Αγώνας διαρκείας, ενάντια στην κυβέρνηση της τρομοκρατίας

Με την έκρηξη των τελευταίων ημερών, η συζήτηση για το πώς συνεχίζουμε ανοίγει παντού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει σοβαρά και συστηματικά. Η οργή απέναντι στην κυβέρνηση και την αστυνομία είναι καταγραμμένη, δεν υπάρχει αμφιβολία γι´ αυτό. Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε κρίση εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν τη δολοφονία του 15χρονου, βυθισμένη στα Βατοπέδια, κρεμασμένη από την πλειοψηφία ενός βουλευτή. Τα ΝΕΑ γράφουν πως τη νύχτα της Δευτέρας ένας υπουργός του Καραμανλή την πέρασε κλαίγοντας, βλέποντας τα επεισόδια. Πρόκειται για την πιο αδύναμη στιγμή μιας κυβέρνησης, με το ηθικό και την επιρροή της να καταρρέει.


Χρειάζεται το κίνημα να βάλει τη σφραγίδα του στο τέλος αυτής της κυβέρνησης. Χρειάζεται η κυβέρνηση να πέσει και να πάρει μαζί της όλες τις απειλές κατά των εργατών και της νεολαίας. Να πάρει πίσω τον προϋπολογισμό άγριας λιτότητας που κατεβάζει ο Αλογοσκούφης. Να μπλοκάρουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα από το Λιμάνι του Πειραιά ως τη ΔΕΗ και από τους Δήμους μέχρι την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ. Να σταματήσει η ενίσχυση των τραπεζών, να απαγορευτούν όλες οι απολύσεις. Να σταματήσουν οι νέοι ρατσιστικοί νόμοι κατά των μεταναστών και των προσφύγων και να νομιμοποιηθούν όλοι. Να κλείσουν όλα τα ιδιωτικά παραμάγαζα των ξένων Πανεπιστημίων.

Για να το καταφέρουμε, πρέπει να βγάλουμε στην πρώτη γραμμή τα πιο ισχυρά μας όπλα, την κατάληψη και την απεργία. Χρειάζεται να συνδέσουμε το εργατικό κίνημα με την οργή της νεολαίας, με πρώτο βήμα την απεργία της 10 Δεκέμβρη. Μπορεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να υποχώρησε στις δεξιές πιέσεις και να έβαλε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η πορεία όμως θα γίνει ξεκινώντας από το Μουσείο και θα φτάσει στο Σύνταγμα και τη Βουλή.

Σύνδεση

Επόμενο βήμα σύνδεσης είναι οι καταλήψεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει σε πάρα πολλά σχολεία και πρέπει να γενικευθούν. Μέσα στη βδομάδα θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στα Πανεπιστήμια, ώστε οι φοιτητές να πιάσουν το νήμα και οι σχολές να μείνουν κλειστές μέχρι να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων. Οι κατειλημμένοι χώροι της νεολαίας μπορούν να γίνουν το ορμητήριο για να οργανωθεί η σύνδεση με την εργατική τάξη.

Τα αιτήματα όλου του προηγούμενου διαστήματος δεν πάνε στην άκρη. Ισα ίσα είναι τώρα που αποκτάνε μεγαλύτερη σημασία. Στην κρίση του συστήματος και της ΝΔ απαντάμε απαιτώντας κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων που απολύουν, χωρίς καμιά αποζημίωση στα αφεντικά τους. Τους χώρους δουλειάς μας τους παίρνουμε στα χέρια μας για να επιβάλουμε τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή. Δεν θα αφεθούμε να πληρώσουμε εμείς την κρίση και τα σπασμένα του συστήματος.

Ετσι ανοίγει και η πραγματική προοπτική για συνολική λύση. Πραγματική «τάξη και ασφάλεια» μπορεί να επιβάλει μόνο η εργατική τάξη που θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Οργανώνοντας την κοινωνία με βάση της ανάγκες και με δημοκρατία των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. Χτίζοντας μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, χωρίς ανεργία, χωρίς αποκλεισμό, χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις, μια σοσιαλιστική κοινωνία χωρίς αφεντικά. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα σύστημα επικίνδυνο για την επιβίωσή μας. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα υπάρχει για να ενισχύσει αυτήν την προοπτική. Είναι καιρός για οργάνωση.
H έκρηξη

 

Φύλλο: 845

Νίκος Λούντος

Με τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου ξέσπασε ένα κύμα οργής. Το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκέμβρη, έγινε γνωστό ότι δύο ειδικοί φρουροί σταμάτησαν στη Χαριλάου Τρικούπη και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή που καθόταν μαζί με φίλους του στην οδό Μεσολογγίου. Τα ψέματα που προσπάθησε να κυκλοφορήσει η αστυνομία κατέρρευσαν πολύ γρήγορα. «Δέχτηκαν επίθεση από 30 κουκουλοφόρους», η σφαίρα «εξοστρακίστηκε στο έδαφος», ύστερα «χτύπησε σε μια μαρκίζα». Οι κάτοικοι όμως των Εξαρχείων και ένα πλήθος από αυτόπτες μάρτυρες ήταν κατηγορηματικοί: ο δολοφόνος έβρισε, προκάλεσε, στόχευσε και η σφαίρα βρήκε τον Αλέξη στην καρδιά.

