Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως κατά τη διάρκεια των 100 συνεδριάσεων της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, συζητήθηκαν στην επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 29/11 η Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος «Jailgoldendawn» στην πλημμυρισμένη από κόσμο αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ μέρους της Πολιτική Αγωγής, που ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στον Τάκη Τσίτσο, μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η κηδεία του οποίου είχε γίνει την ίδια μέρα, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα μαχητικής δικηγορίας και αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του.
Στη συνέχεια ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, ανέδειξε την ιστορική σημασία της δίκης και θύμισε ότι “χρειάστηκε να κινητοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες κόσμος πριν και μετά το Σεπτέμβρη του 2013, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να κινήσει τη διαδικασία.
Το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό είναι συντριπτικό. Το δικαστήριο έχει ήδη την εικόνα ότι όλες οι επιθέσεις έγιναν από πολυπρόσωπες ομάδες ανδρών, οπλισμένες και εκπαιδευμένες με επιδεικτικά διακριτή την πολιτική ταυτότητα της Χρυσής Αυγής. Αυτό που έχει αναδειχθεί από τους μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι οι επιθέσεις έγιναν με βάση επιχειρησιακό σχέδιο με την καθοδήγηση, τη γνώση και την έγκριση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Έχει προκύψει η συγκάλυψη από τις παρούσες αστυνομικές δυνάμεις. Και αυτό είναι μία διαδικασία χωρίς δυνατότητα αντιστροφής της από τη Χρυσή Αυγή”.
Η Χρύσα Παπαδοπούλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, μίλησε για τα κοινά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις τρεις μεγάλες υποθέσεις. “Με την άρση απορρήτου του τηλεφώνου του Ρουπακιά άνοιξαν και άλλα τηλέφωνα. Έτσι προέκυψαν οι υπόλοιποι 17 κατηγορούμενοι. Μοναδικός συλληφθείς της βραδιάς από τους άντρες της ΕΛΑΣ ήταν ο Ρουπακιάς, ο οποίος βάση της μαρτυρίας και των φίλων του Παύλου Φύσσα που είχαν προσαχθεί εκείνο το βράδυ στο τμήμα, έχαιρε προκλητικής ελευθερίας κινήσεων εντός του τμήματος. Στην υπόθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων οι κατηγορούμενοι είναι μόλις 5 και συνελήφθησαν σε ένα έλεγχο που είχε στηθεί κοντά στην περιοχή. Σε αυτούς τους 5 κατηγορούμενους δεν έχει γίνει ποτέ άρση απορρήτου. Στην υπόθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, δε στήθηκε ούτε μπλόκο από την αστυνομία. Όσοι συνελήφθησαν είναι όσους υπέδειξαν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές. Έτσι οι κατηγορούμενοι είναι μόλις 4 ενώ στην επίθεση συμμετείχαν 50 άτομα.
Λόγω της αδράνειας εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών δημιουργήθηκε όλη αυτή η ογκωδέστατη δικογραφία με πάρα πολλούς μάρτυρες και δικηγόρους. Ακριβώς λόγο του όγκου της θα κρατήσει αρκετό καιρό και δυστυχώς οι δικάσιμοι υπολείπονται των απαιτούμενων συνεδριάσεων. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10-12 συνεδριάσεις το μήνα και αποκλειστικά στο Εφετείο”.
Απαράδεκτη
Ως επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρισε τη στάση της αστυνονμίας και στις τρεις υποθέσεις ο Τάκης Σαπουντζάκης, συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. “ Στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα ήταν 8μελής ομάδα ΔΙΑΣ, εκ των οποίων ο ένας από αυτούς είχε και υποπολυβόλο και όχι μόνο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δολοφονία μπροστά στα μάτια τους, όχι μόνο δεν συνέλαβαν κάποιον από τους δράστες αλλά αντιθέτως συνέλαβαν τους φίλους του Φύσσα.
Η σύλληψη του Ρουπακιά έγινε μόνο από τη στιγμή που ήρθε ένα περιπολικό, από άλλο κέντρο, το οποίο έκλεισε το Ρουπακιά ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει. Ήρεμος και καπνίζοντας όταν τον πιάσανε είπε: “είμαι δικός σας”, θεωρώντας ότι έχει το ακαταδίωκτο. Και όταν ο αστυνομικός τον ρώτησε αν “είσαι συνάδελφος” απάντησε “είμαι της Χρυσής Αυγής και μην το πεις πουθενά”. Και επίσης στην υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ παρακολουθούσαν δύο μοτοσυκλετιστές ΔΙΑΣ, η επίθεση έγινε 30 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα Περάματος και το ερώτημα είναι αν αισθάνονταν ασφάλεια”.
Ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς τόνισε ότι “δε χρειάζεται να περιμένουμε την απόφασή του δικαστηρίου για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο ρόλος και η δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν μπορεί να επικαλείται το τεκμήριο αθωότητας, εφόσον ήδη διαθέτουμε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στις οποίες καταγράφεται η εγκληματική της δράση”. Αφού θύμισε την απόφαση του μεικτού ορκωτού το 2009 για τον Περίανδρο, το αμετάκλητο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών και την απόφαση της διακοπής της χρηματοδότησης από τη Βουλή τόνισε: “ Έρχεται η ΕΡΤ και απαντά στις διαμαρτυρίες μας για την προβολή της ΧΑ πετώντας το μπαλάκι στο ΕΣΡ και οχυρωμένη πίσω από την αρχή της πολυφωνίας. Αλλά δε χρειάζεται να περιμένουμε το ΕΣΡ το οποίο ούτως ή άλλως έχει βεβαρυμένο παρελθόν, με απαράδεκτες αποφάσεις. Αν η ΕΡΤ αναγνωρίζει, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο πρόεδρός της, την αντίφαση που δημιουργείται μεταξύ της υποχρέωσης προβολής όλων των κομμάτων και της πρόβλεψης στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ, περί μη προβολής ρητορικής ρατσιστικού μίσους υπάρχουν πολλοί τρόπο να δείξει τα αντιναζιστικά της αντανακλαστικά”. Πρότεινε “κάθε μέρα που υπάρχει δικάσιμος, να έχει η ΕΡΤ ενημερωτική εκπομπή μίας ώρας στην οποία θα αναπαράγεται αναλυτικά το περιεχόμενο της διαδικασίας. Αν δεν το κάνει, θα αποδειχτεί ότι οι δικαιολογίες της είναι προσχηματικές”.
Τέλος, η Ελευθερία Κουμάντου από το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής «Golden Dawn Watch»,θύμισε ότι η μεταφορά της δίκης στο Εφετείο που ήταν αίτημα μηνών, έγινε μετά την παρέμβαση της Μάγδας Φύσσα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Ακόμα και τότε ο σχεδιασμός ήταν τόσο λανθασμένος που ανάγκασαν τη μητέρα του Φυσσα να κάθεται ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες. “Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο το περιεχόμενο που διαδίδει το Παρατηρητήριο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει πάνω από 3,5 εκατομμύρια θεάσεις ενώ έχει πάνω από 20.000 φίλους”, συμπλήρωσε.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών έγιναν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό, ανάμεσα σε αυτές του Κώστα Παπαδάκη από την Πολιτική Αγωγή και του Πέτρου Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ που κάλεσε στην παγκόσμια ημέρα δράσης στις 18 Μάρτη για “να κόψουμε τη φόρα στους επίδοξους μιμητές της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ευρώπη”.