Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Τάκη Ζώτο, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ: Η θηλιά για την εγκληματική οργάνωση σφίγγει κάθε μέρα και πιο πολύ
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την επανέναρξή της το Μάη;
Τους δύο τελευταίους μήνες επιβεβαιώνεται με πανηγυρικό τρόπο το κατηγορητήριο. Ότι πράγματι συγκροτήθηκε τάγμα εφόδου τριάντα ατόμων στα γραφεία της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ότι αυτό έγινε 11.30 το βράδυ, σε χρόνο δεκαλέπτου, με ένα μήνυμα, μία εντολή μόνο. Εκεί εξοπλίστηκαν με τα κατάλληλα μέσα, ρόπαλα, κράνη, για μία συγκεκριμένη επίθεση, ήξεραν πού πήγαιναν, πήγαν όλοι μαζί, συνάντησαν όσους ήταν ήδη στο Κοράλλι και όλοι μαζί σε ελάχιστο χρόνο, δύο τριών λεπτών, επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα.
Η τελευταία επιβεβαίωση ότι έτσι έγιναν τα πράγματα ήρθε από την αδερφή του Ρουπακιά. Η Χρυσούλα Ρουπακιά είπε ότι πράγματι ο αδερφός της πήγε στην τοπική οργάνωση κι από εκεί ξεκινήσαν με μηχανάκια και το αυτοκίνητο όλοι μαζί και πήγαν στο Κερατσίνι. Το τι έγινε εκεί, όταν ενώθηκε το τάγμα με τους υπόλοιπους, επιβεβαιώνεται από όλους τους μάρτυρες: αστυνομικούς, φίλους του Φύσσα, αυτόπτες περαστικούς. Ποιοι έκαναν την επίθεση; Τριάντα με σαράντα άτομα της Χρυσής Αυγής, άντρες, γεροδεμένοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, κράνη κλπ. Πότε; Δώδεκα το βράδυ. Πώς; Ξαφνικά, αναίτια, χωρίς πρόκληση. Με τί τρόπο; Σε παράταξη, με ποδοβολητά, με απειλές και βρισιές, όπως κάνει ο στρατός για να τρομοκρατήσει όταν επιτίθεται αιφνιδιαστικά.
Στοιχειοθετούν όλα αυτά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης;
Η εντολή, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός, ο ρυθμικός και οργανωμένος τρόπος επίθεσης, το ίδιο το χτύπημα με το στρίψιμο του μαχαιριού, επιβεβαιώνουν πόσο εκπαιδευμένοι ήταν. Δεν το έκαναν τότε για πρώτη φορά, ήταν προϊόν μακράς εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν στοιχεία γι’ αυτό; Βέβαια, τα ντοκουμέντα από τις στρατιωτικές κατασκηνώσεις πχ στη Νέδα αλλά και από τις εκπαιδεύσεις στα γραφεία τους, με γάντια του μποξ, με πυροβόλα όπλα και στιλέτα, με ιδεολογική κατήχηση και μαθήματα τι είναι ναζισμός και εθνικοσοσιαλισμός, με ιεροτελεστίες, όρκιση νέων δοκίμων μελών κλπ, με παρουσία και συνδρομή της ηγετικής ομάδας.
Από όλους τους μάρτυρες αποδείχτηκε επίσης ότι το τάγμα εφόδου εμψύχωνε τους επιτιθέμενους. Δε θα μπορούσε ο Ρουπακιάς και ο κάθε Ρουπακιάς να πάει μόνος του και να μαχαιρώσει κάποιον από μια παρέα επτά ατόμων. Χρειαζόταν ο συσχετισμός δύναμης να είναι συντριπτικός και ήταν, ήταν τριάντα εναντίον επτά, χρειαζόταν την υποστήριξη των υπόλοιπων. Άρα η κατηγορία είναι στοιχειοθετημένη γιατί είχαν εκπαιδευτεί. Η υλοποίηση των μαθημάτων αυτών έγινε στο Κερατσίνι.
