Διεθνή
Παλαιστίνη: Το φιάσκο της Αμάλθειας - Δεν είναι κέρας, είναι δέρας

Φον ντερ Λάιεν, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης

Το αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκαν οι εργαζόμενοι της World Central Kitchen στη Γάζα

 

Σε φιάσκο κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση «ανθρωπιστικής βοήθειας Αμάλθεια» για την Γάζα και μαζί της και οι απόπειρες του Μπάιντεν, του Σούνακ, του Μητσοτάκη και του προέδρου της Κύπρου Χριστοδουλίδη -που υποτίθεται πήρε την πρωτοβουλία για την επιχείρηση- να φορέσουν «την προβιά» (δέρας) του «ανθρωπισμού» για να καλύψουν την στήριξη και συμμετοχή στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού.   

Η επιχείρηση Αμάλθεια (από το «Κέρας αφθονίας της Αμάλθειας») υποτίθεται θα αντικαθιστούσε τη βοήθεια που παρείχε η UNRWA του ΟΗΕ μετά το σταμάτημα της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ. Την περασμένη Δευτέρα αναμενόταν να φθάσει στην Γάζα με τυμπανοκρουσίες το δεύτερο φορτίο βοήθειας που μετέφεραν τα πλοία, Open Arms, Jennifer, Ledra Dynamics και ARΙS. Αλλά με την άφιξή των πλοίων στην Γάζα, ο ισραηλινός στρατός με ένα στοχευμένο χτύπημα χτύπησε στην Ντεΐρ αλ Μπαλάχ αυτοκίνητα της ΜΚΟ World Central Kitchen -που είχε αναλάβει τη διανομή των τροφίμων- δολοφονώντας επτά εργαζόμενους από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ ενώ νεκρός έπεσε και Παλαιστίνιος οδηγός οχήματος.

Το χτύπημα ήταν προσχεδιασμένο. Τις προηγούμενες μέρες άλλο αυτοκίνητο της ΜΚΟ είχε χτυπηθεί από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Ο ισραηλινός στρατός ήταν ενημερωμένος για τη διαδρομή των αυτοκινήτων τα οποία είχαν περάσει τα σχετικά τσεκ πόιντ και παρακολουθούνταν από αέρος από ισραηλινά drones τα οποία χτύπησαν διαδοχικά με τρία χτυπήματα, το πρώτο αλλά και το δεύτερο και το τρίτο αυτοκίνητο του κομβόι όταν οι επιζώντες από το πρώτο έτρεξαν να σωθούν σε αυτά. Μετά από το χτύπημα, η World Central Kitchen και άλλες τρεις οργανώσεις, ανακοίνωσαν ότι σταματάνε τη δράση τους στην Γάζα καταγγέλλοντας το Ισραήλ για «στοχευμένη και ασυγχώρητη επίθεση» ενώ τα πλοία γύρισαν πίσω στην Κύπρο με πάνω από 200 τόνους βοήθειας. 

Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονταν οι δολοφονημένοι εργαζόμενοι και οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην Αμάλθεια καταδίκασαν την επίθεση χωρίς όμως καν να αναφέρουν το όνομα του Ισραήλ.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας ότι η επίθεση έγινε «κατά λάθος» από τον ισραηλινό στρατό όταν εντοπίστηκε από αέρος κάποιο άτομο «να κουβαλάει κάτι σαν όπλο στους ώμους του». Στην πραγματικότητα το κράτος του Ισραήλ ήθελε να εξασφαλίσει ότι θα σταματήσει η οποιαδήποτε διανομή τροφίμων στην Βόρεια Γάζα.  Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο για να κάμψει την αντίσταση των Παλαιστινίων και σαν ένα ακόμη εργαλείο εθνοκάθαρσης προκειμένου να αδειάσει την Γάζα, με έμφαση στο βόρειο τμήμα της, από τους κατοίκους της. 

Αντίθετα αποτελέσματα

Αλλά αυτή του η απόπειρα έχει φέρει, προς το παρόν, ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι πλέον φιλικές προς το Ισραήλ κυβερνήσεις βρέθηκαν γυμνές από τον «ανθρωπιστικό τους μανδύα» αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα οργής από τον κόσμο, που σε κάποιες χώρες όπως η Βρετανία μετατράπηκε σε πολιτική κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σούνακ, με βουλευτές των Συντηρητικών να ζητάνε μέχρι και την διακοπή της βοήθειας στο Ισραήλ. Εκεί που το παλαιστινιακό λειτουργούσε ως παράγοντας κρίσης στο κόμμα των Εργατικών με τον Κόρμπιν να στοχοποιείται από την ηγεσία του Στάρμερ για την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη, η κρίση πέρασε στο στρατόπεδο των Συντηρητικών με τον Σούνακ να αναγκάζεται να γλύφει εκεί που πριν έφτυνε, δηλώνοντας: «Ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σοκαρισμένο από την αιματοχυσία και συγκλονισμένο από τον φόνο γενναίων Βρετανών ηρώων που έφερναν βοήθεια σε αυτούς που την είχαν ανάγκη», δήλωσε, εκεί που πριν λίγο κατηγορούσε όσους υποστήριζαν τους Παλαιστίνιους λίγο-πολύ σαν «ύποπτους τρομοκρατίας». 

Ακολούθησε μια θεαματική κωλοτούμπα από τον Νετανιάχου. Τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα, το Ισραήλ ανακοίνωσε το άνοιγμα προσωρινών περασμάτων προς την Γάζα με τις ισραηλινές αρχές να δηλώνουν ότι μόνο την Κυριακή 7/4 επιτράπηκε σε 322 φορτηγά με βοήθεια να μπουν στη Γάζα -ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τις 7 Οκτωβρίου. 

Η «ανθρωπιστική» βοήθεια που υπόσχονται ο Νετανιάχου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, είναι μια απάτη. Όσο δε αφορά τις ΗΠΑ, η δημιουργία πλωτής προβλήτας προς τη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται υπό κατασκευή από τον αμερικανικό στρατό και στην οποία θα συμμετέχουν 1.000 αμερικάνοι στρατιώτες, στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από μια απόπειρα να δηλώσουν το «παρών» στη Γάζα. 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσει ο επαπειλούμενος λιμός και να υπάρξει πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα πέρα από την άμεση απόσυρση του ισραηλινού στρατού, τον τερματισμό της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής, την άμεση επιστροφή των Παλαιστινίων στις εστίες τους, με την Γάζα υπό τον έλεγχο των ίδιων των Παλαιστινίων.