την αστυνομία, σύμφωνα με την κατάθεσή του στο δικαστήριο (77η μέρα, 18/7). 
 
Ο μάρτυρας περιέγραψε τους πρώτους τρεις χρυσαυγίτες που βρέθηκαν το βράδυ εκείνο στο Κοράλλι να προετοιμάζονται: ο ένας πήρε τουλάχιστον 10 τηλέφωνα μέσα σε 2 λεπτά. Δύο άλλοι στέκονταν πίσω από το σταθμευμένο τους αυτοκίνητο με ανοιχτό το πορτ-παγκάζ παίρνοντας από αυτό γάντια και ένα ξύλο, σα ρόπαλο.
 
Όπως και οι προηγούμενοι μάρτυρες, έτσι και ο Ν. Χατζηευστρατίου ανέφερε την παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ πριν ξεκινήσει η επίθεση, το αυτοκίνητο του Ρουπακιά (με συνεπιβάτες, όπως είδε, έναν άντρα μπροστά και μια ξανθιά γυναίκα πίσω) ακολουθούμενο από έναν μεγάλο αριθμό δικάβαλων μηχανών που έστριψαν στο στενό της καφετέριας και την έναρξη της απρόκλητης επίθεσης όταν πια η παρέα του Φύσσα είχε αρχίσει να τρέχει προς τα πάνω. 
 
Ο μάρτυρας συνεχίζει, επειδή ήταν από αυτούς που κρύφτηκαν στην πυλωτή, με το πώς τους αντιμετώπισε η αστυνομία, κάνοντας εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια περνώντας τους χειροπέδες, οδηγώντας τους στο τμήμα, και αφήνοντάς τους σε μια αίθουσα για περίπου μισή ώρα με έναν Ρουπακιά, όπως χαρακτηριστικά τον περιέγραψε, “άνετο”, να παριστάνει τον περαστικό. Όταν έμαθε ότι ο φίλος του ήταν νεκρός, έπαθε κρίση πανικού και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο. Τέλος, οδηγήθηκε για κατάθεση. 
 
Απαντώντας στην πολιτική αγωγή για τους στόχους των επιθέσεων, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό επίθεσης σε μετανάστες μικροπωλητές σε λούνα παρκ στην Κυπαρισσία που έχει δει ο ίδιος και γενικότερα είπε πως η Χρυσή Αυγή επιτίθεται σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αριστερούς. Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης ήταν τόσο προκλητικές που ο μάρτυρας αλλά και η Πρόεδρος είπαν τουλάχιστον τρεις φορές “δε δικάζεται ο Παύλος”.
 
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου, με δύο συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό (6 και 8/9) και επτά στο Εφετείο (5, 9, 12, 13, 19, 23, 27/9). Η Πρόεδρος είπε επίσης ότι υπάρχει ενδεχόμενο να προστεθούν μία ή δύο ημερομηνίες στον Κορυδαλλό.
 
Όλες και όλοι στις δύο τελευταίες δικάσιμους του Ιούλη, 21 και 25/7, στο Εφετείο 8.30πμ, και συνεχίζουμε το Σεπτέμβρη, να μην επιτρέψουμε στους φασίστες να τρομοκρατούν, να τους καταδικάσουμε όλους!
 

Οι αντιστασιακοί του ΣΦΕΑ ήταν εκεί

Παρουσία στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών και μέσα στην αίθουσα μετά, είχε την Παρασκευή 15 Ιούλη ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74.
Ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του Συνδέσμου, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να παρακαλουθήσουμε ορισμένα στιγμιότυπα από τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Είναι ντροπή σήμερα να μην έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, με τις ατέρμονες διαδικασίες, την κωλυσιεργία και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις στο δικαστήριο. Ήρθαμε να συμπαρασταθούμε στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, στις οικογένειες των παιδιών που έχουν βασανιστεί, που έχουν υποφέρει τη βία, τις απειλές και τους εξαναγκασμούς της Χρυσής Αυγής. Θα είμαστε πάντοτε αντιμέτωποι με αυτό το φασιστικό μόρφωμα γιατί αυτό προστάζει η συνείδησή μας και η ιστορία μας σαν αντιστασιακοί που παλέψαμε τη δικτατορία της χούντας.
 
Συγκινούμαι ιδιαίτερα γιατί εδώ ήμουν ένα χρόνο φυλακή. Εδώ που είναι ο Άρειος Πάγος και το Εφετείο ήταν οι περίφημες φυλακές Αβέρωφ, όπου πολλοί κρατούμενοι και στην περίοδο της δικτατορίας και στην περίοδο της αντίστασης μπήκαν φυλακή από τους Γερμανούς και μετά από τους συνεργάτες των Γερμανών, τους δοσίλογους Έλληνες. Υπάρχει εδώ η πλάκα που είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έχουν μπει και βασανιστεί, που πάλεψαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό κάθε καταπιεζόμενου Έλληνα και, σύμφωνα με το καταστατικό μας, θα παλέψουμε κάθε πράγμα που επιβουλεύεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και θα σταθούμε πρόμαχοι γιατί έχουμε μάθει να παλεύουμε και να αντιστεκόμαστε.
 
Συμμεριζόμαστε όλους τους ανθρώπους που σε αυτή τη μεγάλη κρίση υποφέρουν, συμπαριστάμεθα στους πρόσφυγες που ταλαιπωρούνται από τον πόλεμο και σε όλους όσοι είναι αδικημένοι αυτή την περίοδο. Μετά τα εδώλια που έκατσαν οι φασίστες της χούντας και καταδικάστηκαν, τώρα κάθονται άλλοι φασίστες. Και λέμε πόσο άθλια συνεχίζεται η ζωή σε μια χώρα που γέννησε την ελευθερία και τη δημοκρατία”.
 

Φασιστικές προκλήσεις

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των φασιστών στην αίθουσα του δικαστηρίου με τις πλάτες της αστυνομίας. Ο μάρτυρας Η. Κοντονικόλας κατήγγειλε ότι χρυσαυγίτες τον φωτογράφιζαν με κινητό καθώς έβγαινε από την αίθουσα. Μέλη του αντιφασιστικού κοινού έχουν επανειλημμένως καταγγείλει επίσης ότι η αστυνομία δεν κάνει την παραμικρή κίνηση να διώξει άτομα που βρίζουν, προκαλούν και απειλούν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αποκορύφωμα του θράσους που καλλιεργεί αυτή η ανοχή ήταν η προσπάθεια χρυσαυγίτη να μπει στο δικαστήριο με σουγιά με λάμα 5 εκατοστών (ημέρα 75η)!
 
Η Χρυσή Αυγή δε θέλει τη δίκη στο κέντρο της Αθήνας και προσπαθεί να προκαλέσει τις “δυσχέρειες” για τις οποίες “προειδοποιούσε” το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η ανοχή δείχνει την καλή σχέση της οργάνωσης με την αστυνομία, πράγμα άλλωστε που αποκαλύπτεται σε κάθε σχεδόν κατάθεση.