Εργατικό κίνημα
21/10: Πανυγειονομικός απεργιακός ξεσηκωμός στην Αθήνα

21/10, Απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένας πανυγειονομικός ξεσηκωμός έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, στο πανελλαδικό απεργιακό συλλαλητήριο των νοσοκομείων.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση. 

Η κοινή απεργία των Ομοσπονδιών της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, είχε τεράστια επιτυχία με χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες από όλη τη χώρα να διαδηλώνουν μαχητικά στους δρόμους της πόλης. Ήταν μια έκρηξη οργής για τη συνεχιζόμενη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ, αλλά και ένδειξη αποφασιστικότητας για κλιμάκωση του αγώνα μέχρι την ανατροπή της.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην πλατεία Μαβίλη, όπου από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οι απεργοί με τα πανό τους. Με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν μαζί οι εργαζόμενοι/ες του Άγιου Σάββα και του Ερυθρού κρατώντας τα πανό των Συλλόγων τους, το ίδιο και οι συνάδελφοί/ισσές τους από το Λαϊκό. Εκεί βρήκαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και το Αγλαϊα Κυριακού, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ενώ σιγά σιγά έκαναν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο όλα τα Σωματεία της Αθήνας: Αγία Όλγα, Κρατικό Νίκαιας, Ελπίς, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας, Δρομοκαϊτειο, Μεταξά, Αμαλία Φλέμιγκ, ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι/ες στο Έλενα Βενιζέλου.
Στη συνέχεια έφτασαν οι απεργοί της Θεσσαλονίκης: το Σωματείο στο Ιπποκράτειο, το Θεαγένειο, το Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας. Η παρουσία εκπαιδευτικών της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας που παλεύουν την αξιολόγηση και όλες τις επιθέσεις της Κεραμέως, των συμβασιούχων καθαριότητας της ΣΤΑΣΥ που δίνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την επιστροφή των εργολάβων, αλλά και των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, έκφραζε τη διάθεση για κοινούς αγώνες όλων των εργαζόμενων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Ενώ στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και πλήθος άλλων συμπαραστατών/τριών από πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις, ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία Support Health Workers και το ΣΕΚ στις Σχολές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τα ΜΑΤ να συνοδεύσουν την πορεία, αλλά η πρόκληση δεν πέρασε. Οι έντονες διαμαρτυρίες και η επιμονή των απεργών αποδείχτηκαν, παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας, πιο δυνατές διώχνοντας τελικά τους ΜΑΤτζίδες. Η πορεία ξεκίνησε με τα πανό της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ μπροστά και πίσω το απεργιακό ποτάμι. Όσο προχωρούσε η διαδήλωση, τόσο μεγάλωνε. Πρώτα ενώθηκαν μαζί της τα Σωματεία Εργαζόμενων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και το Σωματείο Καθαριστριών στον Άγιο Ανδρέα μαζί με πολλούς ακόμα απεργούς από άλλες υγειονομικές δομές της Αχαϊας. Ακολούθησαν εργαζόμενοι/ες από διάφορα νοσοκομεία οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω του κατάπτυστου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Και λίγο μετά, το Σωματείο του Ευαγγελισμού και το Σωματείο στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».
Η πορεία συναντούσε μεγάλη αποδοχή από περαστικούς που χειροκροτούσαν και οδηγούς αυτοκινήτων και λεωφορείων που κόρναραν ρυθμικά δυνατά. Τα συνθήματα, όπως «Πλεύρη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά», «Στους συμβασιούχους μόνιμη εργασία, έξω οι εργολάβοι απ’τα νοσοκομεία» και «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, αυτή είναι η απάντηση στην πανδημία», κορυφώθηκαν όταν οι απεργοί έφτασαν έξω από το Υπουργείο Υγείας. Όλες οι ομιλίες που έγιναν εκεί ήταν οργισμένες και απαιτούσαν από την ηγεσία του Υπουργείου να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος: να κάνει μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, να πάρει πίσω τις αναστολές εργασίας, να σταματήσει τις απολύσεις συμβασιούχων και τις μεθοδεύσεις για επιστροφή των εργολάβων, να εντάξει τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ, να αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, ενημέρωσε όλους τους απεργούς για την απόπειρα της Διοικήτριας του νοσοκομείου να απολύσει άμεσα όλους τους συμβασιούχους της καθαριότητας για να παραχωρήσει την υπηρεσία σε εργολάβο. Η επίθεση αυτή κλιμακώθηκε σήμερα το πρωί, όταν η Διοικήτρια αποφάσισε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με εργολάβο για να λειτουργήσει την υπηρεσία. Η περιφρούρηση των εργαζόμενων απέτρεψε αυτή την εξέλιξη και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οργή με το Σύλλογο να καλεί αύριο γενική συνέλευση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Για άλλη μια φορά, η αστυνομία φυλούσε τις πόρτες του Υπουργείου με ΜΑΤ, που δεν δίστασαν να χτυπήσουν μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ που θα έμπαινε μέσα ζητώντας συνάντηση με τον Πλεύρη. Η Κατερίνα Πατρικίου δέχτηκε χτύπημα στο χέρι, καθώς και σεξιστική επίθεση από άνδρα των ΜΑΤ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σήμερα σε πολλές ακόμα πόλεις. Το μήνυμα των απεργών ήταν ένα: Αυτός που θα απολυθεί είναι η κυβέρνηση του θανάτου, των εργολάβων και των ιδιωτικοποιήσεων, Όχι οι εργάτες και οι εργάτριες της Υγείας.