 

Μέσα σε λίγη ώρα, κόσμος άρχισε να κατεβαίνει στα Εξάρχεια και σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Φοιτητές των ΕΑΑΚ και της Πρωτοβουλίας Γένοβα και άλλοι αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς, συγκεντρώθηκαν στη Νομική, την οποία μετέτρεψαν σε ένα πρώτο κέντρο συντονισμού. Η αστυνομία άρχισε να χτυπάει με βροχή από δακρυγόνα το κτίριο και στήθηκαν οδοφράγματα για να περιφρουρηθεί ο χώρος. Παρά την πίεση και το γεγονός ότι πολύς κόσμος αναγκαζόταν να καταφεύγει στην ταράτσα της Νομικής για να αναπνεύσει, οργανώθηκε μια ανοιχτή συνέλευση με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων, όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα. Η συνέλευση έβγαλε μια πρώτη ανακοίνωση και ορίστηκε ότι την επόμενη κιόλας μέρα, την Κυριακή, στη 1μμ θα δινόταν μια μαζική απάντηση με πορεία από το Μουσείο.

 

Οντως την Κυριακή, από το μεσημέρι, πολλές χιλιάδες κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στο Μουσείο. Μπλοκ φοιτητικών συλλόγων και της αριστεράς, κόσμος κάθε ηλικίας, κάποιοι που κατέβαιναν για πρώτη φορά σε διαδήλωση συγκλονισμένοι από τη δολοφονία, άλλοι που είχαν πολλά χρόνια να κατέβουν σε πορεία, μαζί με το κίνημα των καταλήψεων και πολλούς μαθητές. Η διαδήλωση ανέβηκε την Αλεξάνδρας με τεράστια οργή: «Σκοτώνουν μετανάστες, σκοτώνουν μαθητές. Αλήτες δολοφόνοι, ρατσιστές», «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων», «Λιτότητα, Ανεργία, Τρομοκρατία. Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «ΕΛΑΣ Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών». Οταν η πορεία έφτασε στο μπλόκο της αστυνομίας που είχε στηθεί πριν τη ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε η επιστροφή στο Μουσείο και η συνέχιση της πορείας προς τη Βουλή. Ολοι οι διαδηλωτές ήθελαν να δείξουν ότι το κίνημα που ξέσπασε μετά τη δολοφονία δεν είναι απλώς κατά της αστυνομικής βίας, αλλά κατά της κυβέρνησης και ολόκληρου του συστήματος που για να αντιμετωπίσει την κρίση του ξέρει μόνο τον δρόμο της καταστολής.

 

Το μήνυμα είχε πλέον δοθεί: ολόκληρη η νεολαία και η εργατική τάξη είναι εξοργισμένη με τη δολοφονία και ζητάει να φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων. Την επόμενη μέρα το πρωί δεν έμεινε η παραμικρή αμφιβολία. Ενα τεράστιο αυθόρμητο κίνημα βγήκε στους δρόμους από την Αλεξανδρούπολη ως τα Χανιά. Δεν υπήρξε γειτονιά της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα που οι μαθητές να μην ξεχύθηκαν στους δρόμους. Σχεδόν σε κάθε σχολείο, οι μαθητές φτάνοντας το πρωί στην πύλη συγκεντρώνονταν και με πρόχειρες συνεννοήσεις, έφτιαχναν πανό και έκαναν πορεία στη γειτονιά. Συγκεντρώνονταν σε κεντρικά σημεία, πλατείες και Δημαρχεία όπου έφταναν και όλα τα σχολεία της κάθε περιοχής. Η εικόνα στους δρόμους ξεπερνούσε τη μαθητική εξέγερση του Μάρτη του 2003, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ. Ακόμη και τα δημοτικά σχολεία, όταν περνούσαν οι πορείες των Γυμνασίων και των Λυκείων ξεσπούσαν σε συνθήματα κατά της αστυνομίας. Σε πολλές γειτονιές οι μαθητικές πορείες κατευθύνθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, αλλού σταματούσαν τα τρένα, τον Hλεκτρικό, στη Στυλίδα έκλεισαν την Εθνική Oδό, ενώ κάποια σχολεία των προαστίων της Αθήνας πήραν την απόφαση να κατέβουν στο κέντρο.

