Διεθνή
Aμερικάνοι Bετεράνοι Eνάντια στον Πόλεμο: Πηγή έμπνευσης για όλους

Το γεμάτο αμφιθέατρο στην εκδήλωση της Nομικής

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, μαζί με πολλούς αντιπολεμικούς αγωνιστές, γέμισαν το μεγάλο αμφιθέατρο της κατειλημμένης Νομικής τη Δευτέρα 12 Μάρτη για να ακούσουν τον Τζίμι Μάσεϊ από τους «Βετεράνους του Ιράκ ενάντια στον πόλεμο», τον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου και τον Γιάννη Σηφακάκη από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο.  Ηταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις που οργανώνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο σε γειτονιές και σχολές, ενόψει του πανελλαδικού αντιπολεμικού συλλαλητήριου της 17 Μάρτη στο Σύνταγμα. 

«Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων των σχολείων βοηθάει το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που οι φοιτητές εδώ παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Παλεύετε για να μην γίνουν τα πράγματα όπως στην Αμερική. Και όταν γυρίσω πίσω για να μιλάω σε σχολεία και πανεπιστήμια θα καλέσω τους αμερικάνους φοιτητές να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας» είπε ο Τζίμι Μάσεϊ ξεκινώντας την ομιλία του. 

«Το Σώμα των Πεζοναυτών εκπαιδευόταν για χρόνια για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Εγινε μια αστυνομική δύναμη «προστασίας του περιβάλλοντος» αλλά και των εταιρειών όπως η ΒΡ. Ενιωσα προδομένος από πετρέλαιο, χρήμα και όπλα. Καθώς προχωρούσαμε μέσα στο Ιράκ κατά διαστήματα ανοίγαμε πυρ σε εγκατελειμένες στρατιωτικές βάσεις μόνο και μόνο για τους «ενσωματωμένους» δημοσιογράφους του CNN και των άλλων μεγάλων καναλιών. 

Στη διάρκεια της παραμονής μου στο Ιράκ βρέθηκα κάτω από πραγματικά πυρά μόνο κανα-δυο φορές. Θα σας πω πως  είδα τους πρώτους νεκρούς αμάχους. Είμασταν κοντά στη βάση Ρασίντ στα νότια της Βαγδάτης. Είδα κάποιους Ιρακινούς να κρατάνε σημαίες και πλακάτ με αντιαμερικάνικα συνθήματα. Ρώτησα τον αξιωματικό που κοιτούσε με τα κυάλια του και μου είπε ότι ήταν μια ειρηνική διαδήλωση. Γύρισα στα οχήματα και τους άνδρες μου και ξαφνικά άκουσα έναν πυροβολισμό πάνω από τα κεφάλια μας. Την επόμενη στιγμή όλοι μας αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τους διαδηλωτές.  Οι υπηρεσίες του στρατού περιέγραφαν τον κάθε Ιρακινό ως τρομοκράτη. Κάναμε μια περιπολία μετά με τον λοχαγό μου. Είχαμε σκοτώσει τουλάχιστον πέντε από τους διαδηλωτές. Κοίταζα τις σωρούς αλλά δεν είδα όπλα.  Τα μόνα που είδα ήταν αραδιασμένα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Θα μπορούσαν να μας είχαν πυροβολήσει αλλά δεν το έκαναν. 

Aνθρωπιά

Πάνω που σκεφτόμουνα ότι ίσως αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. «Γιατί σκότωσες τον αδελφό μου; Δεν είμαστε τρομοκράτες, δεν σας κάναμε τίποτα». Αυτά τα λόγια με στοιχειώνουν συνέχεια. Τα είπε ο αδελφός ενός νεαρού που πυροβολήσαμε στο αμάξι του σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στο κεντρικό στάδιο της Βαγδάτης. Ο οδηγός που γλύτωσε από θαύμα με έδειχνε και έλεγε «Εσύ το έκανες, εσύ σκότωσες τον αδελφό μου». Αυτό το επεισόδιο με έκανε να αναρωτηθώ για την ανθρωπιά μου, και να φτάσω να καταλάβω την πραγματική μας αποστολή στο Ιράκ. Είμαι συνιδρυτής της οργάνωσης Βετεράνοι του Ιράκ ενάντια στον πόλεμο. Αυτή τη στιγμή είμαστε 300 και μεγαλώνουμε μέρα με την μέρα»

«Στο Ιράκ οι Αμερικανοί δεν μπορούνε να φύγουνε ούτε μπορούνε να μείνουνε. Είναι κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου. Χρειάζονται πολύ καλοί επιστήμονες για να τετραγωνιστεί και ελπίζω τώρα με την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» να υπάρξουνε. Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν, να περιμένουμε μέχρι να πνιγεί το Ιράκ στο αίμα;» είπε ο Στέλιος Κούλογλου. 

Συνέχισε περιγράφοντας ένα περιστατικό από τη μεγάλη ληστεία του πλούτου του Ιράκ από τις ΗΠΑ. «Το μόνο που δεν μπόρεσε να ιδιωτικοποιήσει ο Μπρέμερ ήταν το πετρέλαιο επειδή οι εργάτες βγήκαν στο δρόμο. Θα σας πω πως φτάνει τώρα να ιδιωτικοποιείται το πετρέλαιο. Το Ιράκ είχε διεθνείς καταθέσεις περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που είχαν παγώσει με το εμπάργκο. Μετά τον πόλεμο, φορτώθηκαν σε αεροπλάνα τα πήγανε στο Ιράκ κι άρχισε το μεγάλο φαγοπότι. Οποιος εργολάβος κυρίως αμερικανικής εταιρείας ήθελε να πάρει κάτι απλά το ζητούσε. 

Εχω μαρτυρίες, που θα τις βγάλω σε μια εκπομπή, από ανθρώπους που τα έχουν ζήσει και λένε ότι παίρναμε τα πάκα με τα εκατοδόλαρα τα κάνανε μπάλα και παίζανε αμερικάνικο φουτμπόλ! Τρεις μέρες πριν παραδώσουν οι Αμερικάνοι την εξουσία στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, στις 28 Ιούνη 2004, στείλανε με αεροπλάνο στο Ιρμπίλ 1.5 δις δολάρια και «ξεχάσανε» να πάρουνε απόδειξη! Ετσι το Ιράκ έχασε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, τα μισά δεν ξέρουμε καν που έχουνε πάει. Το 2005 ο υφυπουργός Αμυνας Γούλφοβιτς έφυγε από το πόστο του και έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ αρχίσανε να λένε: τι θα γίνει με το χρέος σας; Να σας δώσουμε δάνεια αλλά με όρους. Και ένας από τους όρους είναι η ιδιωτικοποίηση των πετρελαίων του Ιράκ. 

Ολοι είναι χαμένοι από τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι Ιρακινοί, πάνω από 650.000 νεκροί, οι Αμερικανοί, φορολογούμενοι και στρατιώτες. Ομως, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που έχει ωφεληθεί από τον πόλεμο, οι μεγάλες εταιρείες οι εργολάβοι. 

Eκβαση

Ανεξάρτητα από την στρατιωτική έκβαση του πολέμου –είναι λίγο πολύ δεδομένη, κάποια στιγμή θα φύγουν από την ταράτσα της πρεσβείας στη Βαγδάτη όπως στο Βιετνάμ- αλλά αυτή η πλευρά του πολέμου παραμένει ακόμα εκκρεμής, αν θα κλέψουν το κύριο πλούτο του Ιράκ. 

Αυτό επιβάλει να συνεχίσουμε όλοι μας να πληροφορούμε τον κόσμο για το τί πραγματικά συμβαίνει, να συνεχίσουμε τον αγώνα για να φύγουν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι Αμερικανοί από το Ιράκ χωρίς κανέναν όρο ότι πχ οι αμερικάνικες εταιρείες θα κρατήσουν τα πετρέλαια ή τα συμβόλαια. Να αφεθεί ο ιρακινός λαός να καθορίσει τη μοίρα του. Ολοι το Σάββατο στο συλλαλητήριο.»

«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Είναι η πρώτη φορά που ένας βετεράνος από την Αμερική μιλάει σε καταλειμένες σχολές, πολύ απλά γιατί βετεράνοι ενάντια στον πόλεμο έχουν να υπάρξουν από την εποχή του Βιετνάμ» είπε ο Γιάννης Σηφακάκης και στη συνέχεια μίλησε για το αντιπολεμικό κίνημα που διαδηλώνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο και τις ΗΠΑ και κάλεσε για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. Είναι μάχη και ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ που συμμετέχει στο πόλεμο και χτυπάει τα δημοκρατικά δικαιώματα εδώ, συμπλήρωσε. 

Ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση, με παρεμβάσεις από φοιτητές και φοιτήτριες που επεσήμαναν πόσο στενά δεμένη είναι η μάχη ενάντια στο νόμο-πλαίσιο και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας με το αντιπολεμικό κίνημα, με ερωτήσεις για το αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική αλλά και την κατάσταση στο Ιράκ και την Μέση Ανατολή. 

 
 

Yποδοχή στην EPT από τους εργαζόμενους

Για πρώτη φορά στην ΕΡΤ των χιλιάδων εργαζομένων έγινε κατορθωτό να γίνει ενωτική αντιπολεμική εκδήλωση μέσα στον χώρο δουλειάς, να προκύψει από συμφωνία σχεδόν όλων των παρατάξεων (πλήν ΝΔ και ΚΚΕ) και να καλυφθεί από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Δεκάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και άκουσαν τον βετεράνο πεζοναύτη και νυν αντιπολεμικό ακτιβιστή Τζίμι Μάσεϊ να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:»ο πρώτος και ο μόνος δημοσιογράφος στις ΗΠΑ που μου πήρε συνέντευξη στην Β.Καρολίνα, τον αποκάλεσαν προδότη και ακόμα και σήμερα δέχεται απειλές για την ζωή του.Από το 2002 κάναμε ασκήσεις στα διυλιστήρια της Καλιφόρνια.Ψάχνοντας για όπλα μαζικής καταστροφής ανακαλύπταμε όπλα που του είχαμε πουλήσει όταν ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ.Η αλήθεια είναι ότι εμείς είχαμε όπλα μαζικής καταστροφής και χρησιμοποιήσαμε όπλα που απαγορεύονται από την συνθήκη της Γενεύης».

Ακολούθως ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος τόνισε ότι:»στο όνομα της δημοκρατίας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας επιχειρούν διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να προπαγανδίσουν υπέρ του πολέμου, είναι ο πολιτισμός του θανάτου της νέας τάξης πραγμάτων».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο δήλωσε ότι:»στις 15 Φλεβάρη 2003 η ΕΡΤ ήταν που έδωσε τις εικόνες από τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και αυτό της Αθήνας, την ίδια ώρα που ο Χατζηνικολάου και τα ιδιωτικά ΜΜΕ μας έδειχναν τον τέως.Από τότε ποτέ δεν κλήθηκε στην κρατική τηλεόραση εκπρόσωπος της Συμμαχίας (το κρατικό ραδιόφωνο εξαιρείται), ενώ λογοκρισία αντιμετωπίσαμε και στο θέμα των απαγωγών των Πακιστανών, όταν αποκαλύφθηκε ότι τους είχαν φυλακίσει για να τους ανακρίνουν σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ.» Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης αντιπολεμικής επιτροπής στην ΕΡΤ και το κατέβασμα στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη. Η εκδήλωση καλύφθηκε απο το κρατικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Nάσος Mπράτσος

 
 

Aίσθηση στα MME

Η παρουσία του Τζίμι Μάσεϊ έχει κάνει αίσθηση στα ΜΜΕ. Την Παρασκευή 9 Μάρτη η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε συνέντευξη του βετεράνου από το Ιράκ στον Μωυσή Λίτση. Την ίδια μέρα και η «Καθημερινή» δημοσίευσε συνέντευξη του Μάσεϊ στην Ελενα Καρανάτση..Ο Γιάννης Τριάντης πρόβαλε αυτές τις δυο συνεντεύξεις στη στήλη του στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου 10 Μάρτη: «Ντρέπομαι για όσα έγιναν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τα θεωρώ μια μορφή γενοκτονίας» και «θεωρώ τη Χίλαρι Κλίντον εγκληματία πολέμου». «Πήγα σε σπίτια που δεν είχαν  τρεχούμενο νερό, ναι στις ΗΠΑ. Πολλές περιοχές στο Ιράκ μου θύμιζαν περιοχές που είχα επισκεφθεί στην Αμερική ως στρατολόγος για να βρω υποψήφιους πεζοναύτες»,  είναι κάποιες από τις δηλώσεις του Τ. Μάσεϊ σε αυτές τις δυο συνεντεύξεις. 

Τη Δευτέρα 12 Μάρτη, η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα της για να δημοσιεύσει συνέντευξη του Τ. Μάσεϊ που είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες στην πόλη για να μιλήσει σε εκδήλωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο.  Την ίδια μέρα, ο Τ. Μάσεϊ μίλησε σε εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής και το απόγευμα απόσπασματά της πρόβαλε σε όλα τα δελτία ειδήσεων η ΝΕΤ.

