Εργατικό κίνημα
27/1/22 – Μεγαλειώδες εργατικό συλλαλητήριο στην Καβάλα

27/1/22, Καβάλα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Εργατικός σεισμός πολλών ρίχτερ ήταν η κινητοποίηση των εργατών των Πετρελαίων της Καβάλας, που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και τρομερό παλμό από τα συνθήματα (δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ). «Καβάλα Όιλ, εργατιά, όλοι ενωμένοι σαν γροθιά» ήταν ένα από αυτά καθώς χαίρουν τρομερής συμπαράστασης που φάνηκε και στην πορεία και στο ότι έφτασαν μέσα σε μια βδομάδα πάνω από 80 τα σωματεία και οι σύλλογοι που πήραν αποφάσης στήριξης του συλλαλητηρίου και του αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από πολλούς συνδικαλιστές, ανάμεσά τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, το τοπικό συνδικάτο επισιτισμού-τουρισμού, τα Λιπάσματα και την Καβάλα Όιλ, και έλαβε χώρα στην πλατεία Καπνεργατών. Καθόλου τυχαίο το μέρος, καθώς το 1896 έγινε στην Καβάλα η πρώτη και μεγαλύτερη εργατική απεργία των Βαλκανίων από πέντε χιλιάδες καπνεργάτες.

Μετά το εντυπωσιακό μπλοκ του σωματείου της Καβάλα Όιλ που ήταν η κεφαλή της πορείας, ακολουθούσαν τα πανό και το μπλοκ των εργαζόμενων στα Λιπάσματα, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει σύμβολο αντίστασης στις απολύσεις και στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τον νόμο του Χατζηδάκη. «Πετρέλαια, Λιπάσματα, είμαστε μαζί, όλοι ενωμένοι, ό,τι κι αν συμβεί» βροντοφώναζαν μαζί και τα δύο μπλοκ.

Με πανό συμμετείχαν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) μαζί με το σωματείο της Motor Oil και του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, μαθητές-φοιτητές Καβάλας, η Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με το σύνθημα «Λιτότητα – Απολύσεις – Τρομοκρατία, Κάτω η Νέα Δημοκρατία», η Ταξική Πορεία και το μπλοκ των αναρχικών.

Η επιτυχία της πορείας έδωσε τρομερή ώθηση και έμπνευση στους εργάτες του Πρίνου να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία της Energean. Μετά την απόλυση όλου του ΔΣ του σωματείου -7 άτομα- και άλλων 17 εργαζόμενων, απειλεί ότι θα απολύσει όλους όσους συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας.

Μαζί με το μαστίγιο πάει και το καρότο, καθώς υπόσχεται ότι όσοι αποποιηθούν το σωματείο και ξαναγυρίσουν στη δουλειά ακολουθώντας τις εντολές της διοίκησης, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η απάντηση σε αυτούς τους εκβιασμούς δόθηκε στην πορεία πάλι με σύνθημα: «Οέο Οέο Οέο, δεν υπογράφουμε ρε Ρήγα (διευθυν. Συμβουλος Energean) σου το λέω (Χ2), κι άμα μου πεις εμένα να υπογράψω, να ξέρεις πως στα μαύρα θα σε βάψω (Χ2)». Σχεδόν κανείς δεν έχει κάνει πίσω από την εργοδοτική τρομοκρατία, αντίθετα το σωματείο είναι πιο συσπειρωμένο από ποτέ.

Η συνέχεια θα δοθεί με συναυλία συμπαράστασης το Σάββατο 5/2 και οργανώνεται μαζικό κατέβασμα στην Αθήνα σε συντονισμό με την ΠΟΕ και όλον τον κλάδο της ενέργειας.

Μαζί με τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους διανομείς και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους λιμενεργάτες της COSCO, τους συμβασιούχους σε όλο το Δημόσιο, η αποτυχημένη κυβέρνηση των εργολάβων και των ιδιωτικοποιήσεων έχει να αντιμετωπίσει και τα Πετρέλαια της Καβάλας.

Όλοι μαζί μπορούν να διώξουν όχι μόνο τον Μητσοτάκη, αλλά και τους πλούσιους φίλους τους που θησαυρίζουν τσακίζοντας τις ζωές μας. Να κρατικοποιηθούν τα Πετρέλαια Καβάλας και τον έλεγχο να πάρουν οι εργάτες, όπως το έχουν ξανακάνει. Είναι πια καθαρό ότι μόνο έτσι θα σωθούν τα εργασιακά δικαιώματα, οι δουλειές και το περιβάλλον και όχι από τα λαμόγια τύπου Energean, COSCO, Hilton, κα.

Διαβάστε περισσότερα στην Εργατική Αλληλεγγύη που κυκλοφορεί: 

Kαβάλα: Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα πετρέλαια