 

Στα Προπύλαια άρχισαν από νωρίς να συγκεντρώνονται σχολεία και του κέντρου και από γειτονιές. Από τα Προπύλαια έκαναν πορεία μέχρι το Σύνταγμα και εκεί με πρωτοβουλία των Anticapitalista που συμμετείχαν με πανό στη διαδήλωση, ξανακατέβηκαν στην κατειλημμένη Νομική, όπου οργανώθηκε συνέλευση, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από 40 σχολεία, αλλά και φοιτητών της επαναστατικής αριστεράς που βρίσκονταν στο κτίριο.

 

Συνέχεια

 

Η συζήτηση που άνοιξε είχε στο κέντρο της τη συνέχεια, πώς μπορούμε να ενώσουμε το κίνημα των μαθητών με την εργατική τάξη, με πρώτο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη, αλλά και το πώς θα οργανωθούν καταλήψεις σε όλα τα σχολεία. Η Εργατική Αλληλεγγύη είχε κυκλοφορήσει από την Κυριακή το βράδυ ένα έκτακτο φύλλο με τίτλο «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων» που έκανε τη σύνδεση ανάμεσα στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και τη δολοφονική αστυνομική επίθεση ενάντια σε Πακιστανό μετανάστη που έγινε επίσης το Σάββατο το πρωί μπροστά στο Αλλοδαπών. Το φύλλο έγινε ανάρπαστο σε όλες τις μαθητικές διαδηλώσεις.

 

Το ίδιο βράδυ του μαθητικού ξεσηκωμού, τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη, ήρθε το επόμενο βήμα με τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε στα Προπύλαια. Με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και της επαναστατικής αριστεράς στην πρώτη γραμμή, αλλά και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, το ποτάμι της πορείας ήταν ατελείωτο. Οσο και να προσπάθησε η αστυνομία, η πορεία ήταν τόσο μαζική που άντεξε να βαδίζει μέσα σε μια φλεγόμενη Αθήνα για ώρες, συναντώντας μπλόκα στην Ακαδημίας, στην Πατησίων και τελικά γυρνώντας από τη Σταδίου και τη Φιλελλήνων έφτασε στη Συγγρού, έχοντας την λεωφόρο Αμαλίας γεμάτη κόσμο μέχρι τα μπλοόα των ΜΑΤ που συνέχιζαν να πετούν ασύστολα δακρυγόνα. Ιδιες εικόνες επαναλαμβάνονταν την ίδια ώρα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας.

 

Την Τρίτη το πρωί, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΔΕΠ που βρίσκονταν σε απεργία οργάνωσαν διαδήλωση στην Ομόνοια και τα Προπύλαια. Η πορεία, με την εξαίρεση του ΠΑΜΕ, ενοποιήθηκε πλημμυρισμένη από μαθητές βάδισε προς τη Βουλή. Δάσκαλοι και καθηγητές φώναζαν: «Αγώνας διαρκείας, ενάντια στην κυβέρνηση της τρομοκρατίας». Στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Σωτήρης Πέτρουλας από την αστυνομία τον Ιούλη του 1965, οι δάσκαλοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή με υψωμένες γροθιές.

 

Ο Δημήτρης από το 15μελές του 54ου Αθηνών στα Σεπόλια μας είπε στη διαδήλωση: «Χτες το πρωί μαζευτήκαμε στο σχολείο νωρίς, πήγαμε στο διευθυντή και του είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε συνέλευση για τη δολοφονία του μαθητή. Κάναμε μία συνέλευση όλο το σχολείο και αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα κλείσουμε το σχολείο για τρεις μέρες και θα κατέβουμε στην πορεία. Καθίσαμε στο σχολείο, φτιάξαμε τα πανό, αποφασίσαμε για την πορεία της Δευτέρας που κατεβήκαμε και τώρα για την πορεία των καθηγητών. Θεωρώ ότι υπεύθυνη για τη δολοφονία είναι όλη η Πολιτεία και η αστυνομία. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γι´ αυτό και υπάρχουν όλα αυτά τα επεισόδια. Είναι η οργή του λαού που έχει συσσωρευτεί από όλα τα γεγονότα. Ηταν όμως ένα γεγονός που δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Οταν φτάνουμε στο σημείο να μην είμαστε σίγουροι ότι εκεί που θα πίνουμε καφέ δεν θα έρθει κάποιος να μας σκοτώνει στην ψύχρα, κάτι δεν πάει καλά και δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.»

 

 

 

 

 

 

ΣE OΛH THN EΛΛAΔA

Aπ´ άκρη σ´ άκρη

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη έγιναν διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα κάτω η «κυβέρνηση των δολοφόνων» από το μεσημέρι της Κυριακής. Λαοθάλασσες φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων βγήκαν στου δρόμους όλων των πόλεων εκφράζοντας την οργή τους απέναντι στην καταστολή της αστυνομίας και της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Στη Θεσσαλονίκη οι πορείες και οι συγκεντρώσεις της Δευτέρας είχαν χιλιάδες κόσμο. Το τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλονίκης ΕΤ 3 έκανε λόγο για 40.000 κόσμο που πλημμύρισε τους δρόμους. Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τα μπλοκ της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πανώ της Εργατικής Αλληλεγγύης που είχε σύνθημα ´κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων´ και οι πικέτες με το απαγορευτικό του Καραμανλή βρέθηκε μέσα σε ένα ατελείωτο πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας», μας είπε ο Νίκος Τουρνάς. «Σε όλη τη διάρκεια της πορείας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν υπήρχε πουθενά δείγμα αστυνομικού. Μόλις φτάσαμε στο υπουργείο φάνηκε ότι οι αστυνομικοί φυλούσαν το υπουργείο μίας απομονωμένης κυβέρνησης. Εκεί προσπάθησαν να επιτεθούν αλλά η πορεία ανασυντάχθηκε και κατευθύνθηκε στους δρόμους της πόλης προς τα πανεπιστήμια. Τη Δευτέρα το πρωί, μέσα σε μία ημέρα 10 Φοιτητικοί Σύλλογοι έκαναν γενικές συνελεύσεις και αποφάσισαν καταλήψεις μέχρι και την Παρασκευή. Την ίδια ώρα πάνω από 1000 μαθητές έκαναν πορεία από την Εγνατία μέχρι το Υπουργείο. Για μία ολόκληρη ημέρα όλη η πόλη άνηκε στους διαδηλωτές».

 

«Με το που άνοιξαν οι σχολές τη Δευτέρα το πρωί, η πρώτη αντίδραση ήταν να οργανωθούν παντού Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις για κατάληψη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα», μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου από την Ιατρική Ιωαννίνων. «Την ίδια ώρα περίπου 3000 μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αστυνομικό Μέγαρο. Το απόγευμα χιλιάδες κόσμος έκανε πορεία από την Ακαδημία μέχρι το Εργατικό Κέντρο. Είχε προγραμματιστεί να γίνει συντονιστικό φοιτητών και εργαζομένων. Οσος κόσμος κατάφερε να φτάσει και να μπει μέσα οργάνωσε μία συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Υιοθετήθηκε το κείμενο το οποίο υπογράφουν οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και προτείνει να προχωρήσουμε σε απεργίες με πρώτο άμεσο βήμα τη συμμετοχή στην πανεργατική συγκέντρωση της Τετάρτης στις 10πμ στο Eργατικό Κέντρο».

 

Πορείες

 

«Στα Χανιά έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα μία από τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη την οποία καλούσαν ο Σύλλογος Δασκάλων, η ΕΛΜΕ, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι το ΝΑΡ, το ΣΕΚ, το ΚΚΕ-μλ,», μας είπε ο Σεραφείμ Ρίζος.

 

«Η πορεία κατευθύνθηκε προς το αστυνομικό Μέγαρο και παρά την επίθεση της αστυνομίας το δυναμικό και διακριτό μπλοκ της επαναστατικής αριστεράς κράτησε την πορεία που κατευθύνθηκε προς τη Νομαρχία. Το ίδιο πρωί εκατοντάδες μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στο αστυνομικό Μέγαρο κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες και με ένα πανώ που έγραφε «κάτω η κυβέρνηση της τρομοκρατίας». Την Κυριακή το μεσημέρι είχε προηγηθεί πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών».

 

«Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Ρέθυμνο», μας είπε ο Νίκος Σκιαδάς. «Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο προχώρησε προς το αστυνομικό τμήμα και συνέχισε μέχρι τη σχολή χωροφυλακής. Ένα κομμάτι της πορεία επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα και στις τράπεζες και ο κόσμος χειροκροτούσε. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ρεθύμνου έπεσαν δακρυγόνα προκειμένου να μας διαλύσουν. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ο κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από το πανώ της Εργατικής Αλληλεγγύης που παρέμεινε ανοιχτό από την αρχή μέχρι το τέλος. Στο τέλος καλέσαμε από την ντουντούκα τον κόσμο να συμμετέχει στην πανεργατική της Τετάρτης, για να δώσουμε απεργιακή απάντηση στους δολοφόνους. Το πρωί της ίδια ημέρας έκλεισε το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο με αποφάσεις των Συλλόγων μέχρι και την Τετάρτη ενώ έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές για να γίνει Γενική Συνέλευση των σχολών του Πανεπιστημίου την Παρασκευή. Το πρωί της Δευτέρας έγινε επίσης ένα αυθόρμητο συλλαλητήριο από εκατοντάδες μαθητές με κεντρικό πανώ «κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων». Την προηγούμενη ημέρα οργανώσεις τις αριστεράς είχαν δώσει μία πρώτη απάντηση με μία διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης».

 

«Περίπου 2000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης», μας περιγράφει ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Πριν από τη διαδήλωση είχε μόλις τελειώσει η Γενική Συνέλευση των φοιτητών της Ιατρικής που αποφάσισε κατάληψη. Το πρωί περίπου 2000 μαθητές έκαναν μία αυθόρμητη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Και η συγκέντρωση των μαθητών, και αυτή που έγινε το απόγευμα διαλύθηκε από την κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας και έγιναν 6 συλλήψεις. Την Τρίτη οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές με προοπτική να αποφασίσουμε εβδομαδιαίες καταλήψεις και συμμετοχή στην πανεργατική της Τετάρτης».