 
 

Kαι στα Γιάννενα

Το Σάββατο 10-3 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων η εκδήλωση της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο με καλεσμένο τον Jimmy Massey, πρώην πεζοναύτη στο Ιράκ και τον Πέτρο Κωνσταντίνου από τη Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο και την Πρωτοβουλία Γένοβα, στο δρόμο για την ενημέρωση του κόσμου στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στα μέτωπα του πόλεμου, τις απαντήσεις που δίνει το αντιπολεμικό κίνημα διεθνώς αλλά και την οργάνωση του πανελλαδικού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη. Ογδόντα περίπου άτομα παρακολούθησαν την συζήτηση ανάμεσα τους πολύ κόσμος από τις καταλήψεις στις σχολές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Ο βετεράνος πεζοναύτης Jimmy Massey τώρα μέλος της οργάνωσης veterans against the war μας μετέφερε τις εφιαλτικές εμπειρίες του από την επίθεση στο Ιράκ και την κατοχή στη συνεχεία. Οι αδιάκριτες επιθέσεις του Στράτου κατοχής στο Ιράκ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό και η απόλυτη έλλειψη σε “ανθρωπιστική” βοήθεια προς τους Ιρακινούς διέλυσαν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις του για τους σκοπούς αυτού του πόλεμου. Οι αποστολές που εκτελούσε ο αμερικανικός Στράτος είχε συνήθως ως σκοπό την προστασία πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων που είχε στο μάτι ο Bush και η παρέα του, ενώ από την άλλη είχαν το ελεύθερο να πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε αμάχου ιρακινού που ίσως δεν είχε καταλάβει και ακολουθήσει μια εντολή τους ακόμα και εναντίον μικρών παιδιών. Δεν είχε πλέον καμία αμφιβολία ότι όλη η ιστορία ήταν ένα απαράδεκτο λάθος και γι’αυτό τον λόγο ο στράτος στο Ιράκ ήταν και είναι τόσο μισητός από όλο τον πληθυσμό και την αντίσταση.

Το πιο αισιόδοξο μέρος της ομιλίας του Massey ήτανε η περιγραφή του για την άνοδο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ και τον ρόλο της δικιάς του οργάνωσης που αποτελεί ένα κομμάτι αυτού του κινήματος. Ακόμα και αν τα ΜMΕ στις ΗΠΑ δεν δίνουν πολύ χώρο για φωνές όπως αυτές του Μassey, τα εγκλήματα στο Ιράκ που έγιναν από τον αμερικανικό στράτο είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε μπορεί να κρυφτεί ο βρώμικος ρόλος της βιομηχανίας οπλών και γι΄αυτό το λόγο το κίνημα στης ΗΠΑ δυναμώνει όσο περνά ο καιρός.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε για το πώς συνδέονται οι επιθέσεις ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, η εμπλοκή της Ελλάδας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και η καταστρατηγήση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει μια κυβέρνηση με μοναδικούς στόχους το κέρδος από την συμμετοχή σε πόλεμους ανά τον κόσμο, την μετατροπή δημόσιων αγαθών σε εμπόρευμα και από την άλλη μεριά κινήματα αντίστασης σε όλα αυτά τότε είναι ξεκάθαρο γιατί οι δημοκρατικές ελευθέριες δέχονται τέτοια επίθεση.

Στην συνεχεία ακολούθησε συζήτηση με πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις στον Massey.Από την πλευρά τον φοιτητών με πρόσφατες τις εμπειρίες της κρατικής καταστολής και βίας ρωτήθηκε ο Massey για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Bush το κίνημα στις ΗΠΑ. Η απάντηση ήταν απλή, ότι όσο πιο απειλητικό γίνετε το κίνημα στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, τόσο σκληραίνει την στάση της η κυβέρνηση.

Όμως χάρη σε όλα αυτά οι πολεμοκάπηλες φωνές στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού τείνουν να απομονωθούν οριστικά τόσο πολιτικά όσο και εκλογικά. Ακόμα συζητήθηκε για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα άμεσα βήματα του κόσμου που αποτελεί μέρος του αντιπολεμικού κινήματος στα Γιάννενα και πως θα οργανωθεί καλύτερα το κατέβασμα για τις 17 Μάρτη ώστε να είναι μια πλούσια, τόσο από πλευράς συμμετοχής αλλά και από πλευράς φαντασίας κινητοποίηση.

Nίκος Tσαμήτρος, Πρωτοβουλία ΓENOBA Iατρικής 

 
 

 
«Η κόλαση του Ιράκ και το αντιπολεμικό κίνημα. 17 Μάρτη στο Σύνταγμα»
Ομιλητής: Jimmy Massey, πρώην πεζοναύτης βετεράνος του Ιράκ
 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΝΩΣΣΟΣ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/3 
Αίθουσα Β.Ξ 7μμ
ΧΑΝΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 15/3 Εργατικό Κέντρο 7.30μμ
Καλούν: Εργατικό Κέντρο, 
Σύλλογος Δασκάλων, ΕΛΜΕ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/3  
Δημαρχείο 12.30μμ
Καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου