Ιδέες
“Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών” στην Ιατρική Ιωαννίνων

Με τη συμμετοχή 15 φοιτητριών και φοιτητών από διάφορες σχολές πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τη γυναικεία απελευθέρωση στην Ιατρική. Μετά την εισήγηση που βασίστηκε στο βιβλίο της Μ. Στύλου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Η πλειοψηφία αυτών που πήραν το λόγο συμφωνούσαν για το ρόλο των γυναικών στο εργατικό κίνημα, και στο ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που καταπιέζει τις γυναίκες για να αυξήσει την κερδοφορία του. 

Ένα από τα ζητήματα που άνοιξαν στη κουβέντα είχε να κάνει με το κατά πόσο η θεωρία που απαντά πως η γυναικεία απελευθέρωση θα έρθει με την ανατροπή του καπιταλισμού, μεταθέτει αυτή την πάλη για «μετά την επανάσταση» και αφήνει σήμερα τα περιθώρια στο να συνεχίζονται οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, ή αν είναι αυτονόητο πως μια εργατική επανάσταση θα οδηγήσει σε αυτή την απελευθέρωση. Άλλο σημείο στη συζήτηση που είχε ενδιαφέρον ήταν το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει η αριστερά το ζήτημα της «εμπορευματοποίησης» του γυναικείου σώματος και της πορνείας. 

Οι απαντήσεις που δόθηκαν έρχονται από το ίδιο το βιβλίο, τόσο σε σχέση με το ρόλο των επαναστατών όσο και με το παράδειγμα της Ρώσικης Επανάστασης. Οι επαναστάτες/τριες είναι η φωνή ενάντια σε κάθε καταπίεση, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν την εργατική τάξη, τη δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει την ίδια και όλους τους καταπιεσμένους, μάχες που δίνουμε από τώρα και μετράνε στους αγώνες και στις απεργίες σήμερα. Το παράδειγμα της επαναστατημένης Ρωσίας απέδειξε τα συνειδητά βήματα που έκαναν οι Μπολσεβίκοι τόσο για να χτυπήσουν τις υλικές συνθήκες που οδηγούσαν στην καταπίεση, όσο και στο τσάκισμα των παλιών αστικών θεσμών.