 

«Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης μία πολύ δυναμική και μαχητική διαδήλωση υπό βροχή» μας είπε ο Γιώργος Μποτσίδης. «Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα κεντρικό πανώ που έγραφε ´κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων´ και τις υπογραφές ΕΑΑΚ, ΜΕΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ και ΣΕΚ. Εγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα, που φρουρούνταν από αστυνομικούς. Tους περικυκλώσαμε και για περίπου μισή ώρα ο κόσμος τους πέταγε αυγά χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσουν».

 

 

 

 

 

 

 

 

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες»

 

Φύλλο: 845

Κυριάκος Μπάνος

Eνα αυθόρμητο, μαζικό, μαθητικό κίνημα διέλυσε τις αυταπάτες ηρεμίας της άρχουσας τάξης όταν την Δευτέρα το πρωί άνοιξαν τα σχολεία. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας αψήφησαν στην πράξη κάθε είδους νουθεσία και ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, από κάθε σχολείο, οργισμένες πορείες μαθητών έβγαιναν στους δρόμους με μια λέξη στο στόμα, «δολοφόνοι».

 

Η αναλγησία της αστυνομίας δεν είχε προηγούμενο αφού δεν σταμάτησαν να ρίχνουν δακρυγόνα όταν τα αυθόρμητα μαθητικά μπλοκ έφταναν το ένα μετά το άλλο μπροστά στην βουλή. «Όλοι οι μαθητές σήμερα βρίσκονται στον δρόμο. Ένα αθώο παιδί είναι νεκρό. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς. Ένας μπάτσος σκέφτηκε μόνο τον εαυτό του. Όλοι πρέπει να πολεμήσουμε αυτή την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Αυτό που συνέβη απλά είναι ένα παράδειγμα. Η καταστολή είναι άνευ προηγουμένου. Ο θάνατος του Αλέξη είναι μόνο μια μικρή αφορμή για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας και να ξεσπάσουμε. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι. Όλοι μαζί γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», είπε ο Δημήτρης από το 1ο ΕΠ.ΑΛ. Αθήνας

 

«Ντροπή, ντροπή σκοτώσαν το παιδί», φώναζε η πορεία των Anticapitalista που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και αφού πέρασε από την βουλή έφτασαν στην Νομική για να πραγματοποιήσουν συντονιστικό, για την οργάνωση της συνέχειας. «Εμείς οι Φοιτητές της κατειλημμένης Νομικής σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, και σας ζητάμε να συντονίσετε τις φωνές σας, μαζί μας. Ελάτε να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων. Μέχρι να τους αναγκάσουμε να φύγουν. Ενιαία φοιτητές και μαθητές,, πάμε για καταλήψεις, βάζοντας κατ´ αρχήν έναν στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να μην υπάρχει ούτε ένα σχολείο ανοιχτό, ούτε μία σχολή», τόνισε ο Μανώλης Σπαθής φοιτητής της Νομικής.

 

«Απέναντι στον νεκρό συμμαθητή μας, σε έναν από εμάς. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που σκοτώνει και δεν δίνει δεκάρα για την παιδεία, πρέπει να έχουμε ένα στόχο. Καταλήψεις μέχρι να πληρώσουν οι δολοφόνοι και να πέσει η κυβέρνηση. Πρέπει να προχωρήσουμε σε καταλήψεις διαρκείας, μαζί με τους φοιτητές και μαζί με τις απεργίες των δασκάλων και των καθηγητών μας», τόνισε κατά την δειάρκεια του συντονιστικού ο Τουχάμ από το 1ο Λύκειο Αθηνών.

 

«Είδα τον πόνο της μητέρας του Αλέξη. Ένα παιδί νεκρό από τους μπάτσους. Οι μπάτσοι πρέπει να φύγουν από την γειτονιά μας. Να αφήσουν τα όπλα. Η αστυνομία θα έπρεπε να βοηθάει και όχι να σκοτώνει παιδιά», είπε ο 12χρονος Μιχάλης από το γυμνάσιο των Εξαρχείων.

 

Mετανάστες

 

«Μόλις είδα στην έκτακτη έκδοση της Εργατικής Αλληλεγγύης την επίθεση των αστυνομικών σε μετανάστες το προηγούμενο Σάββατο. Δεν το ήξερα και σοκαρίστηκα. Η αστυνομία δεν σκοτώνει μόνο παιδιά αλλά και μετανάστες», είπε ο Aνδρέας από το 2ο Λύκειο Aγ. Aναργύρων.

 

Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Στην Γκράβα, το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα στην χώρα, οι μαθητές όλων των σχολείων συντονίστηκαν πραγματοποιώντας πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα του Γαλατσίου. Πέτρες και νεράτζια ήταν τα όπλα των μαθητών, που είχαν να αντιμετωπίσουν την δολοφονική αναλγησία των μπάτσων που απάντησαν με δακρυγόνα.

 

Το αστυνομικό τμήμα της Κυψέλης πολιορκήθηκε για μισή ώρα από μαθητές της περιοχής. Στο Νέο Ηράκλειο μαθητές των σχολείων κατέλαβαν και έκλεισαν το σταθμό του Ηλεκτρικού. Το ίδιο συνέβη στην Νερατζιώτισα.

 

«Στο Χαλάνδρι 1.500 μαθητές από όλα τα σχολεία της περιοχής αφού διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους και πέρασαν από το αστυνομικό τμήμα, συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν συντονιστικό. Οι αποφάσεις του συντονιστικού για συμμετοχή όλων των σχολείων με πανό στην διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στα Προπύλαια και συμμετοχή στην απεργία της ΟΛΜΕ την Τρίτη, πάρθηκαν παμψηφεί», εξήγησε ο Ορέστης από τους μαθητές Anticapitalista.

 

Μαθητές από το Μαρούσι, την Πεύκη, την Κηφισιά και την Λυκόβρυση πραγματοποίησαν συντονιστικό στο 1ο Λύκειο της Πεύκης. Στου Ζωγράφου και τα Ιλίσια εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν μέχρι τα ΜΑΤ της Καισαριανής και μετά πραγματοποίησαν συντονιστικά με σκοπό την οργάνωση της συνέχειας. Στον Πειραιά χιλιάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας.

 

Αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα η αυθόρμητη έκρηξη της οργής των μαθητών οδήγησε σε μεγάλες πορείες και διαδηλώσεις παντού.

 

Στην Θεσσαλονίκη σε όλες τις γειτονιές της πόλης ξέσπαγαν διαδηλώσεις και πορείες ενώ μπάτσοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα σε διάφορες περιπτώσεις έξω από αστυνομικά τμήματα. Στο κατειλημμένο AΠΘ, μαθητές από τις γύρω περιοχές πραγματοποίησαν συντονιστικό με βασικό θέμα την συνέχεια του αγώνα με καταλήψεις.

 

Στην Πάτρα, τη Λάρισα και τον Βόλο δεκάδες χιλιάδες μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους και σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες πορείες που είδε ποτέ η πόλη, με πάνω από 1000 μαθητές. Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, από την Κυπαρισσία, το Γύθειο και το Αίγιο, μέχρι την Σπάρτη, το ?ργος, και την Τρίπολη οι μαθητές βγήκαν εξοργισμένοι στο δρόμο. «Μπάτσοι, TV, Νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί», φώναζαν οι μαθητές στο Ναύπλιο. Το ίδιο σκηνικό και στον Πόρο.

 

Στην Ναύπακτο οι μαθητές απέκλεισαν την είσοδο του αστυνομικού τμήματος φωνάζοντας «προσοχή, προσοχή, δολοφόνοι με στολή». Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μια τεράστια μαθητική πορεία που συγκρούστηκε με την αστυνομία και κατέληξε στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου έμεινε για ώρες. Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες μαθητικές πορείες που είδε ποτέ η πόλη με εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία. Στην Ιθάκη, την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, οι μαθητές έκαναν ορατή την οργή τους.

 

Στην Ρόδο στα επεισόδια που επακολούθησαν συνελήφθησαν 4 μαθητές που μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Στην Χίο, την Μυτιλήνη, και την Λήμνο ξέσπασαν μαζικές πορείες. Στην Ερμούπολη της Σύρου εξοργισμένοι μαθητές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα.

 

Στην Κρήτη από το Ηράκλειο, τα Χανιά, και το Ρέθυμνο μέχρι τον Αγ. Νικόλαο οι μαθητές έβγαιναν εξοργισμένοι στον δρόμο. Και στην Θεσσαλία ίδιες σκηνές. Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία.

 

Όλη η βόρεια Ελλάδα έζησε επίσης το τεράστιο κύμα της μαθητικής οργής. Από την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, μέχρι τις Σέρρες, την Νάουσα και την Δράμα οι μαθητές έδωσαν το παρόν. Στην Καστοριά μαθητές επιτέθηκαν με πέτρες και νεράντζια στο Α.Τ. της πόλης. Το ίδιο συνέβη στην Χαλκιδική, στα Μουδανιά και στον Πολύγυρο. Από άκρη σ´ άκρη της χώρας οι μαθητές διαδήλωσαν οργισμένα, ενώνοντας τις φωνές τους, με το τεράστιο κύμα οργής που φούντωσε σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

Κύμα οργής απέναντι σε μια ανάλγητη κυβέρνηση δολοφόνων. «Απέναντι στις πρακτικές της βίας και της καταστολής οι μαθητές δεν έχουν άλλο δρόμο παρά τον δρόμο των καταλήψεων. Μέχρι να πάνε οι δολοφόνοι φυλακή, μέχρι να παραιτηθούν όλοι οι υπεύθυνοι, μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση», έλεγε νωρίτερα ο Κώστας από το 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις σχολές, το πιο οργανωμένο κομμάτι της νεολαίας

Το προοίμιο του «κολασμένου σαββατοκύριακου» ήταν η φοιτητική διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης. Η Αστυνομική κατασταλτική μηχανή είχε μπει μπροστά από νωρίς, αφού δεκάδες διμοιρίες είχαν παραταχθεί στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν το φοιτητικό κίνημα. Παρόλα αυτά χιλιάδες φοιτητές είχαν αρχίσει να συρρέουν από τις καταλυμένες σχολές στο κέντρο δίνοντας το παρόν στην μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση των τελευταίων μηνών.

 

«Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες φοίτησης για όλους. Να μην εφαρμοστεί η λίστα συγγραμμάτων και η αναγνώριση των ΚΕΣ. Να υπερασπιστούμε την δημόσια και δωρεάν παιδεία, το άσυλο και όλα τα δικαιώματά μας που χτυπιόνται σήμερα από την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη μέσα σε αυτή την εβδομάδα καταφέραμε να πάρουμε συνελεύσεις και καταλήψεις σε 50 σχολές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι σε αυτούς που μιλάνε για ανυπαρξία του φοιτητικού κινήματος.

 

Πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αυτό το κίνημα να φουντώσει και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνδέονται άμεσα με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές της, στα εργασιακά ζητήματα αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Γι´ αυτό και εμείς στην Νομική πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην μεγάλη Πανεργατική απεργία της Τετάρτης 10/12», τόνισε η Χριστίνα, πρωτοετής της Νομικής.

 

Με συνθήματα ενάντια στο νόμο Στυλιανίδη, αλλά και ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία οι φοιτητές μέσω της Σταδίου ανέβηκαν στο Σύνταγμα και πολιόρκησαν την Βουλή. «Όχι πια στις εκτονώσεις εμπρός για καταλήψεις, συγκρούσεις, διαδηλώσεις», φώναζαν μπροστά στην Βουλή για να πάρουν ειρηνικά τον δρόμο προς το Πολυτεχνείο. Η αστυνομία ωστόσο δεν άργησε να δείξει το κατασταλτικό της πρόσωπο. Hταν λίγο μετά τα Προπύλαια, όταν τα πρώτα δακρυγόνα άρχισαν να πέφτουν μέσα στην πορεία, η οποία διέσχισε γρήγορα την Πανεπιστημίου και πήρε συντεταγμένα την Πατησίων για το Πολυτεχνείο. Στην είσοδο του Πολυτεχνείου έγινε η 2η και ποιο μαζική επίθεση των ΜΑΤ που προσπάθησαν να σπάσουν την πορεία στα δύο. Όμως οι φοιτητές απέτρεψαν την προσπάθεια των μπάτσων και συντεταγμένα κατάφεραν να περάσουν μέσα από τα δακρυγόνα και να μπουν στο Πολυτεχνείο από την Στουρνάρη, για να πραγματοποιήσουν συντονιστικό.

 

Συντονιστικό

 

Εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν στο αμφιθέατρο ΜΑΧ για το συντονιστικό. Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Η επίθεση των μπάτσων είχε γεμίσει οργή τους φοιτητές, και οι απόψεις για την συνέχεια των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων πέφτανε βροχή. Η συμμετοχή στην πανεργατική της Τετάρτης 10 Δεκέμβρη με προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 11, ήρθε σαν φυσική συνέχεια των κινητοποιήσεων.

 

«Με καταλήψεις διαρκείας πρέπει να συνδεθούμε με τους εργαζόμενους που βγαίνουν στο δρόμο ενάντια στην οικονομική κρίση. Γιατί ξέρουμε πως απέναντι στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, απέναντι στην προσπάθεια των αφεντικών να μετακυλήσουν την κρίση στους εργαζόμενους, οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες μόνο με απεργίες και καταλήψεις μπορούν να νικήσουν. Ενωτικά και δυναμικά μαζί όλοι στην πανεργατική της ερχόμενης Τετάρτης», τόνισε η Χριστίνα Βασιλοπούλου από την AΣOEE που εξήγησε πως όπως οι φοιτητές κατάφεραν να μαζικοποιήσουν τις συνελεύσεις ενάντια στα πλαίσια της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ, θα πρέπει να μαζικοποιήσουν και τα φοιτητικά μπλοκ στην πανεργατική ώστε να στείλουν το μήνυμα πως αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική της, είναι πλέον ανεπιθύμητη.

