Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Ψηφίζουμε ΕΑΑΚ

Πάντειο

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ στο Πάντειο οργανώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από οικονομικές και πολιτικές μάχες. 

Η προσπάθεια να μετατρέψουμε την 8η Μάρτη από γιορτή σε απεργία σήμανε ότι ανοίξαμε τη συζήτηση για το σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση από τα αμφιθέατρα μέχρι τα γραφεία των καθηγητών και των διοικητικών του Πανεπιστημίου. Οργανώσαμε ανοιχτή εκδήλωση που κατάφερε να συσπειρώσει ένα σημαντικό κομμάτι φοιτητών και φοιτητριών που συζήτησε επί της ουσίας. Καταφέραμε να κατέβουμε μαζικά στην απεργία  και να γίνουμε κομμάτι αυτού του κινήματος. 

Μάχη κατά του φασισμού

Ταυτόχρονα, πρωτοστατήσαμε στη μάχη κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Με μαζικές εξορμήσεις και ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα όλο τον χρόνο, με τη συμμετοχή μας στην αντιφασιστική διαδήλωση στα Πετράλωνα για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, μέχρι και τη συμμετοχή μας στο παγκόσμιο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη. Οργανώσαμε και συνδεθήκαμε με μάχες που άνοιξαν στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Για τις μετεγγραφές φοιτητών, για τις αίθουσες, για τη διάσπαση του πτυχίου, για την προσπάθεια του Πανεπιστημίου να ιδρύσει νέο τμήμα διδακτικής επάρκειας με το αζημίωτο. 

Στις 10 Απρίλη δίνουμε τη μάχη των εκλογών μέσα από το πρίσμα όλων αυτών των αγώνων. Πάνω σε αυτά καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ ΕΑΑΚ / Ενωτικής Αριστερής Πρωτοβουλίας και να δυναμώσει την αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στη σχολή. 

Μαριλένα Κουντούρη
Πάντειο

ΤΕΙ Ηρακλείου

Στο ΤΕΙ Ηρακλείου ανοίγει το ζήτημα της Πανεπιστημιοποίησης. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για αναβάθμιση την στιγμή που το έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ είναι απλήρωτο εδώ και 4 μήνες. Η υποχρηματοδότηση είναι μεγάλη και αυτό έχει ως συνέπεια την μη κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. 

Συγκεκριμένα στην αρχή του 2019 καταργήθηκαν 500 δωρεάν κάρτες σίτισης, ενώ πολλοί φοιτητές δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους. Τα μέλη της ΕΑΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου διεκδικούμε να είναι οι σχολές μας κέντρα οργάνωσης των μαχών και όχι να μένουν στην αφάνεια όπως προωθούν οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ-ΔΑΠ μπλοκάροντας γενικές συνελεύσεις και συγκαλύπτοντας φασίστες. Στις 10 Απρίλη δίνουμε την μάχη των φοιτητικών εκλογών και δυναμώνουμε το φοιτητικό κίνημα μέσα από το οποίο παλεύουμε ενάντια στο κλείσιμο των σχολών μας και το σύστημα που γεννά τον ρατσισμό και την καταπίεση. 

Θεοδώρα Καφήρα

ΠΑΔΑ 1

Πέρσι οι φοιτητές του ΠΑΔΑ αγωνιστήκαμε ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου και την υποτιθέμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Απαντήσαμε στις επιθέσεις που δέχεται η Παιδεία με καταλήψεις, δεκάδες γενικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις ενάντια στο Πανεπιστήμιο των μνημονίων, κυρίως στη ΣΓΤΚΣ και τη ΣΕΥΠ. Ο νόμος Γαβρόγλου έφερε απολύσεις, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση προϋπολογισμού για την Παιδεία, σπουδές πολλών ταχυτήτων (διετή προγράμματα σπουδών), αυτοχρηματοδότηση του πανεπιστημίου που ανοίγει την πόρτα στους χορηγούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Μέτα τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα με τους φοιτητικούς συλλόγους: δύο σχολές (ΣΔΟΚΕ και ΣΤΕΦ) υπάρχουν και στα δύο ιδρύματα με αποτέλεσμα τη στρεβλή λειτουργία τους, αφού “στα χαρτιά” υπάρχει ένας Φ.Σ. αλλά λειτουργούν ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα τα είδαμε από νωρίς με απολύσεις προσωπικού, εργαστήρια που δεν γίνονται λόγω των απολύσεων ή που καταργούνται τελείως, προβλήματα στις δηλώσεις μαθημάτων, ενώ οι πρωτοετείς πήραν το πάσο τους τέλη Δεκέμβρη επειδή ιδιωτικοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα σχήματα ΕΑΑΚ συγκροτούν το πιο μαχητικό κομμάτι της νεολαίας που συγκρούεται με τις επιλογές της κυβέρνησης, παλεύει για να τσακίσει τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Γαβρόγλου, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους/ες, πρωτοστατεί στις μάχες ενάντια στο ρατσισμό, τους φασίστες και τον σεξισμό και συνδέεται με όλους τους αγώνες του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Αλέξανδρος Κοροβέσης

