Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση: “Καταπακτή” του Ανδρέα Κουζέλη

Τη νέα έκδοση του βιβλίου του “Καταπακτή” παρουσιάζει την Δευτέρα 19 Δεκέμβρη στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό (την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο) ο συγγραφέας και κοινωνιολόγος, Ανδρέας Κουζέλης. 

Ο Ανδρέας Κουζέλης είναι εκδότης και αρθρογράφος, μέλος από το 2003 στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει ποιήματα, διηγήματα και άρθρα τα οποία δημοσιεύονται σε περιοδικά καθώς και σε ιστολόγια και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Εκτός του σημαντικού συγγραφικού του έργου ο Κουζέλης είναι ένα από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, όντας μέλος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών αλλά και ένα από τα ιδρυτικά και πιο ενεργά μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και της Κίνησης ατόμων με Αναπηρία “Μηδενική Ανοχή”. 

Η “Καταπακτή” είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό από τα πονήματα του Κουζέλη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ποίηση, αλλά δεν είναι. Δεν είναι όμως ούτε και πεζό. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μια σαρκαστική προσπάθεια, μια απόπειρα να συλλάβει βασικά νοήματα της ζωής και της καθημερινότητας. Είναι μια ειρωνική πολλές φορές αναζήτηση να εξηγήσει τα συναισθήματα και τις δυσκολίες της συμβατικής πραγματικότητας. “Στους στίχους της “Καταπακτής” βρίσκεις όλο το σαρκασμό του δημιουργού για τη σύμβαση που ο ίδιος έχει επιλέξει”, θα γράψει στον πρόλογο του βιβλίου του ο Σ. Μαρίνης.

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του Κουζέλη που πρωτοεκδόθηκε το 2003. Πριν είχε εκδόσει τους “Επισκέπτες ονείρου” (1999) και την “Ηττα” (2001) ενώ αργότερα εξέδωσε το “Ο μύθος της πλάνης” (2007).

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν η Κατερίνα Θανοπούλου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Εκπαίδευσης και ανεξάρτητη Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και ο Αντώνης Σκορδίλης, δημοσιογράφος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Οικονόμου, Νέλλη Πουλοπούλου, Δήμητρα Σκλάβου, Χριστίνα Τούμπα και Μιχάλης Ταμπούκας, ενώ θα παρέμβει και η θεατρολόγος – σεναριογράφος Απολλωνία Τσαντά. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Βασίλης Μπαμπούνης, ενώ στο τραγούδι θα είναι η Ρινιώ Κουρδάκη.