Βιβλία
Προδημοσίευση για το «Έτος Ένα» στην ΕφΣυν

“To πρώτο κάλεσμα για παράδοση διαβιβάστηκε στους υπουργούς στις 6 η ώρα. Στις 8 δόθηκε δεύτερο τελεσίγραφο. Κρατώντας μια σημαία ανακωχής ένας μπολσεβίκος απευθύνθηκε στους υπερασπιστές του παλατιού και οι στρατιώτες ενός τάγματος επιλέκτων πέρασαν με τη μεριά των επαναστατών. Τους καλωσόρισαν δυνατές ζητωκραυγές από την πλατεία… Οι τρομοκρατημένοι υπουργοί ακόμα δίσταζαν να παραδοθούν φρουρούμενοι σε μια τεράστια αίθουσα δίχως φως από λιγοστούς ευέλπιδες… Οι υπουργοι περίμεναν ότι ο όχλος που ούρλιαζε θα τους κάνει κομματάκια. Τελικά τα κανόνια του Αουρόρα -που έριχναν μόνο άσφαιρα!- αποθάρρυναν τους αμυνόμενους. Η επίθεση των Κόκκινων συνάντησε μόνο μια αδύναμη αντίσταση...»

Ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο «Η εξέγερση στις 25 Οκτώβρη 1917» του βιβλίου «Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης του Βίκτορ Σερζ παρουσίασε σε προδημοσίευση σε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα η Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου – με το βιβλίο να κυκλοφορεί από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μέσα στις επόμενες μέρες.

«Το ‘Ετος Ένα’ είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο για το πιο συγκλονιστικό γεγονός του 20ου αιώνα, γεμάτο από τη ζωντάνια ενός ρεπορτάζ, το πάθος ενός πρωταγωνιστή και όχι τη νωθρότητα ενός «ουδέτερου» σχολιαστή και την ειλικρίνεια ενός πεισμένου επαναστάτη. Σε περισσότερες από 600 σελίδες καλύπτει την περίοδο από τη νίκη της επανάστασης του Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία μέχρι το Γενάρη του 1919 και την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των Σπαρτακιστών στο Βερολίνο» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο εισαγωγικό σημείωμα, που συνοδεύει την προδημοσίευση ο Κώστας Πίττας.