Θεσσαλονίκη

Το διάστημα αυτό, τρία είναι τα κύρια ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης. Πρώτο και πιο εντυπωσιακό είναι η μεγάλη μάχη που άνοιξε μεταξύ των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες και της διοίκησης. Η ιστορία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, όταν στάλθηκε από τη διεύθυνση των ΦΕΘ απειλητική επιστολή προς τους φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη των σπουδών τους, απαιτώντας την εκκένωση και παράδοση των δωματίων τους εντός τριών ημερών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συνέβαινε, η έξωση θα γινόταν με τη βοήθεια της αστυνομίας. 

Η απάντηση ήταν δυναμική: διήμερη κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης από το ΣΟΦΕΘ η οποία τους ανάγκασε να αποσύρουν τις απειλές για άμεση εκκένωση των δωματίων. Ωστόσο, οι φοιτητές δεν σταμάτησαν εκεί, συνέχισαν με μια πορεία στο κέντρο της πόλης και μια συγκέντρωση στο ΑΠΘ, 27 και 29 Μαρτίου, προχωρώντας τα αιτήματά τους ακόμα πιο πέρα αλλά και κάνοντας τη σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. 

Το δεύτερο σημείο κεντρικής σημασίας είναι η εκδήλωση που οργανώνουμε τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο κτίριο ΝΟΠΕ με θέμα τη νέα τροπολογία του ποινικού κώδικα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και πώς αυτή επηρεάζει την εν εξελίξει δίκη της ΧΑ. Το «Όχι στα μαλακά φασίστες και βιαστές» είναι κάτι που προβληματίζει τους φοιτητές, θα είναι φαίνεται ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης σε όλους τους χώρους για μεγάλο διάστημα και, συνεπώς, πρέπει να ανοίξει.

Τέλος, έχουμε τις εκλογές την Τετάρτη 10 Απριλίου. Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουμε σε 3 σχήματα ΕΑΑΚ, θέλοντας να δυναμώσουμε τη φωνή της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια. 
 
Μαρίνα Κυρλιτσιά
 

Το ΣΕΚ στις σχολές συμμετέχει:

Αθήνα

Φιλοσοφική – ΣΑΦ ΚΑΡΦΙ
Χημικό – ΑΣΥΧ
Μαθηματικό – ΑΕΠ
Παιδαγωγικό – Εκτός Ύλης
Τουρκικών σπουδών – ΕΑΑΚ
Πολιτικό – ΡΑΣ
Νομική – Αντινομία
Γεωπονική – ΣΑΡΑΦ
ΑΣΚΤ – ΑΡΚΑΣ
Πάντειο – ΑΝΑΣΑ
Ηλεκτρολόγοι ΕΜΠ – ΑΝΑΦΗ
 
ΠΑΔΑ1(ΤΕΙ Αθήνας)
ΣΓΤΚΣ – Γραφίδα
ΣΤΕΤΡΟΔ – ΑΝΑΣΤΡΟΦΟΙ
ΣΕΥΠ – ΑΡΣΥΠ
ΣΔΟ – ΚΡΑΧ
ΣΤΕΦ - ΑΡΠΑ
 
ΠΑΔΑ2 (ΤΕΙ Πειραιά)
ΣΤΕΦ – ΑΡΠΑ
ΣΔΟ – ΚΡΑΧ
 

Θεσσαλονίκη

Αγγλικό – ΑΝΑΡΠΑ
Χημικοί Μηχανικοί – ΣΧΗΜΑ
Πολ.Επιστήμες - ΕΑΑΚ
 

Βόλος

Αρχιτεκτονική – Camera Obscura
Ηλεκτρολόγοι – ΡΕΥΜΑ
Παιδαγωγικό – Resistance
 

Γιάννενα

Χημικό – Καταλύτης
Ιατρική – Resistance
Παιδαγωγικό – ΑΝΑΤΡΟΠΙ
Μαθηματικό - ΑΡΡΗΤΟ
 

Πάτρα

Ιατρική – Αριστερή Παρέμβαση
 

Ηράκλειο

Φυσικό – ΕΝΤΡΟΠΙΑ
Βιολογικό – Αριστερόστροφη Έλικα
CSD – Resistencia
TEI Ηρακλείου
ΣΤΕΦ - ΕΑΑΚ
ΣΕΥΠ - ΕΑΑΚ