Διεθνή
Αντιπολεμικά συλλαλητήρια

Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο του Λονδίνου και των άλλων μεγάλων πόλεων της Βρετανίας το περασμένο Σάββατο ενάντια στις απειλές μιας “δυτικής” επίθεσης σε βάρος του Ιράν. Στη διαδήλωση είχε καλέσει η βρετανική “Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο” (Stop The War Coalition), μια πρωτοβουλία που είχε συγκροτηθεί το 2002-3, στις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και είχε πρωτοστατήσει στις τεράστιες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που είχαν ακολουθήσει.

Πάνω από δυο χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν στο Λονδίνο, 200 στο Λίβερπουλ, 150 στο Νιούκαστλ. Συλλαλητήρια και πορείες έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις – στο Τσέστερφιλντ, το Χάρογκεϊτ, το Μάτσεστερ, το Σέφιλντ, το Μπρίστολ.

Η διαδήλωση του Σαββάτου ήταν η πρώτη, άμεση απάντηση στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Η δολοφονία -με μη επανδρωμένο αεροσκάφος- πυροδότησε μια σειρά από αντίποινα από την πλευρά του Ιράν που κατέληξαν, ανάμεσα στα άλλα, και στην κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού Boing και τον θάνατο των 176 επιβατών του. 

“Η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη προέρχεται από τις ΗΠΑ” επανέλαβαν πολλοί από τους ομιλητές και τις ομιλήτριες στη συγκέντρωση του Λονδίνου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν απαίτησε να σταματήσουν οι βρετανικές εξαγωγές όπλων στην περιοχή. Υπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είπε, είναι ο πόλεμος “κατά της τρομοκρατίας” του προέδρου Μπους, τον οποίο είχε κοντράρει από τότε η “Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο”:

“Λέγαμε  οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ θα οδηγήσουν σε νέους πολέμους αύριο. Θα οδηγήσουν σε όξυνση της τρομοκρατίας αύριο. Θα οδηγήσουν στην ερήμωση της ζωής των ανθρώπων αύριο”. 

Η άμεση απειλή του πολέμου στο Ιράν μοιάζει να έχει υποχωρήσει μετά τις πρώτες αντιδράσεις. Αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Ο Τραμπ μπορεί να έχει κάνει πίσω προς το παρόν αλλά η απειλή ενός νέου πολέμου εξακολουθεί να κρέμεται βαριά πάνω από τη Μέση Ανατολή. 

ΗΠΑ

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην δολοφονία του Σουλεϊμανί και την απειλή ενός πολέμου με το Ιράν έγιναν στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα. Στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Ιλχάν Ομάρ, η διάσημη μουσουλμάνα γερουσιαστίνα του Δημοκρατικού Κόμματος που έχει μπει, μαζί με την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ.

Το αμερικανικό αντιπολεμικό κίνημα έχει δώσει ένα νέο “ραντεβού” στους δρόμους το Σάββατο 25 Γενάρη.