Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Στάσεις εργασίας

Υπουργείο και Διοίκηση συνεχίζουν και στο νοσοκομείο μας, με διάφορες μεθοδεύσεις την αξιολόγηση των εργαζομένων παρά την καταληκτική ημερομηνία στις 23/10. Ταυτόχρονα ο Διοικητής του νοσοκομείου λειτουργώντας ως εμπροσθοφυλακή της κυβέρνησης σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο απέστειλε έγγραφο στο Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων, επιχειρώντας να καθορίσει την λειτουργία του και τον τρόπο οργάνωσης των κινητοποιήσεων. 

Η απάντηση των εργαζομένων και για τα δύο θέματα ήρθε μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση και ήταν ομόφωνη, με αποφάσεις για κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές δράσης, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στην ΥΠΕ, συσκέψεις και ενημέρωση φορέων κ.αλ.

Στην Γ.Σ τέθηκε από την πλευρά της παράταξής μας η διεκδίκηση των περικοπών των δεδουλευμένων των τελευταίων 9 μηνών και μετά από πρότασή μας η οποία ψηφίστηκε από όλους τους εργαζόμενους, πλην των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού σχήματος «Άρμα», αποφασίστηκαν στάσεις εργασίας του προσωπικού από την 1/11, ταυτόχρονα με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων ιατρών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υλοποιήσουν δυναμικά τις αποφάσεις της Γ.Σ και με την συμμετοχή τους να δώσουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από την διαδικασία της αξιολόγησης αποτελεί σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Έτσι όπως απονομιμοποιήσαμε συσπειρωμένοι γύρω από τα συνδικάτα μας, έως τώρα τον νόμο της αξιολόγησης ανατρέποντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και κατάργηση δομών, για κατεδάφιση των εργατικών μας δικαιωμάτων, έτσι θα συνεχίσουμε και θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος και το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση απέναντι σε όλους αυτούς που ονειρεύονται να πάρουν πίσω δικαιώματα που το εργατικό κίνημα κατέκτησε με αίμα. 

Κατερίνα Αγγέλη
εργαζόμενη Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία “Νυστέρι” ΠΓΝΠ


 

 

• Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ, προχωρούν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων την Τετάρτη 1η Νοέμβρη, όπως αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ. Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται ως αντίδραση στο νέο ιατρικό μισθολόγιο, που φέρνει νέες περικοπές έως κι 90 ευρώ. “Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ κρίσης και μνημονίων” τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. 
• Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της διοίκησης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 30/10 και οι εργαζόμενοι στο ΝΙΜΤΣ. Οι εργαζόμενοι του ΝΙΜΤΣ – ενός δημόσιου νοσοκομείου που εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας – καταγγέλουν ότι την ίδια στιγμή “που δισεκατομμύρια σκορπίζονται για εξοπλιστικά προγράμματα το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ μαραζώνει από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση”. Μάλιστα παρότι οι εργαζόμενοι είναι πολιτικό προσωπικό, οι καραβανάδες προσπαθούν “να επιβάλλουν στρατιωτική πειθαρχία σε ένα χώρο που παρέχει υπηρεσίες υγείας σε πολίτες, χωρίς να ανέρχονται καμία φωνή διαμαρτυρίας ανάδειξης των προβλημάτων”. 
• Διήμερο με στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ζακύνθου, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία αρκετών τμημάτων. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείο δουλεύει ένας εργαζόμενος στη σίτιση, ένας στα πλυντήρια, ένας στην καθαριότητα. Αν αυτός λείψει αναγκάζεται να τον καλύψει άλλος εργαζόμενος από άλλη ειδικότητα, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές.
• Ο επόμενος σταθμός για το Καραβάνι της Υγείας – τις απεργιακές διαδηλώσεις των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία – είναι η Νάουσα στις 8 Νοέμβρη. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 8:30πμ στην κεντρική πλατεία Καρατάσου.