Εργατικό κίνημα
Καταγγελία για τον ΟΑΕΔ Χανίων

Την Πέμπτη 15/12, 13:42, με κάλεσαν από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Χανίων. Στη συνομιλία που είχα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κο. Μιχελάκη, με ενημέρωσε ότι έκαναν έλεγχο στην τουριστική επιχείρηση που εργαζόμουν ως εποχική από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο 2022. Με βάση τα στοιχεία του ελέγχου, η συγκεκριμένη επιχείρηση (που λειτουργεί με αυτή την μορφή δεκαετίες) δεν μπορεί να έχει εποχικούς υπαλλήλους. Άρα εγώ και οι συναδέλφισσές μου δεν δικαιούμαστε επιδόματος ανεργίας, παρότι μας έχουν ήδη εγκρίνει και έχουμε πληρωθεί. Και όχι μόνο αυτό. Με πολύ αγενή και έντονο τρόπο, ο προϊστάμενος απαίτησε να επιστρέψω και ό,τι ποσό έχω ήδη πάρει. Στην δική μου περίπτωση, επίδομα ενός μήνα και δώρο Χριστουγέννων.

Σαφέστατα, η πρώτη ερώτηση ήταν γιατί να επιστρέψω εγώ χρήματα από την στιγμή που ο έλεγχος αφορούσε την επιχείρηση. Και η εξοργιστική του απάντηση ήταν ότι “εμένα (γιατί προφανώς η υπηρεσία είναι αυτός!) δεν με νοιάζει τι συμφωνία έκανες με το αφεντικό σου τον Μάρτιο, ο νόμος είναι ξεκάθαρος και πρέπει να επιστρέψεις τα χρήματα”. Από την στιγμή που κάνουμε αίτηση για χορήγηση επιδόματος μέχρι την πρώτη πίστωση στον λογαριασμό μας περνάνε 40-50 μέρες, που είναι αρκετό διάστημα για να εξεταστούν οι φάκελοι. Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε ότι λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη, αυτό δεν εξηγεί τον απαράδεκτο τρόπο που μου απευθυνόταν ο εν λόγω υπάλληλος.

Ενημέρωσα την εργοδότριά μου και από την πλευρά της ξεκίνησε αμέσως διαδικασίες για να ξεμπλέξουν την υπόθεση μαζί με τον λογιστή της. Όσο όμως καλός και τυπικός κι αν είναι ο κάθε εργοδότης, η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Είμαι σίγουρη ότι η περίπτωσή μου δεν είναι η μόνη που ως εργαζόμενη πληρώνω τα σπασμένα. Οι εργαζόμενες/οι στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας έχουμε δεχτεί πάρα πολλές επιθέσεις στα εργασιακά μας και από τα μνημόνια και από την πανδημία κι έχουμε αντισταθεί πολύ πετυχημένα όπως έδειξαν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν καλύφτηκαν την περασμένη σεζόν και το κύμα καταγγελιών. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε συλλογικά, με τα σωματεία μας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που δεν θα αφήνει καμιά παρερμηνεία στο ποιος είναι ο νόμος και ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

Άννα Μαματσή,
ιδιωτική υπάλληλος