Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Επόμενος σταθμός: 14-15 Οκτώβρη

Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ρουφ (Πειραιώς και Εγχελιδών).

Το διήμερο στο Ρουφ τον Οκτώβρη, που οργανώνεται φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά, έχει αναδειχτεί σε ένα βασικό σημείο αναφοράς για το ντόπιο και διεθνές αντιφασιστικό κίνημα, έχοντας βάλει τις βάσεις για διεθνείς συντονισμούς, όπως τα πανευρωπαϊκά φετινά συλλαλητήρια στις 18 Μάρτη, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το 2015, η πρωτοβουλία για να γίνει το αντιφασιστικό κίνημα πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α κ.α.

Φέτος ανάμεσα στις διεθνείς συμμετοχές θα είναι αυτές από την Βρετανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Καταλονία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κύπρο, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει το κάλεσμα και η αφίσα για το διήμερο (μπορείτε να τα βρείτε στο σάιτ της ΚΕΕΡΦΑ). Και βέβαια η πανελλαδική συνέλευση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος θα είναι μια ακόμη ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών από τις μάχες της χρονιάς που έφυγε αλλά και συντονισμού για αυτές που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2017-18. 

«Σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εκατομμύρια υψώνουν την φωνή τους για να μπει φρένο στις πολιτικές της Ευρώπης φρούριο, στον Τράμπ και τις συνεργασίες του με τους δολοφόνους νεοναζί. Αυτές είναι οι πολιτικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η αντίσταση στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία βάζει φρένο στις φιλοδοξίες των ρατσιστών δημαγωγών που στοχοποιούν τους μουσουλμάνους για να διασπάσουν την αντίσταση στις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, της φτώχειας και των αιματοβαμμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Όμως, η φασιστική απειλή παραμένει και χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση για να ηττηθεί» αναφέρει το φετινό κάλεσμα για τις 14-15 Οκτώβρη στο Ρουφ.

Έκρηξη

«Η έκρηξη του κινήματος στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία της Χέδερ Χάγιερ γεννά την ελπίδα ότι μπορούμε να τσακίσουμε τον νεοναζισμό, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία.

Στη τελική ευθεία της δίκης της Χρυσής Αυγής κλιμακώνεται ένα κίνημα που απαιτεί να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Έτσι απαντήθηκε η δολοφονική απόπειρα κατά του φοιτητή  Αλέξη Λάζαρη στους Αμπελοκήπους.

Οι αγώνες του κινήματος δίνουν φωνή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Βρεθήκαμε στο πλευρό των εργατών γης στη Γκορυτσά Ασπροπύργου κατά των ρατσιστικών επιθέσεων στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν περνάει η απόπειρα της Χρυσής Αυγής να κρυφτεί πίσω από το προσωπείο των αγανακτισμένων κατοίκων. Μαζί με τους απεργούς της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν αφήσαμε την ΕΡΤ να προβάλει τις ομιλίες στις εκδηλώσεις μίσους του φύρερ Μιχαλολιάκου. Στηρίξαμε τους μετανάστες εργάτες στην εταιρία Κ.Γεωργίου στον Αυλώνα, οι οποίοι με την πολυήμερη απεργία τσάκισαν το ρατσισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία. Βρεθήκαμε στα στρατόπεδα προσφύγων δυναμώνοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ενάντια στα ψέματα του Μουζάλα και τις κατασταλτικές εξορμήσεις κατά των καταλήψεων στέγης.

Η χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου πήγε χέρι-χέρι με τους πιό ανοιχτούς συμβιβασμούς, με την συνέχιση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τα κλειστά σύνορα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα γκέτο έξω από τις πόλεις, τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των Ρομά. 

Φέτος η 18 Μάρτη έδειξε τις δυνατότητες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Με την ίδια ορμή, έχουμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις δράσεις μας ώστε να πάρουμε πρωτοβουλίες διεθνείς αλλά και να συνεχίσουμε τη μάχη για να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια και να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι. Έχουμε να συνεχίσουμε τη μάχη για μπούνε οι πρόσφυγες στις πόλεις και τα παιδιά τους στα σχολεία.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, τις κοινότητες μεταναστών και τις συλλογικότητες των προσφύγων, την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, τους Ρομά, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να στηρίξουν και να δώσουν παρών στην Διεθνή Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Να χτίσουμε μαζί τις επόμενες μάχες του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος».


Μετά τη δολοφονία του Φύσσα η Χρυσή Αυγή μαζεύτηκε λίγο, αλλά δυστυχώς είναι ακόμη ζωντανή, το φίδι είναι επικίνδυνο ακόμα. Γι’ αυτό ο αγώνας συνεχίζεται, πρέπει να περιφρουρήσουμε την κοινωνία μας από τα φασιστικά χτυπήματα.

