Βιβλία
Βιβλιοπαρουσίαση: “Ήταν ένα μικρό καράβι…” του Γιώργος Μαργαρίτης

Το βιβλίο του καθηγητή Ιστορίας, Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο «Ήταν ένα μικρό καράβι…» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ, είναι ένα μικρό ανθολόγιο κειμένων τα περισσότερα εκ των οποίων δημοσιεύτηκαν από την Εφημερίδα των Συντακτών στην αρχή της κρίσης. Κάποια άλλα δημοσιεύτηκαν σε άλλα έντυπα ενώ υπάρχουν κάποια λιγότερα, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί και εμφανίζονται στο βιβλίο για πρώτη φορά. Την Τετάρτη 1 Φλεβάρη οι εκδόσεις ΚΨΜ διοργάνωσαν παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe. 

Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν ο Γιάννης Σμυρλάκης, διευθυντής σύνταξης στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο ιστορικός Γιάννης Σκαλιδάκης και ο ιστορικός μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σκολαρίκος, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνισε ο ιστορικός, Προκόπης Παπαστράτης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο συγγραφέας. Όπως εξήγησε ο ίδιος κάποια από τα κείμενα αυτά έχουν διαβαστεί και στην ιντερνετική ραδιοσυχνότητα του 902.gr. 

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Π. Παπαστράτης με μια δόση χιούμορ τόνισε πως με τον φίλο του ιστορικό Γιώργο Μαργαρίτη έχουν πίσω τους δεκαετίες γνωριμίας από τα χρόνια της διδακτορικής διατριβής του δεύτερου. “Οι πολιτικές μας διαφορές πάνε δεκαετίες πίσω και τσακωνόμαστε χρόνια πάνω στα διάφορα πολιτικά ζητήματα”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Π. Παπαστράτης εξηγώντας πως αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξε την εκδήλωση με τη γνωστή ρήση του Βολταίρου “διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα αγωνιστώ για να μπορείς ελεύθερα να τα λες”. 

Στη συνέχεια μίλησαν ο Γ. Σκαλιδάκης και ο Κ. Σκολαρίκος αναφερόμενοι στο ίδιο το βιβλίο. Όπως εξήγησαν είναι χωρισμένο σε ενότητες. Δυο από τις πέντε είναι αφιερωμένες στον ΣΥΡΙΖΑ και στο “πρώτη φορά αριστερά στην κυβέρνηση”. Είναι δυο ενότητες με έντονη κριτική  στο ΣΥΡΙΖΑ. “Πρόκειται για κείμενα πολεμικά”, όπως τα χαρακτήρισε ο Γ. Σκαλιδάκης ο οποίος έχει κάνει την διδακτορική του διατριβή με τον Γ. Μαργαρίτη.

Ο Γ. Σμυρλάκης από την Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για την προσπάθεια που κάνει η εφημερίδα να ανοίξει τη συζήτηση πάνω στα θέματα της ιστορίας από την μεριά της αριστεράς. Όπως εξήγησε η συνεργασία με τον Γ. Μαργαρίτη αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική.

“Τα κείμενα είναι πολιτικά, με την έννοια ότι αναφέρονται στην πολιτική κατάσταση του καιρού της κρίσης και σχολιάζουν το πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των κοινωνικών αντιδράσεων, των πιέσεων και των αδιεξόδων που προκάλεσε ετούτη η χωρίς προηγούμενο κατάσταση. Ο γράφων όμως έχει την ιδιότητα του ιστορικού και για τον λόγο αυτό ο σχολιασμός της πολιτικής κατάστασης στο σήμερα πολύ συχνά ξεκινά από αναφορές σε ανάλογες καταστάσεις άλλων εποχών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε στον υπότιτλο του βιβλίου να συγκατοικούν η πολιτική και η ιστορία”, τονίζεται στην ανακοίνωση των εκδόσεων ΚΨΜ.