Πόσο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ήδη καταδικαστικές αποφάσεις για μέλη της Χτυσής Αυγής όπως για τη δολοφονία Λουκμάν και την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, με την τελευταία να γίνεται μάλιστα πρόσφατα αμετάκλητη;
Η υπόθεση Λουκμάν ήταν πολύ σημαντική γιατί δεν υπήρχε ακόμα τότε στον ορίζοντα η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, η ΧΑ είχε ασυλία και το ακαταδίωκτο που ξέρουμε, μάλιστα αυτή η επίθεση είχε και τη δικαστική σφραγίδα ότι ήταν μια παρεξήγηση για προσπέραση. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια από την ΚΕΕΡΦΑ και το αντιφασιστικό κίνημα για να κατοχυρωθεί πρώτα από όλα στην κοινωνία ότι ήταν ρατσιστικό το έγκλημα, από ανθρώπους που ήταν στο περιβάλλον της Χρυσής Αυγής, για να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια δικαστικά.
Η επίθεση στο Αντίπνοια είχε επίσης ξεκινήσει, όχι ως απόπειρα ανθρωποκτονίας όπως κατέληξε, αλλά ως επικίνδυνες σωματικές βλάβες, πλημμέλημα δηλαδή. Και χρειάστηκε η επιμονή των θυμάτων για να μετατραπεί η κατηγορία και να έχουμε πλέον μία αμετάκλητη απόφαση πάρα πολύ σημαντική. Γιατί λέει ότι οι δράστες δεν το έκαναν μόνοι τους αλλά ως μέλη της Χρυσής Αυγής και στα πλαίσια της δράσης της Χρυσής Αυγής.
Από τις πρώτες καταθέσεις φάνηκε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία Φύσσα. Υπάρχουν εξελίξεις σε αυτή την πλευρά της υπόθεσης;
Οι νέες καταθέσεις μετά την επανέναρξη της δίκης το Μάη επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία εκείνο το βράδυ ήταν απλώς παρατηρήτρια. Από την αρχή ως το τέλος. Δεν έλεγξαν κανέναν, δεν σταμάτησαν έστω έναν που θα υποχρεωνόταν στη συνέχεια να πει ποιοι ήταν οι υπόλοιποι. Χαρακτηριστικά, όπως είπαν οι ίδιοι, το τάγμα πέρασε μπροστά τους αγνοώντας τους, γιατί στην πραγματικότητα και οι αστυνομικοί τους αγνόησαν.
Την αδράνειά της επιβεβαιώνουν τόσο ο Χατζησταμάτης, ο ειδικός φρουρός που έπαιξε ένα διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες και την παρέα Φύσσα και ο οποίος ανήκει στα σώματα ασφαλείας με την ευρύτερη έννοια, όσο και οι μάρτυρες φίλοι του Φύσσα, Κοντονικόλας και Χατζηευστρατίου. Ο πρώτος μάλιστα λέει ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς μαχαιρώνει το Φύσσα οι αστυνομικοί είναι στο διάζωμα, πέντε μέτρα μακριά. Έχουμε δηλαδή ένα έγκλημα στο οπτικό πεδίο της αστυνομίας και χωρίς αυτή να κάνει κάτι. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η αίσθηση της αστυνομίας ότι η παρέα Φύσσα είναι αναρχικοί την καθόριζε στο να αφήσει τη Χρυσή Αυγή να κάνει τη δουλειά της.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αυτοπρόσωπη παρουσία του τάγματος εφόδου Νίκαιας όσο διαρκεί η εξέταση της δολοφονίας Φύσσα. Πώς το σχολιάζεις;
Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε μια δίκη όχι μόνο χωρίς κοινό αλλά και χωρίς κατηγορούμενους. Έχει τεράστια σημασία για το δικαστήριο και τους δικαστές να αποκτήσουν την εικόνα των προσώπων τα οποία δικάζουν. Είναι τα καλά παιδιά που βοηθάγαν τις γιαγιάδες να πάνε στο ATM και δίναν τρόφιμα ή είναι αυτοί που, όπως λέει και το κατηγορητήριο, έχουν μια συγκεκριμένη σωματοδομή, συγκρότηση ιδεολογική, τρόπο συμπεριφοράς; Αυτό θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί και στις υπόλοιπες υποθέσεις.
