Εργατικό κίνημα
ΣΙΔΕΝΟΡ: Επόμενη στάση ΔΕΘ

Εργάτες της ΣΙΔΕΝΟΡ μαζί με τους συναδέλφους τους από τη SOVEL στο Βόλο

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση ξεσήκωσε η πετυχημένη κάθοδος την Πέμπτη 25/7 των χαλυβουργών της ΣΙΔΕΝΟΡ από τη Θεσσαλονίκη στα κεντρικά της μητρικής εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Μαρούσι στην Αθήνα με σκοπό να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς ΣΣΕ με αυξήσεις.

Πριν φτάσουν Αθήνα έκαναν στάση και πρωινή εξόρμηση στο δεύτερο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ, τη SOVEL στον Αλμυρό Βόλου. Οι εργάτες στο εργοστάσιο SOVEL τους περίμεναν για να δείξουν την συμπαράστασή τους, ενώ οι συνάδελφοί τους της ΣΙΔΕΝΟΡ τους κάλεσαν να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. 

Η συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είχε παρουσία και συμμετοχή αλληλέγγυων και συμπαραστατών από σωματεία, αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Μετάλλου και της ΓΣΕΕ, εκπροσώπων του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του ΠΑΜΕ.

“Η διοίκηση της ΣΙΔΕΝΟΡ -και φυσικά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ- μας κοροιδεύει. Ήρθαμε στην Αθήνα να συναντήσουμε τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και μας περίμενε η αστυνομία και οι διευθυντές της ΣΙΔΕΝΟΡ για να μας απαντήσουν ακριβώς τα ίδια, ότι δεν πρόκειται να πάρουμε πραγματικές αυξήσεις”, ανέφερε ο Λ. Κιοσσέογλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων.

“Είναι οι ίδιοι που οργάνωσαν Λοκ-Άουτ απέναντι στις κινητοποιήσεις μας, είναι οι ίδιοι που μας έστειλαν στα δικαστήρια για να βγάλουν τον αγώνα μας παράνομο και καταχρηστικό.

Ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις μας στις 7 Ιούνη ζητώντας αξιοπρεπή ΣΣΕ αφού η παλιά έληξε στις 30 Απρίλη. Η εταιρία πριν καν μιλήσει με εμάς ανακοίνωσε αστείες αυξήσεις που στους νέους εργαζόμενους δεν ξεπερνάνε τα 2 ευρώ. Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις κάτω από 6% για το 2019 για όλους τους συναδέλφους και 8% για το 2020, με αυξήσεις σε όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους. 

Σε αυτή τη μάχη έχουμε την απόλυτη στήριξη των συναδέλφων που σε όλες τις γενικές συνελεύσεις έχουν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Την απόφαση για κυλιώμενες δίωρες στάσεις εργασίας -με τις οποίες καταφέραμε να μπλοκάρουμε εντελώς την παραγωγή- οι συνάδελφοι την πήραν με το συντριπτικό ποσοστό του 84%. Είμαστε μια γροθιά και -παρά την τρομοκράτηση της εργοδοσίας- εμείς συνεχίζουμε. Αυτό το μήνα το εργοστάσιο κάνει shut down για να γίνουν οι ετήσιες επιδιορθώσεις. Από Σεπτέμβρη ξεκινάμε τον αγώνα μας ξανά μέχρι να δικαιωθούμε. Η ΔΕΘ στις 7/9 είναι ένα πολύ μεγάλο κεντρικό πανεργατικό ραντεβού που θα δώσουμε βροντερό παρών”.

Την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο οι εργάτες της ΣΙΔΕΝΟΡ περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου για το αν οι 2ωρες στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν στις 7 Ιούνη είναι παράνομες και καταχρηστικές.