H μάχη του ΟΧΙ στη Θεσσαλονίκη (μόνο online)

Την Πέμπτη 2/7 το απόγευμα οργανώθηκε η κεντρική εκδήλωση του ΣΕΚ στην Θεσσαλονίκη με θέμα «Ψηφίζουμε Όχι στην συμφωνία- Εμπρός για διαγραφή του χρέους-έξοδο από ΕΕ-ευρώ-κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο».

Η εκδηλωση, έδωσε την δυνατότητα να ξεδιπλωθούν τα ερωτήματα, να μεταφερθούν συλλογικά οι εμπειρίες από τους χώρους δουλειάς που παρεμβήκαμε από την Δευτέρα το πρωί στην πόλη. Η συζήτηση που έγινε, ήταν η φυσική συνέχεια όλων των συζητήσεων που ανοίξαμε μέσα στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές στην Θεσσαλονίκη, ενώ βοήθησε στο να οργανώσουμε την συνέχεια των αγώνων τις επόμενες ημέρες.

Ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να απαντήσει οργανωμένα η εργατική τάξη στο πραξικοπηματικό κλείσιμο των τραπεζών από την πλευρά της Ε.Ε και στην συσπείρωση της άρχουσας τάξης και των αφεντικών στην Ελλάδα να σπείρουν την τρομοκρατία μέσα από τον πανικό τους για τις πολιτικές συνθήκες που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Στην συζήτηση που άνοιξε, ο Κ. Τορπουζίδης μίλησε για την όξυνση της ταξικής πόλωσης που σηματοδοτεί η κίνηση των καπιταλιστών τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Ελλάδα με το κλείσιμο των τραπεζών και την λυσαλλέα προσπάθειά τους, να διαλύσουν την πολιτική έκφραση των εργατικών αγώνων των τελευταίων πέντε χρόνων στο πρόσωπο της αριστεράς. Τόνισε, πως μπροστά στην ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου που γκρέμισε τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν τρέμει μόνο η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ που αναγκάστηκε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά η άρχουσα τάξη και τα αφεντικά παντού , γι αυτό και οι δυνατότητες που ανοίγονται πρέπει να βρουν τον κόσμο που πάλεψε οργανωμένο στην προοπτική της σύγκρουσης μέχρι τη νίκη.

Ο Μ. Κουρουνδής μίλησε για την ανάγκη το ΌΧΙ να γίνει συγκεκριμένα βήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από Δευτέρα, μεταφέροντας την εικόνα από την παρέμβαση της καμπάνιας για το ΌΧΙ στο Θεαγένειο νοσοκομείο, που αγκάλιασαν εργαζόμενοι και ασθενείς ανοίγοντας την συζήτηση για την συνέχεια. Τόνισε πως οι απεργίες του τελευταίου διαστήματος ενάντια στην συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε ήταν όπλο της εργατικής αριστερής αντιπολίτευσης που χρειάζεται να ενισχυθεί τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Η Φ. Πολίτη μετέφερε την εικόνα από την αντίδραση του κόσμου στους εργατικούς χώρους να συζητά την προοπτική να συγκρουστούμε με την Ε.Ε και να φύγουμε από το ευρώ επιβάλλοντας την ρήξη. Τόνισε πως ο δρόμος της ρήξης περνάει μέσα από τα χέρια των εεγαζομένων και πως σε αυτές τις συνθήκες ο έλεγχος των τραπεζών χρειάζεται να περάσει από τα χέρια του Στουρνάρα στα χέρια των επιτροπών των εργαζομένων μέσα στις τράπεζες και παντού, λέγοντας πως ο φόβος σπάει μπροστά στην αυτοπεποίθηση του εργατικού ελέγχου σε δομές και υπηρεσίες κομβικές το επόμενο διάστημα.

Ο Γ. Κούτρας υπογράμμισε την ιστορικότητα της ταξικής μάχης που ζούμε τις τελευταίες μέρες και ανέφερε τη «βίαιη ωρίμανση» πολλών εργατικών κομματιών που απαιτούν την επαναστατική αριστερά παρούσα και δυνατή στα κρίσιμα ερωτήματα της προοπτικής αυτής της σύγκρουσης. Όπου οι εργαζόμενοι απάντησαν οργανωμένα μέσα από συνελεύσεις, επιτροπές, σωματεία, πάρθηκαν αποφάσεις για την δωρεάν παροχή στα δημόσια νοσκομεία και τις συγκοινωνίες.

Τέλος, ο Φώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη του τα τελευταία δύο χρόνια να αναζητήσει προοπτική και να παλέψει απέναντι σε ένα σύστημα που έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του κόσμου σε αδιέξοδο, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: « ΝΑΙ σημαίνει φόβος και ο φόβος δεν κέρδισε ποτέ. Στο ΌΧΙ υπάρχει μια μαγεία, ένας αέρας διαφορετικός, ένα όνειρο. Και όνειρα μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν».

Από τις παρεμβάσεις όλων όσων μίλησαν στην εκδήλωση οι εικόνες από τους μαζικούς εργατικούς χώρους και τις γειτονιές της πόλης στους οποίους βρεθήκαμε συντρόφισες και σύντροφοι του ΣΕΚ ενόψει του δημοψηφίσματος, ήταν πλειοψηφικές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τόσο σε χώρους της υγείας, σε ΙΚΑ στο κέντρο και την Τούμπα, στο Ιπποκράτειο, το ΨΝΘ, το Θεαγένειο και το Γεννηματάς, όσο και σε Δήμους, περιφέρειες, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Δικαστήρια, ΕΤ3, κ.α που οργανώθηκαν όλη την εβδομάδα μαζικές εξορμήσεις, με πολλούς εργαζόμενους να αγοράζουν την εργατική αλληλεγγύη ανοίγοντας την συζήτηση για την ρήξη με το Ευρώ και την Ε.Ε , την προοπτική της κρατικοποίησης με εργατικό έλεγχο και την επιβολή της Διαγραφής του χρέους.

Eπίσης, καθ’ όλη την εβδομάδα οργανώθηκαν απογευματινές εξορμήσεις και αφισσοκολήσεις στις γειτονιές, στο κέντρο, τις δυτικές συνοικίες και στα ανατολικά, ενώ την Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα συμμετείχαμε στις μαζικές συγκεντρώσεις του ΌΧΙ στον Λευκό Πύργο με αποκορύφωμα την μεγάλη συναυλία την Παρασκευή το βράδυ που όμως ακυρώθηκε λόγω βροχής, χωρίς παρόλα αυτά να αναστείλλει την μαζική προσέλευση του κόσμου. Τέλος, το Σάββατο 4/7 πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση στην αγορά του κέντρου της πόλης όπως επίσης και την Κυριακή 5/7 από το πρωί βρεθήκαμε σε πολλά σχολεία εκλογικά κέντρα ανοίγοντας την συζήτηση για την συνέχεια.

Aλεξάνδρα Σιαφάκα