Πολιτισμός
Έφυγε ο Freestylee

Η αφίσα που φιλοτέχνησε ο Freestylee για την “Αθήνα-Πόλη αντιφασιστική”

Σε ηλικία μόλις 57 ετών έφυγε από την ζωή στις 15 Αυγούστου ο γραφίστας, δημιουργός αφίσας Μάικλ Τόμσον, γνωστός στον κύκλο των γραφιστών σε ολόκληρο τον κόσμο ως Freestylee. 
 
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Τζαμάικα και έχοντας τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών του Κίνγκστον, ο Μαικλ Τόμπσον υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς της ρέγγε μουσικής. 
 
Έχοντας εμπνευστεί από την παράδοση του Ρασταφαριανισμού ο Τόμπσον είχε πολύ βαθιές επιρροές από την λαϊκή κουλτούρα της Τζαμάικα. Όπως και πολλοί άλλοι προοδευτικοί Τζαμαϊκανοί καλλιτέχνες στα χρόνια του αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική εμπνεύστηκε από τους αγώνες των μαύρων φτιάχνοντας μια σειρά από πόστερ στο πλευρό των αγωνιζόμενων. 
 
Εκείνη την περίοδο (τέλη δεκαετίας ‘70 αρχές δεκαετίας ‘80) κερδίζει δυο μεγάλα βραβεία στη Τζαμάικα που του δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Κούβα και λίγα χρόνια μετά στη Μόσχα.
 
Όπως εξηγούσε ο ίδιος ο Freestylee μέσα από τα πόστερ έβλεπε τη δυνατότητα να δίνει μια οπτική αφήγηση των διαφορετικών μαχών των καταπιεσμένων σε όλο τον πλανήτη μέσω αυτού που ο ίδιος ονόμαζε Δημιουργικό Ακτιβισμό. Η καραϊβική πολυχρωμία συνοδευόμενη από δυνατές εικόνες δημιουργούν μια εντελώς μοντέρνα και ζωντανή απεικόνιση των γεγονότων. Χρησιμοποιεί την τέχνη του πόστερ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ή να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε τον παθιάζει. Η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο πόλεμος, οι μετανάστες, η ειρήνη, η δικαιοσύνη. Φτιάχνει πόστερ στο πλευρό των Παλαιστίνιων, ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μια σειρά από πόστερ εμπνευσμένα από την Αραβική Άνοιξη, που κερδίζουν παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και δημοσιεύονται σε περιοδικά στις αραβικές χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο, μαζεύοντας χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς.
 
Αλλά και εδώ στην Ελλάδα έχοντας στενές σχέσεις και συνεργασία με την γραφίστρια Μαρία Παπαευσταθίου δημιουργεί και στέλνει ένα από τα πόστερ που θα συνόδευαν την μεγάλη καμπάνια για την πρώτη μεγάλη πανελλαδική διαδήλωση ενάντια στους ναζί της ΧΑ στις 19 Γενάρη του 2013 Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική.