Αντιφασιστικό κίνημα
ΗΠΑ: Ποτάμι αντιφασιστικής οργής

Γράφει ο Ιάννης Δελατόλας

Μια βδομάδα μετά τη φριχτή επίθεση σε βάρος αντιφασιστών στη Βιρτζίνια που σήμανε τη δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ και τον τραυματισμό πολλών άλλων διαδηλωτών όταν ένας νεοναζί έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στην αντιφασιστική διαδήλωση, ένα ποτάμι από αντιφασίστες διαδηλωτές πλημμύρισε τους δρόμους της Βοστώνης στις 19 Αυγούστου.

Οι φασίστες είχαν καλέσει συγκέντρωση στη Βοστώνη με πρόσχημα την υπεράσπιση της “ελευθερίας του λόγου” σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν την οργανωμένη εκστρατεία τους. Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως υπολόγιζαν. Περίπου 45.000 αντιφασίστες κινητοποιήθηκαν για να φωνάξουν “ΟΧΙ στον Τραμπ, ΟΧΙ στην Κου-Κλου-Κλαν, ΟΧΙ σε φασιστικές ΗΠΑ”. Οι λιγοστοί φασίστες που εμφανίστηκαν βρέθηκαν περικυκλωμένοι και χρειάστηκαν τη βοήθεια της αστυνομίας για να φύγουν.

Η διαδήλωση της Βοστώνης ήταν ξεχωριστή όχι μόνο για τον τεράστιο όγκο της αλλά και για τα πολιτικά προχωρήματά της: δίπλα στα αντιφασιστικά συνθήματα ανέδειξε τις ευθύνες της Προεδρίας του Τραμπ που ενθαρρύνει και συγκαλύπτει τις ρατσιστικές επιθέσεις της φασιστικής ακροδεξιάς. Η Αριστερά βάδισε ενωμένη στη Βοστώνη. Τώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος ενάντια στον ρατσιστή Πρόεδρο παράλληλα με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Ο Τραμπ είχε φέρει στον Λευκό Οίκο ως σύμβουλό του τον Στηβ Μπάνον, γνωστό ακροδεξιό υποστηρικτή της “Λευκής ανωτερότητας”. Τώρα αναγκάστηκε να τον απολύσει, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της συνεργασίας τους και της κοινής τους υποστήριξης για τους φασίστες.

Η απάντηση του κινήματος δεν περιορίστηκε στη Βοστώνη. Το όργιο ρατσιστικής βίας των νεοναζί στη Βιρτζίνια γύρισε μπούμερανγκ σε βάρος τους ενάντια στις απόπειρες να εκμεταλλευτούν την τεράστια δημοσιότητα που πήρε. Η φριχτή δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ ξεσήκωσε την αντιφασιστική οργή με τον ίδιο τρόπο που η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε βγάλει τους αντιφασίστες στους δρόμους στην Ελλάδα το 2013. Ένα κύμα απλώθηκε σε μαζική κλίμακα όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ αλλά και σε μέρη όπως το Βανκούβερ, το Βερολίνο και η Βαρκελώνη.

Στο Βερολίνο περίπου 500 Νεοναζί προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο του θανάτου του Ρούντολφ Χες, του υπαρχηγού του Χίτλερ. Το σύνθημά τους ήταν “Δεν μετανιώνω για τίποτε”, αντιγράφοντας τα τελευταία λόγια του Χες. Αλλά μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση τους έφραξε το δρόμο και χάλασε τα σχέδιά τους. Όπως δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στις εφημερίδες “τα ποντίκια βγαίνουν από τους υπόνομους, ο Τραμπ τους έκανε κοινωνικά αποδεκτούς”.

Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη, μια ομάδα φασιστών που μαζεύτηκαν από όλη την Ισπανία προσπάθησε να βαδίσει στη λεωφόρο Ράμπλας, εκεί που σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι μετά από τρομοκρατική επίθεση. Ήθελαν να καπηλευτούν τη λαϊκή θλίψη για τους νεκρούς και να σπείρουν ρατσιστικό μίσος και ισλαμοφοβία. 

Αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως γράφει ο Ντέιβιντ Καρβάλα από τη Βαρκελώνη στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου “περίπου 50 φασίστες από τέσσερις διαφορετικές νεοναζιστικές ομάδες της Καταλονίας και της Ισπανίας προσπάθησαν να διαδηλώσουν την Παρασκευή στην Ράμπλας. Αλλά τους σκόρπισε μια λίγο ως πολύ αυθόρμητη αντιφασιστική διαδήλωση επιτόπου. Την επόμενη μέρα, Σάββατο, συλλογικότητες Μουσουλμάνων οργάνωσαν συγκέντρωση στην Ράμπλας ενάντια στην ισλαμοφοβία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Στον Καναδά, 4.000 αντιφασίστες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βανκούβερ, ενώ στο Κεμπέκ μια αντιφασιστική κινητοποίηση μπλοκάρισε τους ρατσιστές μέσα σε ένα γκαράζ επί πολλές ώρες μέσα σε συνθήκες καύσωνα.

Διαδήλωση έγινε και στο Λος Άντζελες, ενώ την Κυριακή 27 Αυγούστου ετοιμάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια ενάντια σε απόπειρα των φασιστών να συγκεντρωθούν εκεί καθώς επίσης και στο κέντρο της Νέας Υόρκης σε συμπαράσταση με τους αντιφασίστες του Μπέρκλεϊ.

Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη αντιφασιστικές δράσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Είναι χρέος μας να οργανώσουμε αυτό το κίνημα και να τιμήσουμε τη Χέδερ Χάγιερ, τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν και όλα τα άλλα θύματα της ναζιστικής βίας. Για να στείλουμε τα φασιστικά ποντίκια πίσω στους υπόνομους όπου είναι η θέση τους.