Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Άλλη μια κατάθεση επιβεβαιώνει τη δολοφονική δράση των νεοναζί

Από παλιότερη δικάσιμο στο Εφετείο: Αιγύπτιος αλιεργάτης προχωρά στην αναγνώριση των κατηγορούμενων

Με την κατάθεση του Σταύρου Λεκοδημήτρη, θύματος της χρυσαυγίτικης επίθεσης στους συνδικαλιστές στο Πέραμα στις 12/9/13, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 6 Δεκέμβρη, 108η μέρα της διαδικασίας. Ο μάρτυρας, ο πέμπτος κατά σειρά στη συγκεκριμένη υπόθεση, περιέγραψε μια προσχεδιασμένη επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με στόχο να σκοτώσει.

Η περιγραφή της επίθεσης επιβεβαιώσε όσα είχαν καταθέσει οι προηγούμενοι μάρτυρες για τις δύο ομάδες των 25 περίπου χρυσαυγιτών που εκείνο το βράδυ επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και τα άλλα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ -μεταξύ των οποίων και ο Σ. Λεκοδημήτρης, μαθηματικός και οδηγός σχολικού τον τελευταίο χρόνο- που έκαναν αφισοκόλληση. “Μας στρίμωξαν, μας περικύκλωσαν”, περιέγραψε ο μάρτυρας. “Ήταν συντεταγμένοι, όχι μπουλούκι”. Εξηγώντας πώς κατάλαβε ότι ήταν χρυσαυγίτες, ο μάρτυρας στάθηκε στην ενδυμασία τους, τα διακριτικά τους, τον οπλισμό τους. “Φορούσαν μαύρα ρούχα, είδα το μαίανδρο στις μπλούζες τους, είδα καδρόνια, άλλα με καρφιά και άλλα σαν γκλομπ, είδα κράνη, τις πέτρες τις καταλάβαμε μετά”, είπε συγκεκριμένα.

Ο μάρτυρας, που είχε αναγνωρίσει στις καταθέσεις του στην αστυνομία τον κατηγορούμενο Πανταζή (σ.σ. πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα), μίλησε για έναν άνθρωπο που φαινόταν να έχει “αργηγικό ρόλο” στην επίθεση, καθώς “ξεχώρισε μαζί με άλλον έναν από τους υπόλοιπους”. “Μου καρφώθηκε στο μυαλό ο Πανταζής, ήταν σαν να έδινε εντολές, τον είδα μετά να κρατάει καδρόνι και να χτυπάει”, συνέχισε.

“Δέχτηκα πολλά χτυπήματα στο κεφάλι, στα χέρια, σε όλο μου το σώμα”, περιέγραψε για τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των συναισθημάτων του: “Φοβήθηκα τόσο για τη ζωή μου, ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Ήταν τόσο το μένος τους που το καδρόνι που στόχευε το κεφάλι μου και το οποίο απέφυγα, έπεσε με τόση δύναμη στην σκαλωσιά πίσω μου που έσπασε στα δύο”.

Ερωτώμενος για το σκοπό της επίθεσης, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι “στόχευαν στο κεφάλι”, συμπληρώνοντας ότι “σκοπός τους ήταν να με σκοτώσουν, αυτό αισθάνθηκα σε όλη τη διάρκεια”. Ενώ στο ίδιο επέμεινε καθώς περιέγραφε τη στιγμή που είδε τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Πουλικόγιαννη. “Τότε τα έχασα, είδα το Βαξεβάνη να κρατά τον Πουλικόγιαννη που νόμιζα ότι είχε σκοτωθεί, ήταν γεμάτος αίματα στο κεφάλι και την μπλούζα, τον κρατούσε ο Βαξαβάνης και τον έσερνε, τρομοκρατήθηκα, ένιωσα ότι χάσαμε κάποιον”, ήταν τα λόγια του.

Σε ερώτηση της προέδρου αν έχει βρεθεί ξανά σε ανάλογο περιστατικό, ο μάρτυρας απάντησε “Από το ’98 που έχω πολιτική δράση, δεν έχω ξαναδεί παρεμφερές περιστατικό, δε μου έχει τύχει ποτέ άλλο πιο οργανωμένο περιστατικό”. Ενώ στην ερώτηση του συνηγόρου των συνδικαλιστών Τ. Σαπουντζάκη γιατί σε κατάθεσή του είχε χαρακτηρίσει την επίθεση “ανελέητη”, ο μάρτυρας εξήγησε “γιατί δεν είχαν έλεος, δεν είχαν φραγμό και είχαν εκπαίδευση για να την ολοκληρώσουν”.

Προσχεδιασμένη

Στην ερώτηση της εισαγγελέως γιατί σε κατάθεσή του είχε χαρακτηρίσει την επίθεση “προσχεδιασμένη”, ο μάρτυρας απάντησε ότι το βασίζει στην εμπειρία του από εκείνο το βράδυ. “Από την ετοιμότητά τους”, είπε και συμπλήρωσε σε διευκρινιστική για το ίδιο θέμα ερώτηση του συνηγόρου των συνδικαλιστών Αγγ. Βρεττού ότι “είναι φανερό ότι περίμεναν τη στιγμή, ενημέρωσαν τον κόσμο τους, κινήθηκαν έτσι ώστε να μην έχουμε τρόπο διαφυγής, ήξεραν πότε θα βαρέσουν”. Ενώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και από τα όπλα: “Δεν τα βρίσκεις εκείνη τη στιγμή, τα κατασκευάζεις, χρειάζονταν προεργασία”.

Απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα αν βρίσκει ομοιότητες με άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως τη δολοφονία Φύσσα ή την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο μάρτυρας στάθηκε στο χρόνο, την ενδυμασία, την πολιτική ταυτότητα, τη διάρκεια, τον οπλισμό. “Γίνονται βράδυ, φοράνε συγκεκριμένα ρούχα, συστήνονται, κρατάει λίγα λεπτά, είναι οπλισμένοι”, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε σαν ένα ακόμα στοιχείο την αριθμητική τους υπεροχή. “Είναι περισσότεροι από τους αμυνόμενους”, είπε συγκεκριμένα.

Μεγάλο μέρος της κατάθεσής του αφορούσε στο κίνητρο της επίθεσης. Στις σχετικές ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας απάντησε ότι “είναι ναζί, είναι χρυσαυγίτες, αυτό κάνουν”. Για το αν έχει ακούσει για τάγματα εφόδου, είπε “αυτό μας χτύπησε, τάγμα εφόδου, το έζησα”. Απαντώντας στις ερωτήσεις της συνηγόρου των συνδικαλιστών Ε. Ζαφειρίου για τα σύμβολα, τα συνθήματα, τις δηλώσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής και πώς αυτά συνδέονται με τις επιθέσεις, ο μάρτυρας επέμεινε στη ναζιστική ιδεολογία του κόμματος που επιβάλλεται με τη βία. Ενώ σε ερώτηση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών Θ. Καμπαγιάννη πώς αντιλαμβάνεται τη φράση του ίδιου του βουλεύματος περί “εξώστρεφης πολιτικής δράσης” της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας απάντησε “εγκλήματα”. Ήταν οι ερωτήσεις που εκνεύρισαν περισσότερο από όλες τους συνήγορους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, 107η μέρα της διαδικασίας, είχε ολοκληρωθεί η εξέταση του Μιχαήλ Βαξεβάνη,  μέλους του Συνδικάτου Μετάλλου και επίσης θύματος της επίθεσης. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να βρουν αντιφάσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μάρτυρες, οι συνηγόροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών δεν κατάφεραν να μειώσουν την κατάθεσή του που περιέγραψε μια “συντονισμένη και σχεδιασμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο σκοπό”. Στο κενό έπεσαν και οι κατηγορίες τους για το συνδικάτο και τη δράση του, με ερωτήσεις για τις “ευθύνες” των συνδικαλιστών και των απεργιακών κινητοποιήσεων για την ανεργία στον κλάδο!


 

• Οι επόμενες δικάσιμοι για το Δεκέμβρη και το Γενάρη είναι: 16/12, 19/12, 10/1, 16/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και 13/12, 22/12, 12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό. Η συνεδρίαση της 8 Δεκέμβρη που θα γινόταν στο Κορυδαλλό αναβλήθηκε λόγω της πανεργατικής απεργίας των συνδικάτων.


 

 

 

Κόψτε τους από την ΕΡΤ

Ακόμα πιο δυνατό έγινε το αίτημα να σταματήσει η προβολή της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ μετά το ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενάντια στην τηλεοπτική κάλυψη των νοσταλγών του Χίτλερ. “Η προβολή όλων των στοιχείων και ειδήσεων που βοηθούν στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των στοιχείων αυτών, είναι αναγκαία και χρήσιμη. Δεν είναι όμως αναγκαία η δημοσιογραφική κάλυψη κηρυγμάτων μίσους, ρατσισμού, προτροπής σε βία και ό,τι άλλο έχει η ατζέντα των συγκεκριμένων. Δεν πρόκειται για πλουραλισμό, αλλά για επιλογή που οι ίδιοι εκλαμβάνουν σαν «πράσινο φως» στα τάγματα εφόδου ώστε να επιχειρήσουν την επανεμφάνισή τους”, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα το ψήφισμα.

Ήταν η τρίτη μαζική διαμαρτυρία μετά τις κινητοποιήσεις της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα έξω από την ΕΡΤ με το ίδιο αίτημα, αλλά και την επιστολή των Β. Γεωργιάδου, Λ. Παπαγιαννάκη, Κ. Παπαϊωάννου και Δ. Χριστόπουλου προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ που ζητούσαν να σταματήσει να προβάλει τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και τον εμπρηστικό και ρατσιστικό της λόγο. Για το θέμα αναμένεται τελικά να αποφασίσει το νέο ΕΣΡ, καθώς σε αυτό παρέπεμψε το θέμα η Διοίκηση της ΕΡΤ. Δύο σχεδόν βδομάδες όμως μετά τη συγκρότησή του, το ΕΣΡ δεν έχει δώσει καμία απάντηση.