Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι μετανάστες εργάτες στην Τεχνόπολη

11/4, Τεχνόπολη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Μέχρι τις 14 Απρίλη συνεχίζεται στην Τεχνόπολη η έκθεση “Οι αποδείξεις είναι εδώ”. Πρόκειται για μια πολυμεσική έκθεση (βίντεο, φωτογραφία, κείμενο) για τη ζωή μεταναστών εργατών από τη νότια Ασία, κυρίως το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. 

Η Reena Krukreja που υλοποίησε την έκθεση είναι ερευνήτρια και διδάσκει στο τμήμα Σπουδών Παγκόσμιας Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά. Με καταγωγή από το Πακιστάν και την Ινδία η ίδια, και χάρη στο ότι μιλά η ίδια Ουρντού, Παντζάμπι και Μπάνγκλα, κατάφερε να χτίσει εμπιστοσύνη με τους μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα. Έτσι, όπως τόνισε στην ομιλία έναρξης, θέλησε με την έκθεση αυτή να κάνεις τις δικές τους φωνές να ακουστούν.

Ο κύριος όγκος του υλικού της έκθεσης αφορά τις συνθήκες εργασίας και ζωής στη Μανωλάδα. Ο Νίκος Οντουμπιτάν, μέλος της οργάνωσης Generation 2.0 μίλησε για το Manolada Watch, το παρατηρητήριο που συστάθηκε με αφορμή την αιματηρή επίθεση εργοδοτών σε εργάτες που ζήτησαν τα δεδουλευμένα – σκοπός του παρατηρητηρίου είναι να διατηρηθεί η δημοσιότητα του θέματος και να αναδειχθούν λύσεις, παράγοντας σε τακτική βάση αναφορές για τις συνθήκες ζωής και εργασίας στα φραουλοχώραφα.

Με υλικό που παράγουν οι ίδιοι οι μετανάστες με τα κινητά τους, η έκθεση είναι μια γροθιά στο στομάχι. Οι τρεις μπανγκλαντεσιανοί μετανάστες που μίλησαν στην εναρκτήρια εκδήλωση τόνισαν ότι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι ότι ζουν χωρίς χαρτιά, δηλαδή χωρίς κανένα δικαίωμα, και ότι σκοπός αυτής της κατάστασης είναι να διατηρείται φθηνή η εργασία τους. Η έκθεση δείχνει τις άθλιες, εύφλεκτες παράγκες στις οποίες μένουν χωρίς ρεύμα και νερό και για τις οποίες πληρώνουν ενοίκιο, καθώς και την εξαντλητική εργασία τους. Συγκλονιστικά βίντεο επίσης δείχνουν το επικίνδυνο ταξίδι της προσφυγιάς τους. Η έκθεση δεν παραλείπει στην ενότητα “Ακτιβισμός” να αναδείξει ότι οι μετανάστες εργάτες έχουν μια μακριά ιστορία εργατικών μαχών.

Η έκθεση αυτή έρχεται τις μέρες που η κυβέρνηση έχει μόλις ψηφίσει τον νέο δουλεμπορικό νόμο για την εποχική εργασία των μεταναστών εργατών από το Μπανγκλαντές. Κάνει καθαρό μέσα από το συγκλονιστικό υλικό της, αλλά και μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των μεταναστών στους οποίους δίνει φωνή, ότι χρειάζονται χαρτιά σε όλους. Είναι μια ηχηρή απάντηση στη ρατσιστική κλιμάκωση της κυβέρνησης.

• 11-14 Απρίλη. Ώρες λειτουργίας: 
10πμ – 2μμ και 5μμ – 10μμ.
Αποθήκη 9Δ, Τεχνόπολη, Γκάζι. 
Είσοδος ελεύθερη.