Εργατικό κίνημα
Τέμπη: Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων

Την Πέμπτη 10/10 απεργούν οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) και την Παρασκευή 11/10 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία για τα θύματα των Τεμπών που διοργανώνει ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023» στο Καλλιμάρμαρο. 

Είναι ένα διήμερο που δίνει συνέχεια στη διπλή μάχη που άνοιξε μετά το πολύνεκρο έγκλημα με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στις 28 Φλεβάρη του 2023: ενάντια στη σκανδαλώδη συγκάλυψη και το κουκούλωμα των κυβερνητικών ευθυνών και ενάντια στη διάλυση του σιδηροδρόμου, ώστε να γίνει ξανά ασφαλής για το επιβατικό κοινό. Πάνω από ενάμιση χρόνο μετά στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και η οργή για τα Τέμπη ακόμα ξεχειλίζει.

Το αποδεικνύει ότι η συναυλία ήταν sold out μέρες πριν την διεξαγωγή της. Θα τραγουδήσουν σημαντικοί καλλιτέχνες, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Κοινοί Θνητοί, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου. Αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος που ο κόσμος έκλεισε το εισιτήριο, αλλά για να στηρίξει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Πλημμυρισμένες από κόσμο ήταν και οι ανοιχτές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος όπου έγιναν ανά την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού άσκησαν πίεση, ώστε να μην τολμήσει η ηγεσία του υπουργείου να βάλει εμπόδια στην παραχώρηση του χώρου: «Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΥΠΠΟ, μας προσβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδιστεί η δημοσιοποίηση του θέματος. Καλούμε τα μέλη του ΚΣΝΜ να εγκρίνουν το αίτημα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 11/10. Καλούμε το ΔΣ του ΚΘΒΕ να απαντήσει άμεσα θετικά στο αίτημα για την αντίστοιχη συναυλία στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη. Τόσο στο Καλλιμάρμαρο όσο και στο Θέατρο Γης έχουν διοργανωθεί όλο το καλοκαίρι πολλές και διαφορετικές συναυλίες. Πρόκειται για χώρους που ανήκουν στο δημόσιο, ανήκουν στον ελληνικό λαό, και όχι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Θα είναι προκλητικό να μη δοθούν οι χώροι για τις συγκεκριμένες συναυλίες, επειδή αυτές οι εκδηλώσεις ενοχλούν την κυβέρνηση». 

Από την άλλη η κυβέρνηση χέρι-χέρι με την ΕΕ φαίνεται να προχωράει και αυτή σε νέες κινήσεις για να συνεχιστεί η συγκάλυψη. Πόσο τυχαίο είναι ότι από τα 26 μέλη της νέας Κομισιόν ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη ΝΔ διορίστηκε ως Επίτροπος Μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα η ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου; Η αναφορά των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών έγινε δεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά η υπόθεση παραπέμπεται στις αρμόδιες επιτροπές στις οποίες επικεφαλής βρίσκονται στελέχη της ΝΔ. 

Ούτε ως κόμμα που έχει την κυβέρνηση ούτε ως χώρα υπάρχουν περγαμηνές καλής διαχείρισης των μεταφορών. Αντίθετα, είναι το χειρότερο παράδειγμα. Στον ΟΣΕ επικρατεί το χάος και τα παραδείγματα μόλις τον τελευταίο μήνα με την παραλίγο νέα σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Σεπόλια ή με τα δέντρα που έπεσαν στις ράγες στη Σφενδάλη και λίγες μέρες μετά στη γραμμή Αγ. Στεφάνου-Αφιδνών το αποδεικνύουν. Τα δέντρα θα συνεχίσουν να πέφτουν όσο δεν υπάρχει προσωπικό να τα κόβει, καθώς από τις 2.098 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα του ΟΣΕ, είναι καλυμμένο μόλις το 50%. 

Καρατόμησαν τον μόλις πέντε μηνών νέο πρόεδρο του ΟΣΕ, αφήνοντας τον ΟΣΕ χωρίς πρόεδρο για δεύτερη φορά μέσα στο έτος, όταν δημόσια παραδέχτηκε πως δεν γνώριζε πως ο ΟΣΕ μπορούσε να κόβει τα δέντρα χωρίς την άδεια του Δασαρχείου. Το κυβερνητικό χάος δείχνει το πού είναι οι προτεραιότητες της διαχείρισης του σιδηροδρόμου, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις για να διπλασιαστεί το προσωπικό, τα δέντρα δεν θα κοπούν ούτε η συντήρηση θα είναι επαρκής.

Αυτά τα ξέρουν και η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι. Η εύρεση νέου “επενδυτή” για τον ΟΣΕ όμως προϋποθέτει τη γνωστή συνταγή περικοπών και αυτή δεν θα αλλάξει όσα ατυχήματα και αν γίνουν. Γι' αυτό το αίτημα για την επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ, που δεν θα λογαριάζει τα ποσοστά κέρδους και αυτά δεν θα κερδίζουν στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, χρειάζεται να γίνει το πρώτο στην ατζέντα των απεργιών των εργαζόμενων του ΟΣΕ και του εργατικού κινήματος. Ούτε η διαχείριση μπορεί να είναι σωστή, αν δεν την έχουν οι ίδιοι που δουλεύουν στα τρένα, που έχουν την καλύτερη εικόνα και το συμφέρον για έναν ασφαλή σιδηρόδρομο. 

Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων και των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό είναι το σύνθημα αυτού του διημέρου μάχης. Μπορεί να γίνει πράξη με την απεργιακή κλιμάκωση στα τρένα και σε όλους τους εργατικούς χώρους που παλεύουν με το σύνθημα «Δεν θα γίνουμε Τέμπη».