Εργατικό κίνημα
Αγ. Σάββας: Έξω οι εργολάβοι

18/1, Κινητοποίηση στον Αγ. Σάββα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φύλαξης. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών φύλαξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/1. Με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και πορεία διαμαρτυρίας στους γύρω δρόμους, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άγιος Σάββας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τους εργολάβους να ξαναμπούν στο νοσοκομείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα πόστα, μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί. Μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου στα εξωτερικά ιατρεία, με τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να ανταποκρίνονται θετικά και να την διαβάζουν. 

Οι εργαζόμενοι στη φύλαξη δουλεύουν εδώ και 10 με 20 χρόνια στο νοσοκομείο και έχουν την εμπειρία τι σημαίνει εργολάβος από το 2003 μέχρι το 2016. Επικρατούσε η απληρωσιά, οι μισθοί ψίχουλα, τα δυσβάσταχτα ωράρια και η τρομοκρατία.

Αργότερα έγιναν Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου, παρά το ότι κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο μόνος λόγος που δεν μονιμοποιούνται είναι για να μπορούν να τους διώξουν ανά πάσα στιγμή για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Με κεντρικό σύνθημα "Έξω οι εργολάβοι, μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων" θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα κλιμακώσουν μαζί με όλους τους υγειονομικούς πανελλαδικά στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22 Φλεβάρη.

«Ο εργολάβος έφυγε το 2016 και μας άφησε 6 μήνες απλήρωτους. Έχουμε και παραέχουμε εμπειρία τι σημαίνει εργολάβος: κομμένα ρεπό, αργίες που δεν πληρωνόμαστε, διπλοβάρδιες γιατί μας πήγαινε και αλλού να δουλέψουμε. Κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρία και μετά επαναπροσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ανανεώσεις σύμβασης. Δύο χρόνια τώρα ανανεώνουμε κάθε τρίμηνο, γιατί ξεκίνησαν να κάνουν διαγωνισμούς με εταιρίες. Βρέθηκε τώρα αυτή η εταιρία και απ' ότι μαθαίνουμε είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Πληρώνει κάθε τρεις μήνες, το διάλειμμα δεν μετράει μέσα στο 8ωρο δουλειάς και πολλά άλλα», δήλωσε ο Μανώλης Σκούρτσος, εργαζόμενος στη φύλαξη.

«Στηρίξαμε το νοσοκομείο σε δύσκολες περιόδους όπως στην πανδημία. Οι αρμοδιότητες που φτάνουμε να έχουμε λόγω υποστελέχωσης είναι πέραν του προσωπικού φύλαξης. Βοηθάμε στα εξωτερικά ιατρεία, κάνουμε δουλειές διοικητικού προσωπικού, ακόμα και τους τραυματιοφορείς. Βοηθάμε όσο μπορούμε τον κόσμο. Είναι αναντικατάστατη αυτή η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και κάνουμε πολλή προσπάθεια. Πρέπει να μας μονιμοποιήσουν. Με τον εργολάβο θα δουλεύουμε 12ωρα απλήρωτα, επισφάλεια γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας απολύσει. Κοστίζει και πιο ακριβά απ' ότι οι μισθοί μας. Υπάρχει όμως και ζήτημα συνδικαλισμού. Έχουμε επαφή με το σωματείο, αγωνιζόμαστε μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό και αυτό θα μας βάλει στο μάτι του εργολάβου», ανέφερε η Δώρα Τσάικου, εργαζόμενη στη φύλαξη.