Πολιτισμός
Παιδικό Θέατρο: «Ο Βάσος και η Βιβή» από τη Συντεχνία του Γέλιου

Συνεχίζοντας πάνω στη διαδρομή που έχει χαράξει εδώ και 6 χρόνια, η “Συντεχνία του Γέλιου”, η θεατρική ομάδα που έχει εστιάσει στο χειραφετημένο πολιτικό θέατρο του Φόλκερ Λούντβιγκ και του Βερολινέζικου Θεάτρου Grips, ξεκινάει τη φετινή σαιζόν με μια νέα παράσταση. 

Μετά από τις τρεις μεγάλες επιτυχίες «Μια Γιορτή στου Νουριάν», «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» και «Είστε και Φαίνεστε», η Συντεχνία του Γέλιου προσθέτει ένα καινούργιο έργο στο ρεπερτόριό της, το «Ο Βάσος και η Βιβή» που θα παρουσιαστεί από τις 16 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Στην ίδια στέγη από τις 23 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται η περσινή παράσταση «Είστε και φαίνεστε».

“Ο Βάσος και η Βιβή” αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία του Grips αφού έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες σε 40 χώρες. Το έργο αυτό έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα από την Ξένια Καλογεροπούλου το 1984, με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Δημήτρη Τάρλοου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Σύγχρονο

Μιλώντας στην Ε.Α. ο Βασίλης Κουκαλάνι που έχει μεταφράσει, διασκευάσει και σκηνοθετεί μαζί με τον Γιώργο Παλούμπη την παράσταση εξήγησε πως: “Όπως και στα προηγούμενα έργα του Φ. Λούντβιγκ και εδώ βλέπουμε την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια των παιδιών, όμως σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραστάσεις, το “Ο Βάσος και η Βιβή”, γραμμένο το 1979, φαντάζει λιγότερο πολιτικό αλλά εξίσου σύγχρονο. Μιλάει με κωμικό τρόπο για τα ζητήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Για τη φιλία, για τους φόβους που βιώνουν, το σκοτάδι, την έλλειψη επικοινωνίας, την προσκόλληση στην οθόνη του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, τον ανταγωνισμό στο παιχνίδι, τον φόβο εγκατάλειψης ή το άγχος στο σχολείο”. 

Το έργο εξετάζει με κωμικό και τρυφερό τρόπο γνώριμες καταστάσεις από την καθημερινότητα των παιδιών. Μιλάει για την αστείρευτη έμπνευσή τους στο παιχνίδι, μπαίνει στους δικούς τους χώρους δράσης- το παιδικό δωμάτιο και την παιδική χαρά. Ο Βάσος, η Βιβή και ο καινούργιος φίλος τους Λοϊζος θα μας δείξουν έμπρακτα πώς η μιντιακή ψυχαγωγία απομονώνει και συρρικνώνει τη φαντασία σε αντίθεση με την εμπειρία του αυθόρμητου ζωηρού παιχνιδιού μεταξύ ανθρώπων.

Τα πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης έχει γράψει ο Σπύρος Γραμμένος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Δήμητρα Λιάκουρα, τα φώτα ο Τάσος Παλαιορούτας, την κίνηση έχει επιμεληθεί η Νατάσα Σαραντοπούλου, τα βίντεο και την φωτογραφία ο Χρίστος Φωτιάδης, την οργάνωση της παραγωγής έκανε η Υρώ Μιχαλακάκου, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Παρασκευή Λυπημένου. Στην Παράσταση παίζουν εκτός από τον Β. Κουκαλάνι, οι Θάνος Αλεξίου, Ιωάννα Λέκκα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δάφνη Δαυίδ και Κωνσταντίνος Γόγουλος.

INFO: Πρεμιέρες για εκπαιδευτικούς Κυριακή 16 Οκτωβρίου 12μες και 3.15μμ και Δευτέρα 17 Οκτ. 8μμ. Η παράσταση θα ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 12μες και καθημερινές για σχολεία.

• Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα. Τηλ. 215 55 03656, 6978 06 86 99, 210 3636144