Εργατικό κίνημα
8/10/21 - Παναττική στάση εργασίας υγειονομικών

8/10/21, ΣτΕ. Φωτό: Λένα Βερδέ

Παναττική στάση εργασίας 8πμ-11πμ και συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ κατά των αναστολών εργασίας και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Με τα πανό τους βρέθηκαν εκεί από νωρίς τα Σωματεία Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, τον Άγιο Σάββα, το Αγία Όλγα, το Θριάσιο και το Δρομοκαϊτειο, καθώς και η Επιτροπή Αγώνα στο Έλενα Βενιζέλου. Στη συνέχεια προστέθηκαν εργαζόμενοι/ες από μια σειρά ακόμα νοσοκομεία όπως το Δαφνί, το Ιπποκράτειο, το Σωτηρία, το Ασκληπιείο Βούλας, τον Ευαγγελισμό, από το ΕΚΑΒ καθώς και από τον Άγιο Ανδρέα και άλλα νοσοκομεία της Αχαϊας.

Με συνθήματα όπως «Πλεύρη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά» και «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία», οι εργαζόμενοι/ες παρέμειναν για ώρα έξω από το ΣτΕ παρά τη βροχή. Η οργή για την απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει μέσα σε μια ημέρα 7000 υγειονομικούς στο δρόμο χωρίς εισόδημα, στερώντας τους παράλληλα από το ΕΣΥ εν μέσω τρομακτικών ελλείψεων και πανδημίας, ήταν μεγάλη. Το ίδιο και για τα σχέδιά της να φέρει εργολάβους ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Ήδη στον Άγιο Σάββα η Διοίκηση του νοσοκομείου δρομολογεί το ξεπούλημα της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο πριν ακόμα να έχουν λήξει οι συμβάσεις του προσωπικού (λήγουν στις 31 Δεκέμβρη). Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι/ες -που ετοιμάζονται για γενική συνέλευση τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη μαζί με τους συναδέλφους/ισσές τους στη σίτιση και τη φύλαξη που αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση- ο διαγωνισμός δείχνει ότι ο εργολάβος κοστίζει τα διπλάσια χρήματα από ότι οι απευθείας συμβάσεις τους με το νοσοκομείο.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες από το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλέσαν όλους και και όλες στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο αύριο 9 Οκτώβρη στις 3μμ στην Ομόνοια, καθώς και στον επόμενο μεγάλο σταθμό του υγειονομικού κινήματος, την κοινή απεργία ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ στις 21 Οκτώβρη με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ και θα βαδίσει στο Υπουργείο Υγείας.

Φωτορεπορτάζ: Λένα Βερδέ/Εργατική Αλληλεγγύη