Πολιτική
Έφυγε η σ. Μαρία Μήνα

Έφυγε από την ζωή, την Δευτέρα 22/9, η σ. Μαρία Μήνα, εκπαιδευτικός και αγωνίστρια της αριστεράς. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Η Μαρία ήταν παράδειγμα εκπαιδευτικού. Λάτρευε τα παιδιά και πάντοτε προσπαθούσε να τους μεταδώσει τις αρχές της φιλίας και της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του αγώνα, χωρίς διδακτισμό, μέσα από το καθημερινό παράδειγμα και την συζήτηση. 
\r\n
Δεν εξανάγκαζε τα συμπεράσματα και τις πράξεις αλλά μετέτρεπε το καθημερινό σχολείο σε μια διαδικασία ανοιχτή, όχι για στείρα μάθηση και διδασκαλία, αλλά για καλλιέργεια κριτικής σκέψης. 
\r\n
 
\r\n
Την θυμάμαι το 2003 όταν ήμουν μαθητής στο 37o Λύκειο στο Παγκράτι να μας προτρέπει σε συζητήσεις και να συμμετέχει ολόψυχα στον τεράστιο αντιπολεμικό αναβρασμό και τα τεράστια συλλαλητήρια όπως αυτό στις 15 Φλεβάρη του 2003. Πάντα μπροστά συνόδευε τους μαθητές της με σθένος και δύναμη ενάντια στον πόλεμο. 
\r\n
Όλα τα τελευταία χρόνια δεν έλειψε από κανένα μικρό ή μεγάλο αγώνα για να διασωθεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά και στις μεγάλες πολιτικές μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Πριν ένα χρόνο η Μαρία δέχθηκε πειθαρχική δίωξη για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση της στο σχολείο που δίδασκε τα τελευταία χρόνια στου Ζωγράφου. 
\r\n
\r\n

Ψυχικά αποθέματα

\r\n
\r\n
Η ασθένεια την χτύπησε σκληρά και τόσο γρήγορα. Παρ\' όλα αυτά η ίδια με τεράστια ψυχικά αποθέματα συνέχιζε μέχρι το τέλος να συμμετέχει στα κοινά χωρίς καμιά μεμψιμοιρία ή αναποφασιστικότητα.
\r\n
 
\r\n
Ήταν ένας άνθρωπος που μέχρι το τέλος έδινε σε όλους μας κουράγιο και δύναμη για να συμμετέχουμε και να συνεχίζουμε.
\r\n
Δεν είναι τυχαίο πως στην κηδεία της το Νεκροταφείο Ζωγράφου πλημμύρισε από νεολαία. Οι εκατοντάδες μαθητές της όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να ξεχάσουν την χαμογελαστή αλλά και σκληρή στην κριτική της, όταν έπρεπε, καθηγήτρια που δεν ήθελε να τους βάζει βαθμούς αλλά να τους μαθαίνει να σκέφτονται. Ήταν μια από τους εκπαιδευτικούς που σημάδεψαν τόσο θετικά μια ολόκληρη γενιά παιδιών στις περιοχές του Παγκρατίου και του Ζωγράφου.
\r\n
 
\r\n
Στην κηδεία βρέθηκαν συνάδελφοί της από την ΣΤ\' ΕΛΜΕ, σύντροφοί της από τις Παρεμβάσεις στις οποίες ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη, από το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου με το οποίο ήταν υποψήφια στο παρελθόν, από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ που εξέδωσε ανακοίνωση για την τεράστια απώλεια. Επίσης παραβρέθηκε  σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Ζωγράφου με επικεφαλής την νέα δήμαρχο. 
\r\n
 
\r\n
Όλοι οι σύντροφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια στην οικογένειά της. Όλοι εμείς που την γνωρίσαμε, σαν εκπαιδευτικό, σαν άνθρωπο, σαν συντρόφισσα, με πόνο την αποχαιρετούμε και υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης όπως αυτή την ονειρευόταν και μας την εμφύσησε με τόσο πάθος. 
\r\n
 
\r\n
Νίκος Βούλτσος
\r\n