Εργατικό κίνημα
6/5/21 - Πανεργατική Απεργία, Αθήνα

Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση

 

Μαζική, μαχητική και οργισμένη ήταν η σημερινή πανεργατική απεργιακή διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά. Χιλιάδες απεργοί από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πλημμύρισαν τους δρόμους με τα πανό των συνδικάτων, των ομοσπονδιών και των σωματείων τους, στέλνοντας δυνατό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική τους. Μαζί τους φοιτητές, μαθητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες. Στο δρόμο και όλη η Αριστερά, σε ένα απεργιακό ποτάμι που απλώθηκε σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα παρέλυσε χάρη στην απεργία στις συγκοινωνίες, οι ναυτεργάτες κράτησαν τα καράβια δεμένα στα λιμάνια, ενώ για την επιτυχία της απεργιακής διαδήλωσης ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης ναύλωσε λεωφορεία από πολλές γειτονιές.

Κύρια αιχμή των απεργών ήταν το αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που θέλει να καταργήσει το 8ωρο και μια σειρά άλλα εργατικά δικαιώματα, καθώς και να χτυπήσει τα συνδικάτα και το δικαίωμα στην απεργία. Όλοι και όλες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να το κατεβάσει, ενώ απαίτησαν να σταματήσει η δολοφονική πολιτική της στο ΕΣΥ και σε όλους τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας από την πανδημία, αυξήσεις, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, στοπ στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Δυναμικά τα μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ενώθηκαν με την κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος μπαίνοντας στην κορυφή της απεργιακής διαδήλωσης προς τη Βουλή. Εκεί βάδισαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, ΓΝΑ Γεννηματάς και Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι από τον Ερυθρό και το Δρομοκαΐτειο, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό, εργαζόμενοι σε δήμους όπως οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας, οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις Σχολές, οι Μαθητές/ριες Anticapitalista, η Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη κ.α.

Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ διαδήλωσαν οι πρόσφυγες και οι προσφύγισσες από το Ρέντη με τα παιδιά τους, το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες από το Καμερούν, τη Γουινέα κ.α. Στο κέντρο των διεκδικήσεών τους ήταν η απόδοση δικαιοσύνης για τις κρατικές δολοφονίες των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κλείσιμο των κολαστηρίων και η χορήγηση ασύλου και στέγης για όλους.

Ακολουθούσαν τα μπλοκ των εργατών της Τέχνης, ΣΕΗ, ΠΟΘΑ, ΣΕΧΩΧΟ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, οι τεχνικοί του κινηματογράφου και των συναυλιών και στη συνέχεια όλες οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα από δεκάδες μικρούς και μεγάλους χώρους και κλάδους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος μεταξύ άλλων, μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, Κώστας Καταραχιάς, ο οποίος κάλεσε σε απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της επίθεσης Χατζηδάκη και συνολικά της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Λένα Βερδέ
Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη