Εργατικό κίνημα
Μαρινόπουλος, Καρυπίδης: Συνεχίζουν τον αγώνα

28/1, Στάση εργασίας στο Μαρινόπουλο στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: 902.gr

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το Σάββατο 28/1 οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Καρφούρ – Μακεδονία από το σωματείο Βορείου Ελλάδος. 

Παρά το γεγονός ότι μετά τα δικαστήρια και η επιτροπή ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως για το προχώρημα του ντηλ Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη, οι εργαζόμενοι των σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος και Καρφούρ παραμένουν σε αβεβαιότητα τόσο όσον αφορά τις δουλειές και τα δικαιώματά τους, όσο και για τα δεδουλευμένα τους. 

“Οι εργαζόμενοι πρέπει να κινητοποιηθούν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη” μας λέει ο Μιχάλης Βερβέρης από την Επιτροπή Αγώνα Καρφουρ Ν.Ιωνίας. “Ο Σκλαβενίτης ζητάει τώρα ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πληρώσει τους μισθούς Δεκέμβρη, Γενάρη και Φλεβάρη. Στις 20/2 είναι η ημερομηνία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μέχρι τότε, όπως λένε, θα πληρωνόμαστε έναντι, με βάση τον τζίρο των μαγαζιών. Ακόμα κι αν τώρα μας λένε ότι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούμε στο Σκλαβενίτη, κανείς δεν αποκλείει ότι θα μας πάρει σε πρώτο χρόνο και θα αρχίσει την εκκαθάριση μετά”.

Επιτροπές Αγώνα

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Επιτροπές Αγώνα οι οποίες απαιτούν την εδώ και τώρα εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Προσθέτει ότι “η συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη δεν σημαίνει ότι θα βελτιώσει τη ζωή μας. Δεν εξασφαλίζει ότι συνάδελφοί μας δε θα βρεθούν στο δρόμο, δεν σημαίνει πως θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας και οι συμβάσεις μας...

Δεν κινδυνολογούμε! Παίρνουμε υπόψη μας την πλούσια εμπειρία από τον κλάδο του εμπορίου, την πάγια τακτική των αφεντικών να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους εις βάρος μας. Υπάρχει εμπειρία από άλλες εξαγορές, συγχωνεύσεις συνολικά στον κλάδο του εμπορίου και γενικότερα. Βλέπουμε το καθεστώς εργασίας που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που στο όνομα του ανταγωνισμού τσακίζουν συμβάσεις, εντατικοποιούν τους όρους εργασίας, νοικιάζουν και επινοικιάζουν. Οι χαμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι.

Οι αγώνες που δώσαμε το καλοκαίρι, μας έδειξαν το δρόμο... Διεκδικούμε: Καμία καθυστέρηση στη μισθοδοσία. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!”.

Με συγκεντρώσεις την Πέμπτη 26/1 και τη Δευτέρα 30/1 συνέχισαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σουπερμάρκετ “Καρυπίδης” (πρώην Αρβανιτίδης) στη Θεσσαλονίκη που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Πρόκειται για ένα αντίστοιχο παρε δώσε με την υπόθεση Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη. Η επιχείρηση βάρεσε κανόνι και οι επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες – το Μarket In – μιλούν για κούρεμα των οφειλόμενων δεδουλευμένων, νέες συμβάσεις με μειώσεις μισθών αλλά και λιγότερα καταστήματα με λιγότερους εργαζόμενους.