Στις 14-15 Oκτώβρη θα γίνει η Διεθνής Αντιφασιστική συνάντηση και το διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στο Ρουφ. Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, είναι σαφές πια ότι ο φασισμός δεν είναι ελληνική υπόθεση, αλλά παγκόσμια. Η συνάντηση στο Ρουφ πρέπει να δώσει και φέτος το έναυσμα για να συντονιστούμε σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υδρογείου. 

Λεωνίδας Κοντουδάκης
μάρτυρας στη δίκη του Λαμπράκη, ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας

 

Ως Πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος θα συμμετάσχουμε στο διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στο Ρουφ τον Οκτώβρη. Άλλωστε, η Πρωτοβουλία μας ξεκίνησε από μια τέτοια Διεθνή Συνάντηση λίγες μέρες μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα το 2013. Ήταν μια πρωτοβουλία για να είναι το αντιφασιστικό κίνημα παρών στη δίκη της Χ.Α. Τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια μέσα κι έξω από τις δικαστικές αίθουσες.
 
Θανάσης Καμπαγιάννης
δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α

 

Το διήμερο και η διεθνής συνάντηση της ΚΕΕΦΑ στις αρχές του Οκτώβρη έχει μια σημασία μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.
Αυτό το σαββατοκύριακο από το Μπέρκλεϊ στη δυτική ακτή των ΗΠΑ μέχρι το Σύνταγμα, είδαμε έναν κοινό αγώνα να δίνεται ενάντια στον φασισμό. Και στις δύο πλευρές οι δυνάμεις της αντίδρασης γίνονται όλο και περισσότερο καταστροφικές. Γι’ αυτό στη σημερινή διαδήλωση έχουμε την εικόνα του Παύλου Φύσσα αλλά και την εικόνα της Χέδερ Χάγιερ που ενώνει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να δώσει αυτό το μήνυμα: 
Ότι η μαζική κινητοποίηση, που στηρίζεται στην ενότητα μεταναστών, προσφύγων και ντόπιων, με τους εργαζόμενους στο κέντρο, μπορεί να φέρει τη νίκη. Να νικήσει την ακροδεξιά αλλά και τις δυνάμεις που τροφοδοτούν με την πολιτική τους την άκρα δεξιά. Αυτό το συλλαλητήριο είναι ένα χτύπημα ενάντια στην Χρυσή Αυγή αλλά και ενάντια στην ΕΕ της αντίδρασης και τον Ντόναλντ Τραμπ.
 
Κέβιν Όβεντεν 
δημοσιογράφος, συγγραφέας 

 

Τα νοσοκομεία ήταν στις 16 Σεπτέμβρη στην πρώτη γραμμή - και στον αντιφασιστικό αγώνα. Εδώ και χρόνια δίνουμε τη μάχη για νοσοκομεία ανοιχτά για όλους, ντόπιους και μετανάστες και την έχουμε κερδίσει. Αλλά οι αγώνες συνδέονται, θέλουμε νοσοκομεία που να μπορούν να επιτελούν αυτό το έργο. Θέλουμε προσωπικό και γι’ αυτό απεργούμε ξανά στις 11 Οκτώβρη. Και βέβαια, έχουμε σκοπό με απόφαση του σωματείου μας να έχουμε συμμετοχή στο διήμερο που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στις αρχές του Οκτώβρη.
 
Μαρία Αλιφιέρη 
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Αγλαϊα Κυριακού 

 

Με την επερχόμενη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση αναδεικνύεται η ανάγκη, όλη μαζί η κοινωνία, τα συνδικάτα, η Αριστερά, όλοι οι αντιφασίστες να παλέψουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ο αγώνας μας όλο και περισσότερο δικαιώνεται, αλλά το κράτος και η δικαστική εξουσία είναι κατώτερες των περιστάσεων, δεν λένε να βάλουν τέλος στα τάγματα εφόδου και την Χ.Α. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έκανε στάση εργασίας την ώρα που μεταδιδόταν η Χ.Α. Είναι χρέος μας ενάντια σε αυτούς που ρίχνουν το μαύρο στις ζωές μας με τις δολοφονίες, που ρίχνουν μαύρο στους εργάτες.
 
Παναγιώτης Καλφαγιάννης
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ

 

Διαδηλώσαμε φέτος στην επέτειο του Φύσσα για να κλείσουμε τα γραφεία της Χ.Α. Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν έχουν πεθάνει και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε με την διεθνή συνάντηση και την πανελλαδική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στις 14-15 Οκτώβρη.

Χριστίνα
φοιτήτρια στα ΕΜΜΕ