Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Mάρτυρας Ε - «Να χτυπάνε σε αρτηρίες»

ΜΑΤ και χρυσαυγίτες σε αγαστή συνεργασία έξω από το παλιό Εφετείο το 2009

Ξεκίνησε την κατάθεσή της η τελευταία προστατευόμενη μάρτυρας Ε κατά την 205η δικάσιμο (5/12). Υπήρξε μέλος της ναζιστικής οργάνωσης από το 2005, ενώ επισκεπτόταν τα γραφεία της Σολωμού από το 2004. Περιγράφοντας τη διαδικασία που χρειάστηκε για να γίνει μέλος, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ: «Μέλος έγινα αφού ολοκλήρωσα και τους πυρήνες, τον Μάρτιο 2005, αφού ‘απέδειξα την πίστη μου στην Χ.Α’. Λίγους μήνες κράτησε η δοκιμασία των πυρήνων. Μαθαίναμε την ιστορία της Χ.Α, του ναζιστικού κινήματος, τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού στις βάσεις της Αρχαίας Ελλάδας, τις αρχές της ελληνικής φυλής». Τα ιδεολογικά μαθήματα τα έκαναν «πολύ παλιά στελέχη με κατάρτιση», όπως ο Ν. Κωνσταντίνου, ο Γ. Μισιάκας, ο Δ. Ζαφειρόπουλος, Γ. Γεωργακάκης και ο Η. Κασιδιάρης.

Φυσικά όπως και όλα τα προηγούμενα πρώην μέλη που έχουν καταθέσει, η μάρτυρας Ε τόνισε τον στρατιωτικό χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης: «Μου συμπεριφέρονταν στρατιωτικά, με χαιρετούσαν στρατιωτικά. Άρχισα λοιπόν να χαιρετώ και εγώ τους ανώτερους στρατιωτικά». Ρωτηθείσα για τις εκπαιδεύσεις είπε ότι δεν πήγαινε καθώς «δεν το επιτρέπει σε γυναίκες η ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού», αλλά έχει άμεση εικόνα από τι αποτελούνται: «Άλλοι πήγαν και σε σωματικές ασκήσεις. Νυχτερινές περιπολίες με σκοπό την αναρρίχηση και τη σκληραγώγηση. Εξουδετέρωση εχθρού με μαχαίρια, μαθήματα σφαγής. Δηλαδή μάθαιναν οι δόκιμοι πάνω σε αρνιά να χειρίζονται μαχαίρι, να κάνουν χτυπήματα αποτελεσματικά. Να χτυπάνε σε αρτηρίες».

Για τα όπλα, επιβεβαίωσε όλους τους προηγούμενους μάρτυρες. «Τα έβλεπα [πάνω τους], όχι δημοσίως. Όταν τα καθάριζαν, όταν τα επιδείκνυαν μεταξύ τους. Φαίνονταν μέσα από το μπουφάν. Κασιδιάρης, Ζαφειρόπουλος, Βουλδής. Δε γνωρίζω τι όπλα ήταν ακριβώς. Περίστροφα. Και με μύλο και με γεμιστήρα. Ήταν σαφές [σε εμάς] ότι όλοι από τους μεγαλοαρχηγούς κουβαλούσαν όπλα». Άλλο κοινό νήμα που συνδέει τη μάρτυρα Ε με όλα τα άλλα πρώην μέλη που έχουν καταθέσει στη δίκη είναι η δυσκολία να εγκαταλείψουν την οργάνωση και οι απειλές που δέχτηκαν: «Η Αλεξάνδρα Μπάρου (σ: πρώην υποψήφια Ευρωβουλευτής, σύζυγος του Μίχου, αποχώρησε από τη ΧΑ μέσα στο μπαράζ αποχωρήσεων του Οκτώβρη του 2017) ανέλαβε να με επιτηρεί με πάρα πολλή πίεση. Τι δραστηριότητες είχα στο ίντερνετ, τι έκανα επαγγελματικά. Μη σχετιστώ με ανθρώπους του αντίθετου χώρου. Αν η προσωπική μου ζωή είναι σύμφωνη με τις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού. Ήρθαν στην προσωπική μου επιχείρηση, μου επέδειξε ιστοσελίδες με υβριστικό περιεχόμενο για πρώην μέλη της ΧΑ που στοχοποιούνταν με φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα. Ρώτησα πώς βρέθηκαν εκεί μου είπε “εμείς τα βάζουμε για να μαζεύονται”.

