Πολιτισμός
Μουσική: Διεθνές πανκ φεστιβάλ

Την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στις 8.30μμ στο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι οργανώνεται το διεθνές πανκ φεστιβάλ Immigraniada. Πρόκειται για το φεστιβάλ που  οργανώνουν οι Panx Romana, μια από τις ιστορικότερες μπάντες της ελληνική πανκ, μαζί με την ομάδα Αντισώματα, την συλλογικότητα που έχει οργανώσει στο παρελθόν αντιρατσιστικές συναυλίες στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη συναυλία των δεκάδων χιλιάδων στον Κεραμεικό τον Απρίλιο του 2016.
 
Το ίδιο το όνομα του φεστιβάλ, όπως εξηγούν οι διοργανωτές, θέλει να εστιάσει στο αγώνα που δίνουν οι πρόσφυγες, ενώ στη σκηνή του φεστιβάλ εκτός από τις σημαντικές μπάντες θα παιχτούν σύντομα θεατρικά σκετς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του Frank Panx και των “Αντισωμάτων”, από την θητεία τους στην Λέσβο, στην Ειδομένη και αλλού.
 
Στο συναυλιακό κομμάτι το κύριο όνομα της συναυλίας δεν είναι άλλο από τους Panx Romana που έρχονται με αυτό τον τρόπο να παρουσιάσουν (μετά από το “Κράτος Κλειστόν” το 1999) την νέα ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο “Pax Americana”. Θα την παρουσιάσουν “πλαισιωμένοι από καλεσμένους αδελφούς μουσικούς. Σαν μια σύγχρονη ελληνική πανκ ροκ τραγωδία, η κρίση και το μεταναστευτικό θα μπλέξουν”, που, όπως υπόσχονται οι ίδιοι, θα είναι μια πανκ γιορτή-έκπληξη.
 
Σημαντική και με πολλαπλά νοήματα θα είναι και η παρουσία των KBO! από τη Σερβία. Οι KBO! είναι από το Kragujevac της Σερβίας την πόλη που ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999. Στόχος ήταν το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Zastava που κατασκεύαζε τα χαμηλού κόστους “Γιούγκο”. Τότε μαζί με τους Panx Romana οι KBO! σχεδιάζαν να κυκλοφορήσουν ένα split δίσκο, αλλά ο πόλεμος τελικά τους σταμάτησε. Μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν να βρεθούν και πάλι.
 
Οι KBO είναι μια από τις πρώτες Punk Η/C μπάντες της Σερβίας. Έχουν ηχογραφήσει πάνω από 10 στούντιο και live άλμπουμ και άλλα τόσα 45ντάρια, όχι μόνο στην δική τους DIY εταιρεία ΚΒΟ! Records, αλλά και σε άλλες εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης. To 1989 ηχογράφησαν το LP “Forever Punk” το οποίο κυκλοφόρησε από την ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία Wipe Out Records. Το εξώφυλλο είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Κολοβός, γνωστός από το ιστορικό fanzine Β’23, την μπάντα Κοινωνικά Απόβλητα, και το βιβλίο
“Η Ιστορία της πανκ σκηνής στην Αθήνα, 1979-2015”.
 
Σημαντική παρουσία είναι και αυτή των Le Reparateur που έρχονται από την Λυών της Γαλλίας. Δημιουργήθηκαν το 2008 και έχουν κυκλοφορήσει 6 στούντιο άλμπουμ με πρώτο, το “η επανάσταση του καναπέ”. Μια κιθάρα, τύμπανα και δύο μεγάλα στόματα, τραγουδούν με χιούμορ την πικρή πραγματικότητα της γαλλικής κοινωνίας. Η εμφάνισή τους στο Θέατρο Ρεματιάς είναι μια μόνο στάση από τις πολλές που έχουν οργανώσει σε Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες. 
 
“Οι Ολυμπιακοί αγώνες μπορεί να τελείωσαν, μα ο δικός μας προσωπικός και συλλογικός αγώνας, που ξεκίνησε έμφυτα με την πρώτη μας ανάσα, όταν σκάσαμε μύτη από την κοιλιά της μάνας μας, δεν σταματά ποτέ και για κανένα λόγο. Είναι ο δικός μας Μαραθώνιος και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέρμα. Είναι μια πραγματική Ολυμπιάδα για την ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Για την ανθρωπιά που δεν συμβιβάζεται. Που δεν κοιτά ποιος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Που απλά βοηθά. (...)
Στο ατέλειωτο ταξίδι, τον αγώνα στον κόσμο των συνόρων και των φόβων, εδώ στο βασίλειο του πάγου, το πάθος για τους καρπούς της αγάπης, στην κοινόπολη των αλληλέγγυων ψυχών, παίρνει χαρακτηριστικά κινήματος, σβήνοντας τις αγκυλώσεις που διχάζουν τον κοινωνικό ιστό (...) Βασισμένο στα ανόθευτα αισθήματα της ανυπόκριτης αγάπης για τον άνθρωπο, της ενότητας και της αλληλεγγύης στον κοινό αγώνα, ντόπιων και προσφύγων, στην Ολυμπιάδα/Ιμιγκρανιάδα της ζωής”, τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Panx Romana και τα Αντισώματα. Με τα έσοδα του φεστιβάλ που έχει γενική είσοδο 5 ευρώ θα  ενισχυθεί με φάρμακα κινητό ιατρείο δρόμου.