«Ολη η Ελλάδα Κερατέα»

“Τούτη η χρονιά θα 'ναι πολύ ωραία, όλη η Ελλάδα θα γίνει Κερατέα”, ήταν η μαντινάδα που μετέφερε το συγκρότημα από την Κρήτη που τραγούδησε στην συναυλία συμπαράστασης που στήθηκε στον μπλόκο του Οβριόκαστρου στην Κερατέα, πάνω στην Λεωφόρο Λαυρίου στις 23/12. Τα λεωφορεία του Δήμου Λαυρεωτικής πηγαινοέφερναν στο μπλόκο τον κόσμο που έφτανε μέσα στο χωριό. Εκεί ολόκληρη η Κερατέα, πραγματικά το σύνολο της πόλης, χιλιάδες εργαζόμενων και νεολαίας είχαν μαζευτεί για να δώσουν το μήνυμα πως κανένα από τα σχέδια της κυβέρνησης και των εργολάβων, δεν πρόκειται να περάσει. Εκεί ηταν και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» με τα πανώ τους.

Παράδειγμα

“Σε μια χώρα που οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να επιβάλουν στους κατοίκους μιας περιοχής τους νόμους των εργολάβων. Σε μια χώρα που οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να επιβάλουν σε όλους τους εργαζόμενους τον νόμο των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτή τη χώρα καμιά μάχη δεν είναι μόνη της. Μας δίνετε το παράδειγμα, είμαστε μαζί σας μέχρι τη νίκη”, φώναξε με την χαρακτηριστική φωνή του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πριν τραγουδίσει το “χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία”. Λίγο αργότερα το κοινό -που παρά το τσουχτερό κρύο παρέμενε εκεί μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα- αποθέωσε τον Κουβανό Ράπερ Τσούτσο που τραγούδησε ένα τραγούδι ειδικά για την Κερατέα, ενώ τον ανάγκασαν να επαναλάβει το τραγούδι του Τσε Γκεβάρα.

Οι εικόνες από την παρέμβαση της Εργατικής Αλληλεγγύης ήταν χαρακτηριστικές. “Οι δάσκαλοί μας, μας δίνουν άδεια να κατέβουμε στο μπλόκο. Οι γονείς μας έρχονται μαζί. Ο Δήμος βάζει τα λεωφορεία. Εδώ και εβδομάδες όλη η πόλη βρίσκεται κάτω από μια κατοχική εικόνα. Τα ΜΑΤ και οι Ασφαλίτες γυρνάνε μέσα στο χωριό εκφοβίζοντας τον κόσμο. Και όμως, όπως βλέπεις και σήμερα όλη η πόλη είναι εδώ. Εμείς στην Κερατέα ζούμε τον δικό μας Δεκέμβρη”, τόνιζε ο Αλέξης, μαθητής 3ης Λυκείου.

Πάνω στο μπλόκο, σε απόσταση 100 μέτρων από τα ΜΑΤ, μια τεράστια φωτιά και τόνοι από ξύλα ζέσταιναν όσους φύλαγαν βάρδια. “Δεν περίμενα ποτέ πως στα 65 μου θα με χτύπαγαν με γκλοπ και δακρυγόνα. Δεν θα σου κρύψω πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ξεκινήσαμε να αντιδρούμε στην δημιουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ έχοντας υπόψη πως καταστρέφονται τα κτήματα και οι περιουσίες μας”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Δημήτρης, αγρότης. “Η νέα γενιά όμως, οι μαθητές και οι νέοι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Και δεν είναι σαν και εμάς. Είναι μια εξεγερμένη γενιά που πλέον βλέπει τη μάχη συνολικά. Από την υποθήκευση του μέλλοντός τους με μισθούς πείνας και ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, μέχρι την καταστροφή του περιβάλλοντος που ζουν ακόμα και του αέρα που αναπνέουν”.