Το 2010 εξαφανίστηκα. Εγκατέλειψα την εργασία μου, το σπίτι μου, όλους όσους με γνώριζαν. Ο φόβος μου ήταν ορατός και αληθινός. Πήγα  στην αστυνομία. Ντροπή μου που δεν μίλησα νωρίτερα. Αλλά όταν βλέπω αστυνομικούς δίπλα μου, μέσα στις τάξεις της ΧΑ στις πορείες πως να εμπιστευτώ την αστυνομία ενάντια στη ΧΑ; Θα το μάθαιναν. […] Όταν βλέπω έξω από το σπίτι μου τον αδελφό του Κασιδιάρη [σ: Αλέξανδρος Κασιδιάρης] με σταυρωμένα τα χέρια τι να σκεφτώ;»

Ομάδες «αγανακτισμένων»

Η μάρτυρας περιέγραψε τέλος δύο περιστατικά που έχουν ήδη κατατεθεί και από άλλους μάρτυρες, είτε σαν θύματα, είτε σαν δράστες: την επίθεση στο Παλιό Εφετείο σε βάρος προσφύγων και μεταναστών το 2009 και την επίθεση στη Βίλλα Αμαλίας το 2010. Το δεύτερο ήταν καταλυτικό στο να πάρει απόφαση να εξαφανιστεί από τη ΧΑ.

«[Για το Παλιό Εφετείο] κληθήκαμε στα πλαίσια της νέας μορφής δραστηριοτήτων, τις ομάδες ‘αγανακτισμένων κατοίκων’. Τότε ήταν αυτή η ιδέα, με πρώτη την ομάδα της Ομόνοιας. Όση ώρα ήμαστε εκεί 150 περίπου άτομα και μοιράζαμε, οι περαστικοί αλλοδαποί έτρωγαν ξύλο, όσοι βγάζανε φωτογραφίες έτρωγαν ξύλο. Μετά έγινε μια πολύ μικρή πορεία σε ύφος επίδειξης δύναμης. Ανέβηκαν [χρυσαυγίτες] στην απέναντι ταράτσα από το Παλιό Εφετείο και πετούσαν σημαδεύοντας στα δωμάτια πυραυλάκια με σκάγια που διασκορπίζονταν. Υπήρχε μεγάλη μανία, έπεσαν τοίχοι και δέντρα. Ήμασταν οι πάντες εκεί, ο Βουλδής, ο Γερμενής, τα αδέλφια Κασιδιάρη, ο Βουκελάτος, ο Γεωργακάκης. Ο Μιχαλολιάκος σε κάτι τέτοια ήταν στην αρχή για να εμψυχώνει και μετά έφευγε».

«[Για τη Βίλλα Αμαλία] Μετά τα γεγονότα του Εφετείου το βάρος μεταφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βίλλα ενάντια στη ΧΑ, κάναμε αντισυγκέντρωση. Κάλεσε ο Κασιδιάρης με τηλεφώνημα, το κάλεσμα ήταν για μάχη. Μου έδωσαν έναν ανήλικο 15-16 και έναν κάπως μεγαλύτερο, μας έδωσαν ρόπαλα, κράνη και μας έστειλαν σε ένα στενό να το κρατάμε. Συνειδητοποιώ ότι με έστειλαν να πεθάνω. Είναι πολύ εύκολο να γίνεις ήρωας για τη ΧΑ, άλλα άμα θες να φύγεις. Μαζί τους θάνατος, χωρίς αυτούς θάνατος, επέλεξα να φύγω και ό,τι κατάφερνα. Πετάξαμε τα κράνη και τα ρόπαλα. Τον μικρό τον βάλαμε σε ένα ταξί, φύγαμε».


Επόμενες δικάσιμοι

Δεκέμβρης:
6/12, 7/12, 13/12, 15/12 και 19/12 στον Κορυδαλλό.

Γενάρης:
9/1, 22/1 και 26/1 στο Εφετείο.
8/1, 11/1, 12/1, 17/1, 23/1, 25/1 και 31/1 στον Κορυδαλλό.