Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μαζική αντίσταση στις φασιστικές επιθέσεις

27/4, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Μπραχάμι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ηχηρή απάντηση έδωσε η αντιφασιστική συγκέντρωση και η  πορεία που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4 στον Άγιο Δημήτριο, με αφορμή τη ρατσιστική επίθεση φασιστοειδούς σε μετανάστη διανομέα την περασμένη εβδομάδα. Η επίθεση έγινε γνωστή μετά την καταγγελία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα» και της ΚΕΕΡΦΑ, συνοδευόμενη με βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτες μάρτυρες, το οποίο καταγράφει το φασιστοειδές να έχει σταματήσει σε φανάρι και να γρονθοκοπεί ανελέητα τον διανομέα.

Ο ίδιος ο Σάχιντ Α. που δέχτηκε την επίθεση περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν η Πακιστανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ: «επέστρεφα από παραγγελία κατά τις 10μμ κι ένα αμάξι χωρίς φώτα με προσπέρασε επικίνδυνα. Του λέω “έλα φίλε άναψε τα φώτα”. Βγάζει το κεφάλι από το παράθυρο και μου λέει “έλα Πακιστανέ, να ανάψω τα φώτα;”, κατεβαίνει αμέσως και με αρχίζει στις μπουνιές, λέγοντάς μου “γαμώ το Πακιστάν, γαμώ τη μάνα σου” και τέτοια. Μαζεύτηκε κόσμος και μας χώρισε. Ευχαριστώ πολύ τις κοπέλες που τράβηξαν το βίντεο. Πήραν την αστυνομία και ήρθε μετά από 10 λεπτά, το ίδιο και το ΕΚΑΒ. Πήρα τηλέφωνο τον Τζαβέντ Ασλάμ και κάναμε καταγγελία. Περιμένω από την αστυνομία να τον πιάσει». 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ στη συνέχεια τόνισε ότι: «Θέλουμε άμεσα να συλληφθεί αυτός που έκανε την επίθεση. Αυτά που έλεγε όταν τον βάραγε δείχνουν τα ρατσιστικά του κίνητρα και πρέπει να συλληφθεί και να τιμωρηθεί. Η αστυνομία δεν έπρεπε –όπως έκανε- να κάνει έλεγχο στον Σαχίντ αλλά να συλλάβει το δράστη. Έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία από το 2011-12 όταν σε εκατοντάδες περιπτώσεις που καταγγέλαμε ρατσιστικές επιθέσεις η αστυνομία έκανε πρώτα έλεγχο στα θύματα που μπορεί και να χαροπάλευαν».

Όπως σημείωσαν στη συνέντευξη Τύπου, ο Σάχιντ έχει ξαναδεχτεί και στο παρελθόν φασιστική επίθεση από την οποία όμως κατάφερε να διαφύγει, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς καταγγέλθηκαν κι άλλες αντίστοιχες επιθέσεις. «Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε δεκάδες καταγγελίες από διανομείς για ενέδρες φασιστών σε μετανάστες διανομείς που συνδυάζουν το ρατσισμό με τη ληστεία. Τη στήνουν εκεί που πάει να παραδώσει την παραγγελία  τους χτυπάνε και τους παίρνουν και τα λεφτά» υπογράμμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου στο Μπραχάμι και στη διαδήλωση που ακολούθησε στη γειτονιά, συμμετείχαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», η ΚΕΕΡΦΑ, η αντικαπιταλιστική κίνηση στον επισιτισμό – τουρισμό «Καμαριέρα» μαζί με τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, η Νέα Αριστερά και μαζικοί τοπικοί φορείς μαζί με πλήθος κόσμου από τη γειτονιά του Μπραχαμίου.

Από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης πρώτος μίλησε ο εργάτης που δέχτηκε την επίθεση ευχαριστώντας όλες/ους για τη συμπαράσταση. Ακολούθησαν συνάδελφός του διανομέας από τη Wolt κι εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, την ΕΕΔΥΕ, την Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών και την ΚΕΕΡΦΑ. 

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ σημείωσε: 

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού που τιμάει τον ταξικό αγώνα και την αλληλεγγύη, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μια πρωτοβουλία μάχης ενάντια σε ένα σύστημα και μια κυβέρνηση που πριμοδοτεί τον ρατσισμό. Να θυμίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα 600 προσφύγων, στο μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα που συνέβη ποτέ στα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο. 

Αυτοί οι δολοφόνοι είναι αυτοί που ψήφισαν τροπολογία που στοχοποιεί κάθε μετανάστη στο χώρο εργασίας, από την ώρα που λέει ότι οι άδειες παραμονής πλέον είναι εξαρτημένες από το αν έχεις συμβόλαιο εργασίας. Αυτό είναι ένα τεράστιο χτύπημα στην προσπάθεια που κάνουμε εδώ και χρόνια για να μπουν με ισότιμο τρόπο οι μετανάστες εργάτες στα συνδικάτα και στην κοινωνία. 

Αυτή η στοχοποίηση είναι που ανοίγει τον δρόμο στα φασιστοειδή σαν τον τύπο που γρονθοκόπησε τον εργάτη διανομέα. Το συγκεκριμένο φασιστοειδές το βρήκαν αφού πέρασε το 48ωρο του αυτόφορου παρότι επί τόπου οι γυναίκες που μπήκαν μπροστά και κατήγγειλαν  την επίθεση είχαν δώσει  τον αριθμό των πινακίδων του φασιστοειδούς. Γιατί δεν έγινε αναζήτηση; Κι όταν πήγε στην αστυνομία το θύμα της επίθεσης να την καταγγείλει  του είπαν πέρνα αύριο για μήνυση και δώσε κι 100 ευρώ παράβολο. Καμία αναγνώριση από την αστυνομία ότι είναι ρατσιστικό χτύπημα. Μιλάμε για μια αστυνομία που όταν πηγαίνουν οι κακοποιημένες γυναίκες δολοφονούνται στην πόρτα τους κι όταν πηγαίνουν οι μετανάστες τους διώχνουν.

Μαζί μας είναι άλλος ένας εργαζόμενος που δουλεύει σε εργοστάσιο ιματισμού, κι εκεί μια χρυσαυγίτισσα τον απείλησε ότι αν ξανάρθει στη δουλειά θα τον χτυπήσουν. Τον χτύπησαν δύο φορές και φοβόταν να το καταγγείλει γιατί θα έχανε τη δουλειά του, μέχρι που πριν τρεις μέρες του είπαν “αν ξανάρθεις στη δουλειά θα σε κάνουμε κομμάτια” και τότε αποφάσισε να μιλήσει. 

Αυτές είναι οι συνθήκες που δημιούργησαν με τις άθλιες πολιτικές τους και γι’ αυτό δίνουμε ενωμένοι τη μάχη εναντίον τους. Θα συνεχίσουμε και στην Εργατική Πρωτομαγιά και στη μεγάλη συναυλία στις 12 Μάη στο Ρουφ για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο στην Πύλο. Υψώνουμε τείχος αλληλεγγύης. Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Τα συνδικάτα και οι εργάτες ενωμένοι, ποτέ δεν θα νικηθούν από τους φασίστες. Θα τους τσακίσουμε όπως βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Δεν θα περάσουν».


“Ενέδρες” στα Πατήσια

Φασιστικές επιθέσεις στο δρόμο και απειλές κατά της ζωής του στο χώρο εργασίας του από άτομο που δηλώνει μέλος της Χρυσής Αυγής, καταγγέλει ο Φιάζ Χουσεΐν, μετανάστης εργάτης σε βιοτεχνία ραφής κουρτινών στα Πατήσια. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε στην ΚΕΕΡΦΑ δέχτηκε δύο επιθέσεις από δύο φασίστες με μηχανάκι που έστησαν καρτέρι στην Αχαρνών την ώρα που πήγαινε στη δουλειά από το σπίτι του.

