Ιστορία
Ο Πύργος του Τάτλιν

Ο «Πύργος του Τάτλιν», που κοσμεί το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης στο πρώτο φύλλο του 2017, σχεδιάστηκε ως κτίριο που θα στέγαζε τα γραφεία της Τρίτης Διεθνούς στην επαναστατική Ρωσία του 1919. Παρ’ όλο που δεν χτίστηκε ποτέ, έμεινε στην ιστορία σαν σύμβολο του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος αλλά και της σύνδεσης ανάμεσα στην προλεταριακή επανάσταση και τα πρωτοπόρα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης.

Ο Βλαντιμίρ Τάτλιν ήταν από τους πρωτοπόρους του μοντερνισμού στη Ρωσία σε σύνδεση με τα ρεύματα του κυβισμού στο Παρίσι, του εξπρεσιονισμού στη Γερμανία και του φουτουρισμού στην Ιταλία. Οι αναζητήσεις του για τη χρήση υλικών όπως το γυαλί, το ατσάλι, το ξύλο σε νέες μορφές κατασκευών έδωσαν το όνομα κονστρουκτιβισμός σε εκείνο το καλλιτεχνικό ρεύμα, το οποίο έγινε κομμάτι αυτού που ονομάστηκε Ρώσικη Πρωτοπορία στην τέχνη.

Εκείνο το «πάντρεμα» της τέχνης με την επανάσταση ήταν και παραμένει ισχυρά συμβολικό για τον καθολικά απελευθερωτικό χαρακτήρα των εργατικών επαναστάσεων γενικά και της Οκτωβριανής ιδιαίτερα. Μαζί με την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη σκλαβιά της εκμετάλλευσης, έφερε την ελευθερία σε όσα καταπιεσμένα έθνη ήταν παγιδευμένα στη «φυλακή των λαών» που ήταν η τσαρική αυτοκρατορία, τη γυναικεία απελευθέρωση από τη σεξιστική καταπίεση, την απαλλαγή των εβραίων και των μουσουλμάνων από τα ρατσιστικά πογκρόμ της μεγαλορώσικης ορθοδοξίας. Με δυο λόγια, έγινε το «πανηγύρι των καταπιεσμένων».

Αυτή την παράδοση τιμούμε στα εκατόχρονα από το 1917 και με αυτήν αισιοδοξούμε ότι η σύγχρονη αντικαπιταλιστική ανατροπή θα σημάνει το τέλος και για τη φτώχεια των μνημονίων αλλά και για τον πόλεμο, το ρατσισμό, τον σεξισμό και όλες τις βαρβαρότητες του χρεοκοπημένου καπιταλισμού.