 

Η Πανεργατική θα είναι η αφετηρία που θα φουντώσει ακόμα περισσότερο το φοιτητικό κίνημα και θα το βγάλει πρωτοπόρο στον αγώνα ενάντια στο Καραμανλή, τον Στυλιανίδη, τον Παυλόπουλο και όλα τα τσιράκια της δεξιάς που ήδη έχουν χάσει κάθε δικαιολογία ύπαρξης στις υπουργικές καρέκλες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aπαράδεκτη η στάση της ΠKΣ

 

Φύλλο: 845

 

 

 

Φρένο σε κάθε φοιτητική κινητοποίηση προσπαθεί να βάλει η ΠΚΣ εδώ και εβδομάδες, καθώς συντάσσεται ανοιχτά με το μπλοκ των δυνάμεων που προσπαθούν να σταματήσουν τις καταλήψεις

 

Στο Πολυτεχνείο διαφώνησαν με τις καταλήψεις μιλώντας για ανώριμο και οπορτουνιστικό κίνημα, αποχωρώντας από τις συνελεύσεις. Στην Φιλοσοφική το πλαίσιο της ΠΚΣ που δεν έθετε καμιά αγωνιστική προοπτική παρά μόνο την συμμετοχή στο μπλοκ του ΠΑΜΕ την ημέρα της πανεργατικής, ψηφίστηκε ακόμα και από τους ΔΑΠίτες. Στην Πάντειο που η ΠΚΣ έχει σημαντική δύναμη, το Δ.Σ. της σχολής αρνείται μέχρι και την προοπτική της Γενικής Συνέλευσης με τον φόβο ότι θα την χάσει.

 

Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται όπου η ΠΚΣ έχει δύναμη. «Στο ΤΕΙ του Πειραιά η κοινή πρόταση των ΕΑΑΚ, με την Πρωτοβουλία Γένοβα και την Αρ.Εν για Γενική Συνέλευση δεν πέρασε από το Δ.Σ. της σχολής με την σύμπραξη της ΠΚΣ, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ», τόνισε στην Ε.Α. ο Σπύρος από την Πρωτοβουλία Γένοβα. Το ίδιο συνέβη και στα ΤΕΙ της Αθήνας.

 

Η ίδια στάση από την ΠΚΣ ακολουθείται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Κρήτη. Η ΠΚΣ συντάσσεται με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Είναι η ίδια αντιδραστική στάση, που ακολούθησε καθ´ όλη την διάρκεια του φοιτητικού κινήματος το 2006 και το 2007 με τους χιλιάδες φοιτητές στον δρόμο, και η ίδια «ώριμη» στάση που είχε λάβει τα συγχαρητήρια του Καραμανλή στις κινητοποιήσεις του 2008 ενάντια στις πρυτανικές εκλογές.

 

Για άλλη μια φορά η ΠΚΣ και η ηγεσία του ΚΚΕ βρίσκονται πολύ πίσω από τις περιστάσεις. Προσπαθώντας να περιχαρακώσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις γίνονται μέρος των πλέον συντηρητικών πολιτικών απόψεων. Το φοιτητικό κίνημα όμως είναι ήδη στο δρόμο. Είναι ώρα και για τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που βλέπουν την ηγεσία της ΠΚΣ να αδιαφορεί για τις πραγματικές μάχες, να στρέψουν την πλάτη του στις συμβιβασμένες απόψεις της και να βρεθούν στον δρόμο μαζί με τις χιλιάδες των συμφοιτητών τους

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣΟEΕ

 

Φύλλο: 845

Πέτρος Μανιάτης

 

 

Χθες (σ.σ. Τετάρτη 3/12) πραγματοποιήσαμε συνέλευση με την παρουσία 300 και πλέον φοιτητών, μετά από μια πραγματική μάχη για την συγκέντρωση υπογραφών που δώσαμε τις προηγούμενες ημέρες όλα τα αγωνιστικά σχημάτα της Αριστεράς και ενάντια σε αυτούς που θέλανε να παραμείνουμε ανενεργοί μπροστά στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Κατά την διάρκεια της Γ.Σ., μας προβλημάτισε η στάση της ΠΚΣ, αφού δημιούργησε διάφορα ερωτηματικά για την παρουσία της μέσα στο κίνημα αλλά και πως αντιμετωπίζει τις Γ.Σ.

 

Βλέποντας ότι χάνει την Γ.Σ. από το ενωτικό αγωνιστικό πλαίσιο που έβαζε το ζήτημα των καταλήψεων και της συνέχισης του αγώνα, και την προοπτική της νίκης μέσα στο κίνημα, αποφάσισε να αποχωρίσει από την συνέλευση σε μια προσπάθεια να την διαλύσει. Εμείς δεν επιτρέψαμε να μην παρθεί απόφαση αφού υπήρχε απαρτία. Έτσι κατεβαίνουμε σήμερα στο συλλαλητήριο, με τριήμερη κατάληψη και βάζοντας την προοπτική της ανατροπής του νόμου πλαισίου και δείχνοντας την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του.