«Οι επιθέσεις έγιναν στις 15 Φλεβάρη και 27 Φλεβάρη όπου και στις δύο συμμετείχε το ίδιο άτομο με άλλο άτομο κάθε φορά. Την πρώτη φορά χτυπήθηκε με γροθιές ενώ τη δεύτερη χρησιμοποίησαν εργαλείο-κλειδί ως σιδηρολοστό και του κατάφεραν χτυπήματα στη πλάτη τραυματίζοντάς τον. Μετέβη στο ΚΑΤ για περίθαλψη. 

Επρόκειτο για πραγματοποίηση απειλών κατά της σωματικής του ακεραιότητας και της ζωής του που του απηύθυνε άτομο από το χώρο εργασίας του και τις δυο φορές. Ο Φιάζ βρέθηκε ξανά και ξανά μπροστά σε ένα μαινόμενο άτομο με κραυγές “βρωμάς, να φύγεις και να μην ξανάρθεις στη δουλειά”, “οι Πακιστανοί είστε βρόμικοι” και απειλώντας ότι “θα δεις τι θα πάθεις”. Μάλιστα το άτομο τον φωτογράφισε και έστειλε την φωτογραφία του για να μπορούν να τον αναγνωρίσουν τα φασιστοειδή» αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ και συνεχίζει: 

«Ο μετανάστης εργάτης ο οποίος περιμένει να εκδοθεί σύντομα η άδεια παραμονής του με βάση τη νέα τροπολογία Καιρίδη δίσταζε να καταγγείλει στην Αστυνομία τις επιθέσεις φοβούμενος ότι θα χάσει τα χαρτιά του που εξαρτώνται από την παραμονή στην εργασία. Όμως στις 24 Απρίλη, το άτομο δημιούργησε νέο επεισόδιο αυτή τη φορά ωρυόμενο να λέει: “Άμα ξανάρθεις θα σε κάνουν κομματάκια οι δικοί μου. Θα σε σκοτώσουν. Είναι στη Χρυσή Αυγή. Ξέρεις τι είναι η Χρυσή Αυγή;” Απειλή που έγινε μπροστά στα μάτια στελεχών της βιοτεχνίας τα οποία ανέχτηκαν αυτή την συμπεριφορά. Μάλιστα η διεύθυνση του πρότεινε να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον για να μην έρχεται σε επαφή με το άτομο αυτό! 

Ο Φιάζ φοβούμενος ότι θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους αποφάσισε να προχωρήσει σε ανοιχτή καταγγελία της απειλής κατά της ζωής του από άτομο που δήλωσε ότι συνδέεται με χρυσαυγίτες. Παράλληλα προχωρά σε μήνυση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ρατσιστικές πολιτικές της που έπνιξαν 600 πρόσφυγες στη Πύλο, με τις δουλεμπορικές συμφωνίες με Μπαγκλαντές και άλλες χώρες και με την τροπολογία Καιρίδη μετέτρεψαν χιλιάδες μετανάστες εργάτες σε δούλους εξαρτημένος από τα γούστα των εργοδοτών στρώνουν το έδαφος για ρατσιστικές επιθέσεις από φασιστοειδή και τροφοδοτούν την ακροδεξιά. Για αυτό και έχουν πυκνώσει οι ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος εργατών

Στην περιοχή των Πατησίων και της Ν.Ιωνίας χιλιάδες εργάτες και εργάτριες ιματισμού εργάζονται σε συνθήκες Μανωλάδας ενώ οι φασίστες έχουν επιχειρήσει πολλές φορές επανεμφάνιση μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής με ή χωρίς άλλα προσωπεία, όπως με τη δολοφονία του Σιζάρ Σαφτάρ, όταν πήγαινε στη δουλειά του, με βόμβα σε χώρο θρησκευτικής λατρείας στα Πατήσια κλπ.

Απαιτούμε να μπει τέλος στις απειλές σε βάρος της ζωής του Φιάζ Χουσεΐν και να παραμείνει στην εργασία του. Διεκδικούμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις με κατάργηση των ρατσιστικών περιορισμών της τροπολογίας Καιρίδη».