Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δολοφονία Λουκμάν: Καταδικαστική εισαγγελική πρόταση

Την ενοχή των δυο χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύση Λιακόπουλου και Χρήστου Στεργιόπουλου, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία και με ρατσιστικό κίνητρο πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση. Την πρόταση του εισαγγελέα, που έγινε στην έβδομη δικάσιμο στις 22/3, ενίσχυσαν με τις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, σε μια κατάμεστη από αντιφασίστες και αντιφασίστριες δικαστική αίθουσα.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Πακιστανού εργάτη έγινε τα ξημερώματα της 17ης Γενάρη του 2013, όταν εκείνος πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του στη Λαϊκή. Οι δύο χρυσαυγίτες, που επέβαιναν σε μηχανή, τον χτύπησαν στα Πετράλωνα με επτά μαχαιριές. Με παρέμβαση των περιοίκων, συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά στο Σύνταγμα έχοντας ακόμα πάνω τους τα φονικά όπλα, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκε ένα κλασικό “χρυσαυγίτικο οπλοστάσιο” μαζί με φυλλάδια της ναζιστικής συμμορίας. Έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη με ρατσιστικό κίνητρο και είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε από την αρχή στην περίοδο της δολοφονίας, στην “ατμόσφαιρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, που επικρατούσε τότε, με τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών σε έξαρση και τις κοινότητές τους σε επαγρύπνηση να συνιστούν προσοχή στα μέλη τους. Έκρινε ως αβάσιμους και απέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι το θύμα “τους έκλεινε επί οκτώ λεπτά το δρόμο με το ποδήλατό του”, ότι “τους έβρισε”, ότι “τους επιτέθηκε”, ότι “προκάλεσε συμπλοκή”.

Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς είναι λογικό να ισχυρίζεται κανείς κάτι τέτοιο για ένα μετανάστη σε ξένη χώρα, φοβισμένο, που ξεκινάει ξημερώματα να πάει από το Περιστέρι με το ποδήλατό του για δουλειά, για να εργαστεί από τις 3 το πρωί μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, για 20 ευρώ μεροκάματο, που ξεχρεώνει ακόμα το ταξίδι του στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στέλνει χρήματα στην πολυμελή οικογένειά του στο Πακιστάν, ενώ πάνω του έχει μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, πέντε ευρώ και ένα φυλαχτό.

Από όλα τα στοιχεία της δίκης (καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και αστυνομικών, ιατροδικαστική έκθεση κλπ), το συμπέρασμα του εισαγγελέα ήταν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συναποφασίσει να τελέσουν το έγκλημα, όχι σε βάρος του Λουκμάν συγκεκριμένα, αλλά κατά οποιουδήποτε μετανάστη έπεφτε στο δρόμο τους εκείνο το βράδυ για να του δείξουν ότι είναι “ανεπιθύμητος” στη χώρα τους. Μίλησε για κοινό δόλο “ανεξάρτητα με το ποιο πλήγμα ήταν το θανατηφόρο” καθώς και “συνεκτέλεση” (ο Στεργιόπουλος επιχειρεί όπως και πρωτόδικα να πέσει στα μαλακά επειδή το θανατηφόρο χτύπημα στην καρδιά ήταν του Λιακόπουλου).

Ρατσιστικό

Χαρακτήρισε επίσης ως ορθή την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που έκρινε το έγκλημα ως ρατσιστικό, είπε πως και το παρών δικαστήριο έχει δικαίωμα να το αξιολογήσει ως τέτοιο και τόνισε πως από τη μεριά του όχι μόνο πρέπει, αλλά έχει την υποχρέωση να το εισηγηθεί, περιγράφοντας τη δολοφονία ως αποτέλεσμα μιας “καταστροφικής φανατικής ιδεοληψίας περί φυλετικής ανωτερότητας”. Τέλος, πρότεινε την ενοχή των δραστών και για τις κατηγορίες της οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, αναφερόμενος όχι μόνο στα δύο στιλέτα-πεταλούδα με τα οποία μαχαίρωσαν τον Λουκμάν, αλλά και στο οπλοστάσιο που βρέθηκε στα σπίτια τους.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης και Τάκης Ζώτος, αποδόμησαν με τη σειρά τους όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων σε δυο συγκλονιστικές αγορεύσεις που ανέδειξαν βήμα βήμα ότι η δολοφονία του Λουκμάν ήταν ένα ρατσιστικό χρυσαυγίτικο έγκλημα. Και ζήτησαν την ισόβια καταδίκη των δυο δολοφόνων ως τη μόνη δικαίωση για το Σαχζάτ Λουκμάν και την οικογένειά του. “Επτά ψήφοι για επτά μαχαιριές”, είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Καμπαγιάννης απευθυνόμενος στην έδρα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Απρίλη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κινητοποίηση στο Εφετείο.