Βοήθησε η μεταφορά της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών;
Το αποδεικτικό υλικό ήταν δεδομένο. Το ζητούμενο ήταν να μπορέσει να παρουσιαστεί στη δίκη και ο τόπος αυτής έπαιζε από την αρχή μεγάλο ρόλο. Η μεταφορά της, από την απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού στο κέντρο της Αθήνας ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης επιμονής του αντιφασιστικού κινήματος και των θυμάτων και ειδικά της οικογένειας Φύσσα όταν η Μάγδα Φύσσα εγκάλεσε ακόμα και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το απαράδεκτο γεγονός μία δίκη αυτής της τεράστιας κοινωνικής, πολιτικής, ιστορικής σημασίας να έχει εξοριστεί στις παρυφές της πόλης, σε ένα χώρο που για να μπει κανείς πρέπει να περάσει τα μύρια όσα, και να έχει και το φόβο ότι στη διαδρομή θα πέσει θύμα φασιστικής επίθεσης. Είναι νίκη απέναντι στην κυβέρνηση που μέχρι τότε δεν το συζήταγε αλλά και απέναντι στη δικαστική γραφειοκρατία που μέχρι τότε το αρνιόταν.
Το πόσο σημαντικό είναι φαίνεται και από την άποψη της δημοσιότητας που πλέον είναι ευρύτερη, και από την άποψη του κοινού καθώς η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη και η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος μέσα και έξω από το Εφετείο καθημερινή. Έτσι το δικαστήριο έχει την εικόνα ότι δε συνεδριάζει σε άδεια έδρανα αλλά μπροστά σε μια κοινωνία που παρακολουθεί. Βοήθησε επίσης στην επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και στην πιο σφιχτή και επικεντρωμένη εξέταση των μαρτύρων.
Πώς αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις η Χρυσή Αυγή;
Η θηλιά για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σφίγγει, κάθε μέρα και πιο πολύ. Κι αυτό το καταλαβαίνουν. Επειδή οι αποκαλύψεις είναι συντριπτικές, η ΧΑ δεν έχει άλλο τρόπο να τις αντιμετωπίσει παρά με τρομοκρατία των μαρτύρων και των αντιφασιστών -τελευταίο επεισόδιο ο χρυσαυγίτης που προσπάθησε να μπει στη δίκη με μαχαίρι- αλλά και με διακοπές της διαδικασίας ώστε τα ΜΜΕ να γράφουν μόνο για αντεγκλήσεις μεταξύ των δικηγόρων, ένταση στη δίκη κλπ. Κεντρικά πολιτικά, όσο παραμένει υπόδικη δεν μπορεί να πάρει καμία σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, δεν μπορεί να έχει καν ανοιχτά ενεργά τάγματα εφόδου.
Τι περιμένουμε το Σεπτέμβρη;
Το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η εξέταση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και μετά κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Η πολιτική αγωγή είναι σημαντική σε αυτή τη δίκη αλλά, όπως χωρίς το αντιφασιστικό κίνημα δεν θα υπήρχε αυτή η δίωξη, αυτές οι κατηγορίες, αυτός ο αριθμός των κατηγορουμένων που φτάνουν ως την ηγεσία, έτσι και χωρίς το κίνημα δεν μπορεί να υπάρξει καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Θέλουμε την παρουσία και δεκάδων μεταναστών στο ακροατήριο το επόμενο διάστημα και όλων των συνδικάτων γιατί η επίθεση στο ΠΑΜΕ συμβολίζει την ευθεία επίθεση στο εργατικό κίνημα. Κάθε μεγάλο και μικρό συνδικάτο πρέπει να κανονίσει την παρουσία του. Η μάχη του ακροατηρίου είναι πολύ σημαντική.
Η μέχρι τώρα εμπειρία είναι πολύτιμη για τη συνέχεια. Η ΚΕΕΡΦΑ υπήρξε υπόδειγμα για το πώς στηρίζεις μια τέτοια δίκη, πώς την κάνεις πολιτική μάχη για όλη την κοινωνία. Οργανώνοντας την κινητοποίηση του κόσμου πριν στον Κορυδαλλό και τώρα μέσα και έξω από το Εφετείο, αλλά και σε κάθε γειτονιά με εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Μόνο έτσι ασκείς την κρίσιμη πολιτική πίεση και στην κυβέρνηση και στο δικαστήριο για να φτάσουμε από την ποινική δίωξη στην ποινική καταδίκη.