Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΛΟΑΤΚΙ+ και αναδοχή: Μια μικρή νίκη

Athens Pride 2017

Το νομοσχέδιο με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής», που περιλαμβάνει και το περίφημο άρθρο 8 για τη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε τελικά και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής. Είναι μια ακόμα μικρή νίκη στον αγώνα που δίνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στην Ελλάδα για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια και στην πραγματικότητα εκφράζει ότι παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν δεξιά, φασίστες και Εκκλησία, μέσα στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ζητήματα που στο παρελθόν θεωρούνταν «αδιανόητα», αποδείχτηκε ότι έχουν αποδοχή μέσα στον κόσμο. 

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι μια περιθωριακή ομάδα αλλά κομμάτι με μαχητικότητα και δεσμούς με την υπόλοιπη κοινωνία. Χρειάζεται να θυμίσουμε τις πολιτικές μάχες μιας προηγούμενης περιόδου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, για την αναγνώριση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, αλλά και μια σειρά μικρούς και μεγάλους αγώνες στο δρόμο ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις. 

Θα μπορούσε σίγουρα να είναι μεγαλύτερη και καθαρότερη νίκη. Τα ομόφυλα ζευγάρια περιλαμβάνονται στην αναδοχή και όχι στην υιοθεσία/παιδοθεσία, ένα έλλειμα όχι τυπικό αλλά ουσιαστικότατο, καθώς ένα βασικό αίτημα των πολύχρωμων οικογενειών να μπορούν οι σύντροφοι των ΛΟΑΤΚΙ+ βιολογικών γονιών να υιοθετούν τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν αναβάλλεται στο αόριστο μέλλον. Όπως δήλωσαν οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ο νόμος «αφήνει ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη». Επίσης, η ίδια η αναδοχή αποκλείει τις πολυσυντροφικές οικογένειες και τους ανάπηρους ανθρώπους, όπως εξήγησε με ανακοίνωσή της η ομάδα LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Η μισή νίκη οφείλεται για άλλη μια φορά στη διστακτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του (στις οποίες οφείλει το ότι είναι κυβέρνηση). Δεν βρίσκεται η κοινωνία πίσω, αλλά οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στο κοινοβούλιο, που καταψηφίζουν ή απουσιάζουν και μετά ισχυρίζονται ότι «ο κόσμος δεν είναι έτοιμος»! Η ίδια παλινωδία ανοίγει την πόρτα σε ακροδεξιούς όπως ο διαβόητος Κατσίκης να χυδαιολογούν σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+. 

Οι αγώνες ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις συνεχίζονται. Οι μέρες περηφάνειας που έρχονται τον Ιούνη μπορούν να γίνουν μαζικά πολιτικά γεγονότα που να θυμίσουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι μόνοι-ες και συνεχίζουν.