Εργατικό κίνημα
Nοσοκομείο Γεννηματάς: Εκλογές στο σωματείο

Στις 19-20 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». 

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ ανέβαλαν 6 ολόκληρους μήνες αυτές τις εκλογές. 

Οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές και κρίσιμες, καθώς η πραγματικότητα που βιώνουμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από επιθέσεις σε κάθε επίπεδο της ζωής μας. Από τον οικονομικό τομέα και την κοινωνική μέριμνα μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις στοιχειώδεις ανθρώπινες αξίες που καταπατούνται καθημερινά. Η μόνη λύση που έχει να προτείνει ο Μητσοτάκης και η παρέα του είναι «ιδιωτικοποιήσεις παντού». Για να μας αποπροσανατολίσει και να μας φοβίσει η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί το ρατσισμό, το χτύπημα του συνδικαλισμού και την καταστολή. 

Σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι απαντάμε με κινητοποιήσεις και απεργίες σαν αυτές που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στα νοσοκομεία και σε πανεργατικό επίπεδο. Η οργάνωση αποτελεσματικών αντιστάσεων και κινητοποιήσεων χρειάζεται ισχυρά συνδικάτα με προσανατολισμό την πραγματική διεκδίκηση μέσα από απεργίες που οργανώνονται από τα κάτω με συχνές Γενικές Συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις. 

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή με τη δράση της κινήθηκε σε 3 άξονες: 

Οργάνωση από τα κάτω, δυνάμωμα των απεργιών, ενότητα της Αριστεράς στη δράση, πολιτικοποίηση των αγώνων

Πρωτοστατήσαμε μέσα από πρωτοβουλίες μαζί με το Συντονιστικό Νοσοκομείων για την προκήρυξη απεργιών, στάσεων και κινητοποιήσεων και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωσή τους από τα κάτω, με την ενημέρωση των συναδέλφων και τις απεργιακές επιτροπές και συμμετείχαμε σε κάθε κινητοποίηση στην Αθήνα και άλλες πόλεις, καλλιεργώντας τη σημασία των κοινών αγώνων μεταξύ μόνιμων και συμβασιούχων. 

Προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μέσα στο χώρο εργασίας

Διεκδικήσαμε με επιμονή να απλωθούν οι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες μέσα στο Νοσοκομείο μας, ζητώντας Γενικές Συνελεύσεις πριν από κάθε απεργιακή κινητοποίηση καθώς και για ειδικά θέματα όπως αυτό των συμβασιούχων, των εργολαβικών, την επέκταση ή λειτουργία νέων τμημάτων (ΜΑΦ ΝΧ, ΜΑΦ της ΜΕΘ) χωρίς εξασφάλιση του ανάλογου προσωπικού, την υπολειτουργία άλλων τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού (π.χ. Εργαστήρια), την εντατικοποίηση της εργασίας. Επίσης, με προσήλωση στο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία, επιμείναμε να εγγράψουμε στο Σωματείο όλους τους συναδέλφους μας με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, κάτι που αρνήθηκαν πεισματικά οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ακόμη και όταν αρκετοί ΟΑΕΔ εγγράφως κατέθεσαν αίτημα στο Σωματείο. 

Πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στο νοσοκομείο με αιχμή το αντιρατσιστικό –αντιφασιστικό κίνημα, την πάλη των γυναικών, το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή

Αναδείξαμε τα θέματα του ρατσισμού και του κινδύνου της φασιστικής απειλής οργανώνοντας ανοιχτές συζητήσεις μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου, οργανώσαμε τη συμμετοχή μας σε πολλές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, εξηγώντας ότι ο ρατσισμός στρώνει το δρόμο στους φασίστες. Ανοίξαμε δυναμικά το θέμα της γυναικείας καταπίεσης, οργανώνοντας ανοιχτή συζήτηση και παίξαμε καίριο ρόλο ώστε στις 8 Μάρτη 2019, να υπάρξει για πρώτη φορά απεργιακή κινητοποίηση. Μας απασχόλησε πολύ το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής καταστροφής τόσο όσον αφορά στα τραγικά γεγονότα σε Μάνδρα, Μάτι, Χαλκιδική όσο και πως παλεύουμε για αυτά. Οργανώσαμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην Αθήνα στις 20 Σεπτέμβρη 2019, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα που βγήκε στους δρόμους εκείνη την ημέρα. 

Η μάχη των εκλογών είναι μπροστά μας και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις παλεύοντας με βάση ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα, για να αυξήσουμε τη δυναμική μας και να καταφέρουμε μια σημαντική εκπροσώπηση στο Σωματείο. 

Μαρία Χαρχαρίδου
μέλος Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή