Διεθνή
Αντιπολεμικό κίνημα στη Βρετανία

Πριν μερικές μέρες το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κλιμάκωσης της βρετανικής εκστρατείας στη Μέση Ανατολή με βομβαρδισμούς στη Συρία. Η διαδικασία αλλά και οι μέρες που είχαν προηγηθεί καθορίστηκαν από δύο στοιχεία, την ραγδαία κλιμάκωση του αντιπολεμικού αισθήματος και την ενεργοποίηση του αντιπολεμικού κινήματος από τη μια, αλλά και την «αποστασία» βουλευτών του Εργατικού Κόμματος. 
 
Μόλις 17 ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η βασιλική πολεμική αεροπορία, η RAF ξεκίνησε να «πλήττει στόχους» στη Συρία με μαχητικά που απογειώνονταν από την Κύπρο. Αυτό δεν σηματοδοτεί το τέλος του αντιπολεμικού κινήματος, αλλά τουναντίον αποδεικνύεται ότι αποτελεί σημείο καμπής για νέα κλιμάκωση της δράσης. Το Σάββατο 12/12 οργανώνεται συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο με χιλιάδες να αναμένεται να ταξιδέψουν από όλη τη χώρα στο Λονδίνο, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές Βρετανοί βετεράνοι στρατιωτικοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και επέστρεφαν τα μετάλλια τους. 
 
Το Εργατικό Κόμμα, σε αντίθεση με την εποχή του Μπλερ, τοποθετήθηκε δια στόματος Κόρμπιν κατά του πολέμου, αλλά 66 βουλευτές «ψήφισαν κατά συνείδηση» υπέρ του πολέμου. Οι περισσότεροι ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα, υπάρχει όμως μια περίπτωση που ήταν διαφορετική, ο Χίλαρι Μπεν, ο οποίος έφτασε να παρομοιάζει την εκστρατεία των ιμπεριαλιστών στη Συρία με τις διεθνείς ταξιαρχίες των αντιφασιστών που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο! Πρόκειται για τον γιο του Τόνι Μπεν (1925-2014), ιστορικού στελέχους του Εργατικού Κόμματος με εξαιρετικά συνεπή αντιπολεμική στάση και δράση. Ο Μπεν τζούνιορ φιλοδοξεί να γίνει η αιχμή του δόρατος της προσπάθειας για την επαναφορά του ελέγχου του κόμματος στη δεξιά του πτέρυγα. Φαίνεται όμως ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.
 
Τους διέφυγε ο παράγοντας αντιπολεμικό κίνημα. Το κίνημα, έχει αναγκάσει σχεδόν όλους τους αποστάτες να έρθουν αντιμέτωποι με συγκεντρωμένους διαδηλωτές έξω από τη βουλή, τα γραφεία τους, ακόμα και τα σπίτια τους. Η δυναμική πρόλαβε να εκφραστεί κιόλας σε εκλογικό επίπεδο. Σε επαναληπτικές εκλογές στη συνοικία Όλνταμ του Μάντσεστερ οι προεκλογικές αναλύσεις κατέρρευσαν με πάταγο. Όλοι οι «έγκριτοι αναλυτές» προέβλεπαν νίκη του ακροδεξιού UKIP και μεγάλη πτώση των Εργατικών εξαιτίας της ανόδου του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το αποτέλεσμα; Οι Εργατικοί νίκησαν, αυξάνοντας το ποσοστό τους στο αστρονομικό 62%.
 
Η μόνη βεβαιότητα για το αγγλικό κατεστημένο είναι ότι όσο πιο βαθιά μπλέκουν στον πόλεμο τόσο αυξάνουν τα πολιτικά τους προβλήματα και θα νιώθουν την πίεση του αντιπολεμικού κινήματος, το οποίο έχει στις περγαμηνές του την εμπειρία από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 αλλά και το σταμάτημα της προηγούμενης απόπειρας για πόλεμο στη Συρία το 2013.