Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Έρχεται η ώρα να καταθέσουν οι γονείς του Παύλου Φύσσα

Oι γονείς του Παύλου Φύσσα εξαγριωμένοι από τις προκλήσεις των δολοφόνων χρυσαυγιτών σε προηγούμενη συνεδρίαση της δίκης

Την Πέμπτη 9 Ιούλη συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. H Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί την ίδια μέρα σε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τις φυλακές στις 8πμ.
 
Μετά τη νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής η οποία απασχόλησε τις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου (βλέπε συνέντευξη του Τ.Ζώτου στη διπλανή σελίδα), η δίκη της ναζιστικής συμμορίας μπαίνει στην επόμενη κρίσιμη φάση της. Από τη συνεδρίαση της 9ης Ιούλη, τη δέκατη στη σειρά, ξεκινά η εξέταση των 130 και πλέον μαρτύρων κατηγορίας που έχει ορίσει η εισαγγελία κατά των 69 κατηγορουμένων χρυσαυγιτών.
 
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτέμβρη του 2013 είναι η πρώτη υπόθεση που θα εξεταστεί και οι Παναγιώτης, Μάγδα και Ειρήνη Φύσσα, πατέρας, μητέρα και αδελφή του Παύλου Φύσσα αντίστοιχα, οι πρώτοι που καταθέτουν. Η μαζική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στο πλευρό τους είναι παραπάνω από απαραίτητη.
 
Μάρτυρες κατηγορίας
 
Επίσης, στην επόμενη δικάσιμο θα διαβαστεί ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν προσκληθεί εκ μέρους της πολιτικής αγωγής. Μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες που έχει καλεστεί ως μάρτυρας κατηγορίας από τους δικηγόρους των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
 
Εκ μέρους του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, η πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος έχει καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας ένα ευρύ φάσμα αντιφασιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, μεταναστών, εκλεγμένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστών, ατόμων με αναπηρία.
 
Ανάμεσά τους είναι οι δήμαρχοι Κορυδαλλού και Κερατσινίου Σταύρος Κασιμάτης και Χρήστος Βρεττάκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, ο διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης Πάνος Γκαργκάνας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας, η δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη Κατερίνα Θωίδου, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Θανάσης Διαβολάκης, ο ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι, ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑΜΕΑ «Μηδενική Ανοχή», οι δικηγόροι Κώστας Τορπουζίδης και Μπάμπης Κουρουνδής από τη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί Μαργαρίτα Παπαμηνά δασκάλα στα Χανιά, Σεραφείμ Ρίζος δημοτικός σύμβουλος Χανίων και Τζεμαλή Μηλιαζήμ δάσκαλος στην Ξάνθη, επίσης ο Δημήτρης Κουσουρής θύμα φασιστικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής, ο Δημήτρης Χριστόπουλος από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελένη Τάκου από το Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας. 
 
Τέλος, αναμένεται το δικαστήριο να απαντήσει στα αιτήματα της πολιτικής αγωγής σχετικά με την ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης, την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψή της, καθώς και την εγκατάσταση τεχνικών μέσων αναπαραγωγής βίντεο, φωτογραφιών και ηχητικών ντοκουμέντων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
 
“Καλούμε τους εργαζόμενους και την νεολαία, την αριστερά, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς και τα δημοτικά συμβούλια να μην επιτρέψουν τις μεθοδεύσεις να πέσει στα μαλακά η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και να πλασαριστεί σαν «νόμιμο πολιτικό κόμμα»”, αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ στο κάλεσμά της για μαζική διαδήλωση στις 9 Ιούλη, ξεσκεπάζοντας την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. “Αυτές τις μέρες, που δίνουμε τη μάχη για να ψηφιστεί μαζικά το ΟΧΙ στην Συμφωνία των εκβιαστών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν αφήνουμε την παραμικρή χαραμάδα για να ξεπροβάλλει η ναζιστική προπαγάνδα, καλυμμένη με τον μανδύα του «αντιμνημονιακού» κόμματος.
 
Θα συνεχίσουμε την μάχη για να αποκαλυφθεί η ναζιστική δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι στη δίκη αλλά και θα κλιμακώσουμε τη δράση στους δρόμους και στις γειτονιές για να μην βγουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τα τάγματα εφόδου”.
 

Οι νεοναζί δεν είναι “αντιμνημονιακοί”

Νέες απεγνωσμένες προσπάθειες για να παρουσιαστεί ως ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και μάλιστα αντιμνημονιακό, έκανε η ναζιστική Χρυσή Αυγή με αφορμή το δημοψήφισμα. Οι βουλευτές της ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη Βουλή και επιχείρησαν στη συνέχεια να εμφανιστούν σαν υπέρμαχοι του ΟΧΙ.
 
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη στήριξη της Βουλής, δε θα μπορούσαν οι χρυσαυγίτες να παίζουν αυτά τα παιχνίδια. Αντί να αντιμετωπίζονται σαν αυτό που είναι, μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που δικάζεται για τις δολοφονίες που οργάνωσε και άρα δεν μπορεί να έχει παρουσία και λόγο ούτε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ούτε πουθενά, έχει υπερισχύσει η αντιμετώπιση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπερκεράσει ακόμη και εισαγγελείς για να συμμετέχουν οι νεοναζί βουλευτές στις συνεδριάσεις. Αυτή η αντιμετώπιση τούς έχει δώσει το περιθώριο όλους τους τελευταίους μήνες να παριστάνουν το νόμιμο κόμμα που βρίσκεται “υπό πολιτική δίωξη”. 
 
Παρόλα αυτά, η απόπειρά τους να ξεπλυθούν πίσω από το δημοψήφισμα κατέληξε σε άλλο ένα φιάσκο. Ο λόγος είναι διπλός.
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των νεοναζί. Όσο και αν προσπαθούσαν να φορέσουν το μανδύα του αντιμνημονιακού κόμματος, η πραγματικότητα είναι ότι τα στελέχη τους και ολόκληρος ο μηχανισμός τους δε θα μπορούσαν να βρίσκονται παρά στην υπηρεσία του ΝΑΙ. Οι σχέσεις τους με τους Μπαλτάκους, με τους εφοπλιστές, και όλους τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης, με άλλα λόγια με όλο το στρατόπεδο του ΝΑΙ, είναι ισχυρές και αυτές τους καθορίζουν. Δεν θα μπορούσαν ούτε να εγκαταλείψουν τα συμφέροντα που υπηρετούν ούτε να βρεθούν στην ίδια πλευρά με την αριστερά. Έτσι εξηγείται ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Χρυσής Αυγής ανοιχτά δεν ακολούθησε την “αντιμνημονιακή γραμμή” της ηγεσίας της. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα παρουσίασαν τα ΜΜΕ το βράδυ του δημοψηφίσματος, το 60% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής στήριξε το ΝΑΙ.
 
Σύνδεση
 
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το αντιφασιστικό κίνημα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που βγήκαν στο δρόμο τις τελευταίες μέρες συμμετέχοντας στην καμπάνια και τις συγκεντρώσεις του ΟΧΙ σε όλη τη χώρα, είναι κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος. Είναι κόσμος που τα προηγούμενα χρόνια έδωσε τις μάχες ενάντια στα μνημόνια και ταυτόχρονα έδωσε τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Το σύνθημα “η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, φασίστες και μνημόνια θα τα τσακίσει” ακουγόταν σε όλες τις συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα και αγκαλιαζόταν πλατιά από τον κόσμο, γιατί αυτή η σύνδεση είναι πλέον άμεση και δεδομένη.
 
Η οργανωμένη παρουσία της ΚΕΕΡΦΑ σε όλες τις διαδηλώσεις βοήθησε να εκφραστεί αυτό το ρεύμα. Οι προκηρύξεις και τα αυτοκόλλητα που κυκλοφόρησε με το “ΟΧΙ στη συμφωνία, ΟΧΙ στην Ευρώπη-Φρούριο, του Ρατσισμού και της Λιτότητας, Να τσακίσουμε τους δολοφόνους ναζί της Χρυσής Αυγής” βρήκαν μαζική ανταπόκριση.
 
Είναι αυτή η δύναμη, του αντιφασιστικού κινήματος, που δεν άφησε κανένα περιθώριο στους χρυσαυγίτες να εμφανιστούν πουθενά, σε καμία συγκέντρωση είτε στο Σύνταγμα είτε αλλού. Έτσι περιορίστηκαν σε διαγγέλματα από το σπίτι και τα γραφεία τους, τα μόνα μέρη όπου μπορούν ακόμα να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, στα οποία παρίσταναν τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ και διακήρυτταν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι «εθνική» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
 
Δε θα τους αφήσουμε να παίξουν αυτό το ρόλο, των δήθεν “αγανακτισμένων” στη συμφωνία που ετοιμάζει ο Τσίπρας. Όπου προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια του κόσμου στο νέο μνημόνιο, θα χρειαστεί να πάρουν τη μαζική απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος. Σε αντίθεση με το ΝΑΙ που αν επικρατούσε στην κάλπη θα ενίσχυε τους φασίστες, το ΟΧΙ ανοίγει το δρόμο για να τους τσακίσουμε κι αυτούς και τα μνημόνια. Όσο πιο γρήγορα κλιμακώσουμε τους αγώνες του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος ενάντια στα νέα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα το πετύχουμε.