Διεθνή
Μια μαύρη τρύπα στο Jackson Hole

Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες. Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντησή τους στο Jackson Hole των ΗΠΑ συζήτησαν για τα πάντα -με μια μοναδική εξαίρεση: τη νομισματική πολιτική. Η πρώτη και κύρια υπευθυνότητα των κεντρικών τραπεζών, να θυμίσουμε, είναι η νομισματική πολιτική.

Αυτή η παράλειψη δεν ήταν τυχαία. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται από το φθινόπωρο του 2008 στην "εντατική", διασωληνωμένη με τα πιεστήρια των κεντρικών τραπεζών και η οικονομία λειτουργεί μόνο χάρη στα δισεκατομμύρια του φρεσκοτυπωμένου χρήματος.

Τι γίνονται όλα αυτά τα λεφτά; Η απάντηση είναι τζόγος στις μετοχές και τα κάθε λογής παράγωγά τους. Φυσικά αυτό δεν ονομάζεται τζόγος στην επίσημη γλώσσα της οικονομίας. Ονομάζεται "άνθηση του χρηματιστηρίου". Ονομάζεται "βελτίωση του οικονομικού κλίματος".

Αλλά πίσω από τις λέξεις δεν κρύβονται οι ανησυχίες ότι αυτά είναι φούσκες που κινδυνεύουν να σκάσουν ξανά όπως έγινε πριν από δέκα χρόνια. Γι' αυτό οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ξεκινήσει μια πολιτική ανόδου των επιτοκίων για να περιορίσουν την παροχή φθηνού χρήματος που τρέφει την κερδοσκοπία.

Τώρα, η FED, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερεί τις αυξήσεις των επιτοκίων που είχε προαναγγείλει. Η ΕΚΤ παγώνει και αυτή με τη σειρά της τα σχέδια για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Αν σταματήσουμε τη διασωλήνωση λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες, ο ασθενής θα υποτροπιάσει. Θα την συνεχίσουμε. Αλλά μην περιμένετε ότι ο ασθενής θα γίνει καλά. Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πλέον τίποτα άλλο. Το "ιατρικό συμβούλιο" στο Jackson Hole σήκωσε τα χέρια ψηλά.