Διεθνή
Συνέντευξη με τον Ερκίν Ερντογάν: Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα -αγώνες που μας ενώνουν

Βερολίνο, 3/9/16. Η πρώτη κεντρική διαδήλωση της Συμμαχίας Ξεσηκωθείτε ενάντα στο Ρατσισμό

Ο Ερκίν Ερντογάν, σύντροφος από την Tουρκία που ζει στη Γερμανία, μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη και τον Κυριάκο Μπάνο

Ποια είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες; Ποια είναι η απάντηση της αριστεράς στην άνοδο της ακροδεξιάς;

Το προσφυγικό είναι εδώ και δυο χρόνια το σημαντικότερο ζήτημα, η πιο πολωτική συζήτηση στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2017. Πρέπει από την αρχή να πούμε πως η αριστερά δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στα καθήκοντά της ενάντια στο AfD αλλά και στο πλευρό των προσφύγων. Δεν αρκεί να δηλώνεις την αντίθεσή σου με το AfD, χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες για να σταματήσεις την άνοδο των ρατσιστών και αρχικά στο Die Linke υπήρξε υποτίμηση του κινδύνου. Ταυτόχρονα από τη μεριά του Marx 21 προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε σε όλη την αριστερά τη σημασία της στήριξης των προσφύγων χωρίς προϋποθέσεις. Ακόμα και σήμερα είμαστε το μοναδικό ρεύμα μέσα στο Die Linke  που υποστηρίζουμε ανοιχτά πως “όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”. Η επίσημη θέση του Die Linke είναι πως δεν χωράνε όλοι οι πρόσφυγες και πως χρειάζεται να τους εξετάσουμε ανά εθνικότητα. Αυτή η τακτική είναι λάθος αφού στην ουσία νομιμοποιεί τις πολιτικές της Μέρκελ αλλά και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αφήνοντας περιθώρια στις απόψεις που λένε πως “πλημμυρίζουμε” από πρόσφυγες.

Την τελευταία χρονιά έχοντας τα σημαντικά παραδείγματα του Stand up to Racism στην Βρετανία, της ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα, αλλά και της κίνησης ενάντια στο Χόφερ στην Αυστρία, πήραμε από την δική μας μεριά την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας κίνησης ενάντια στο ρατσισμό και την άνοδο του AfD. Το “Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό” είναι μια μεγάλη ομπρέλα που περιλαμβάνει όλους όσοι θέλουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην άνοδο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς. Είναι ξεκάθαρο πως τη μάχη αυτή δεν μπορούμε να τη δώσουμε μεμονωμένα και ξεχωριστά. Χρειάζεται πλατιά συμμαχία. Δεν υπάρχει περιθώριο σεχταρισμού.

Είναι δουλειά της αριστεράς να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, να σταθεί στο πλευρό τους και για τα μεγάλα ζητήματα, το άσυλο και τη νομιμοποίηση, για θρησκευτικές ελευθερίες και ενάντια στην ισλαμοφοβία αλλά και για τις καθημερινές τους ανάγκες, τη στέγαση, τη μάθηση της γλώσσας, την εκπαίδευση, την υγειονομική φροντίδα, την εξεύρεση εργασίας.

Οι αντιρατσιστικές και οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη μας δίνουν τη δυνατότητα να ανοίγουμε αυτά τα ζητήματα πιο αιχμηρά και στη Γερμανία. Παίρνουμε έμπνευση, δύναμη αλλά και σημαντικά μαθήματα με αυτά που συμβαίνουν παντού στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της Πανευρωπαϊκής μέρας ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή στις 18 Μάρτη είναι μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε για να συνδεθούμε με το κίνημα σε όλη την Ευρώπη και να στείλουμε ένα πρώτης τάξης μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και στην άνοδο του AfD και στη Γερμανία. Ένα μήνυμα πολύ σημαντικό ενόψει και των εκλογών του Σεπτέμβρη.

Το Σεπτέμβρη του 2017 θα έχετε γενικές εκλογές. Το Marx 21 συμμετέχει στο Die Linke. Ποια είναι η στάση σας πάνω στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της ΕΕ;

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως η ΕΕ λειτουργεί σαν το σημαντικότερο εργαλείο διατήρησης της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο οι χριστιανοδημοκράτες όσο και το SPD συμφωνούν στην υπεράσπιση του ευρώ και της ΕΕ με κάθε τρόπο. Συνεχίζουν να μιλάνε για την ΕΕ της “ειρήνης και του ανθρωπισμού”, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο πως αυτή η Ευρώπη δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει στο οικονομικό πεδίο, με όλα όσα είδαμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα με τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια και με τους εκβιασμούς του δημοψηφίσματος το 2015. Είναι πλέον και τα ζητήματα της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ΕΕ. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η άρνηση χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες αποδεικνύει πως η ΕΕ δεν είναι η γη της επαγγελίας όπως θέλουνε να την παρουσιάζουν.

Παρόλα αυτά η ηγεσία του Die Linke και μεγάλο κομμάτι της βάσης συνεχίζει να επιμένει στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, στη γραμμή της στήριξης της ΕΕ ως τον φορέα που εγγυάται την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη. Στο Die Linke  μας λένε πως μόνο μέσα από την ΕΕ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και των ανταγωνισμών.

Η πραγματικότητα προφανώς και είναι ακριβώς αντίθετη. Τα παραδείγματα των τελευταίων ετών μας αποδεικνύουν τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ. Από τη μεριά του Marx 21 επιμένουμε πως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και πολιτική κρίση μέσα στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει αντισυστημική σκέψη και λόγος. Δεν μπορεί να συμφωνούμε με αυτούς που με τις πολιτικές τους διαλύουν τις ζωές των απλών ανθρώπων. Δεν θέλουμε να δίνουμε λύσεις στους καπιταλιστές, θέλουμε να τσακίσουμε τον καπιταλισμό. Δυστυχώς στο συνέδριο του Die Linke η πλειοψηφία επέβαλε την άρνηση της συζήτησης πάνω στα ζητήματα της ΕΕ.

Και δεν είναι μόνο αυτή η διαφωνία. Ακολουθώντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Die Linke  στο συνέδριό του πήρε απόφαση για κυβερνητική στρατηγική, δηλαδή για συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με το SPD και τους Πράσινους. 

Από την μεριά μας επιμένουμε πως ο προσανατολισμός της αριστεράς, και μάλιστα της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς θα πρέπει να είναι αυτός της αριστερής αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί η αριστερά να συγκυβερνήσει με κόμματα που είναι υπεύθυνα για τις μεγαλύτερες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, στις επιλογές της Ευρώπης-φρούριο, που έχουν στηρίξει πολεμικές συρράξεις. Αντιθέτως η αριστερά θα πρέπει να βρίσκεται στην απέναντι μεριά μιας τέτοιας προοπτικής. Αυτός είναι και ο λόγος που σύντροφοι που έχουμε αναφορά στη Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση (IST) στην επικείμενη ετήσια συνδιάσκεψη της οργάνωσης θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα ενός Σχεδίου Εξόδου από το Die Linke. Το ερώτημα αν σαν Marx 21 μπαίνουμε στην κυβέρνηση είναι αμείλικτο και την επόμενη χρονιά έχουμε να το αντιμετωπίσουμε. Το παράδειγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ελλάδα, της στάσης της σε όλες τις πολιτικές μάχες, στο δημοψήφισμα αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για εμάς είναι έμπνευση. Παρόλο που καταλαβαίνουμε πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι σημαντικές και οι δυσκολίες για τη συγκρότηση ενός τέτοιου αντικαπιταλιστικού μετώπου είναι πολλές, η επιβεβαίωση από την αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του σχεδίου της αριστερής διακυβέρνησης μας αναγκάζει να σκεφτούμε τις προοπτικές της επόμενης περιόδου.

Εκτός από μέλος του Die Linke τα τελευταία χρόνια που ζεις στη Γερμανία, είσαι επίσης μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP – αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ) της Τουρκίας και ενεργό μέλος του HDP. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνετε στη Γερμανία;

Τα συγκλονιστικά ποσοστά του HDP ήρθαν μέσα από την συνύπαρξη του Κουρδικού ζητήματος μαζί με την αριστερά και τις σημαντικές κινηματικές εξάρσεις που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αγωνιστές του LGBT κινήματος, ακτιβιστές του πάρκου Γκεζί, αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, εργάτες από τις αντιστάσεις που είδαμε σε κλάδους όπως του Μετάλλου, ολόκληρη σχεδόν η αριστερά και το σημαντικότερο κομμάτι των Κούρδων συνυπήρξαν εκλογικά δίνοντας αυτό το τρομερό αποτέλεσμα. Εμείς εδώ στο Βερολίνο δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη. Τρέξαμε μια πολύ δυναμική εκλογική καμπάνια πετυχαίνοντας πραγματικά εντυπωσιακά ποσοστά για το HDP σε όλη τη Γερμανία αλλά και στο Βερολίνο ειδικότερα. Στο Βερολίνο ζουν πάνω από 1,5 εκ. Τούρκοι, ενώ σε ολόκληρη τη Γερμανία ξεπερνάνε τα 3 εκ. Σε όλη τη Γερμανία πάνω από 1.5 εκ ψήφισαν για τις τούρκικες εκλογές. Το HDP στο Βερολίνο έφτασε σχεδόν στο 20% ενώ συνολικά ήταν πολύ ψηλότερα από τα ποσοστά στην Τουρκία. Το AKP δεν ξεπέρασε το 35%.

Παρά τις διαφωνίες, η τεράστια πλειοψηφία των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία ένιωσε πραγματικό τρόμο όταν έμαθε για το πραξικόπημα του στρατού στις 15 Ιούλη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία ξέρει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει στρατιωτική χούντα στην Τουρκία. 

Από τη δική μας μεριά δεν σταματάμε να ανοίγουμε και εδώ στη Γερμανία όλα τα ζητήματα. Οργανώσαμε σαν HDP μια σειρά από μεγάλες εκδηλώσεις και μια διαδήλωση για το προσφυγικό. Κάνουμε κοινές δράσεις ενάντια στην Ισλαμοφοβία.

Αυτή η δράση έχει αποτελέσματα. Καταφέρνουμε να κινητοποιήσουμε Κούρδισες και Τουρκάλες γυναίκες μαζί ενάντια στην ισλαμοφοβική υστερία και στις επιθέσεις σε γυναίκες που φόραγαν μαντίλα, παρά τις εκατέρωθεν διαφωνίες σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία. Εξηγούμε πως εδώ που βρισκόμαστε είμαστε μετανάστες εργάτες και έχουμε συμφέρον να παλεύουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματά μας και καταφέρνουμε να κερδίσουμε τον κόσμο στη δική μας μεριά.