Εργατικό κίνημα
Κορονοϊός και σχολεία: Αντίσταση στα κυβερνητικά αίσχη

10/6, Αθήνα, Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τις προηγούμενες ημέρες η Ξάνθη βρέθηκε στο κέντρο των ειδήσεων περί κορονοϊού. Πρώτα με το θετικό κρούσμα εκπαιδευτικού κι έπειτα με τις ειδήσεις περί έξαρσης των κρουσμάτων και τη νέα καραντίνα στον Εχίνο. Ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος στην Ξάνθη, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή:

 

“Το βράδυ της Πέμπτης μάθαμε ότι ένας συνάδελφος αναπληρωτής είχε βγει θετικός στον κορονοϊό. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να συνεννοηθεί προκειμένου να προστατέψει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα την Παρασκευή το πρωί τα παιδιά να πάνε κανονικά στο σχολείο τους και να εκτεθούν στον κίνδυνο. 

Υπήρξε ένα φοβερό αλαλούμ. Οι διευθυντές των σχολείων μάταια προσπαθούσαν από μόνοι τους να βρουν μιαν άκρη προσπαθώντας να επικοινωνήσουν μια με τον ΕΟΔΥ, μια με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι συνάδελφοι πήραν την πρωτοβουλία και μίλησαν με τους γονείς για να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, όπως κι έγινε με αρκετούς από αυτούς. Αλλά κάποιοι που δεν είχαν πού αλλού να τα αφήσουν δεν είχαν άλλη λύση. 

Τα σχολεία έκλεισαν τελικά για 10 ημέρες αλλά καθυστερημένα. Ακόμα και 24 ώρες μετά, στο σχολείο του συναδέλφου που διαγνώστηκε θετικός, δεν είχε έρθει γραπτά η εντολή για το κλείσιμο. 

Ευτυχώς τελικά όλοι οι συνάδελφοι που μπήκαν σε καραντίνα και εξετάστηκαν βγήκαν αρνητικοί. 

Όλο αυτό αναδεικνύει μια σειρά ζητήματα. Πρώτον, τα ψέματα της Κεραμέως ότι τα σχολεία ανοίγουν σε ασφαλείς συνθήκες. Προσπάθησε να πείσει ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα παίρνοντας μέτρα. Η κανονικότητά τους όμως είναι το να μην υπολογίζουν τις ζωές μας. Για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει καν πρωτόκολλο για το τι γίνεται αν νοσήσει ένας από εμάς, εξού κι όλο το αλαλούμ. Άνοιξαν στα τυφλά τα σχολεία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα αφεντικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σέρνουν τα παιδιά σε πανελλήνιες εξετάσεις για χάρη της παραπαιδείας. Εαν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την υγεία των μαθητών θα τους έδιναν τη δυνατότητα -τουλάχιστον για φέτος- να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Όπως λόγω εκτάκτων συνθηκών το είχαν κάνει με τα παιδιά από το Μάτι, μπορούσαν να το κάνουν και φέτος για όλα.

Ελαστικά εργαζόμενοι

Αλλά το περιστατικό αναδεικνύει και το ζήτημα των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Ο συνάδελφος εργάζεται ως αναπληρωτής σε τέσσερα σχολεία, γεγονός που από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Αυτό δεν είναι εξαίρεση αλλά κανόνας για τους αναπληρωτές που αναγκάζονται να διδάσκουν ακόμα και σε έξι σχολεία. Αποδεικνύεται και σε αυτό το επίπεδο πόσο δίκιο έχει το κίνημα των εκπαιδευτικών που διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, μικρότερες τάξεις, ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που επιδιώκει το Υπουργείο, βάσει και του τελευταίου νομοσχεδίου του.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα κρούσματα που διαπιστώνονται στην περιοχή. Υπάρχουν, αν και όχι στην έκταση που παρουσιάζεται. Π.χ από τα 2.500 τεστ που έγιναν στην Ξάνθη την περασμένη βδομάδα μόνο δύο βγήκαν θετικά. Λίγο παραπάνω στον ορεινό όγκο της περιοχής. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση στοχοποιεί ολόκληρες περιοχές, με μόνη απάντησή της την καθολική καραντίνα. Μόνο χάρη στις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, η κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω και κάνει τεστ, βάζοντας σε καραντίνα μόνο τα θετικά κρούσματα. Εν τω μεταξύ για αυτούς που τελικά θα πρέπει να μείνουν σπίτι, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται κανένα βοήθημα, επίδομα ή κάτι για να μπορέσουν να ζήσουν. ‘Μείνετε σπίτι και πεινάστε' τους λένε. Και μάλιστα σε μια κατάσταση που ήδη είναι πολύ επιβαρυμένη καθώς όλοι είχαν μείνει χωρίς δουλειά τους προηγούμενους δυο μήνες και τώρα οι ανάγκες και τα έξοδα έχουν αυξηθεί.

Αυτό όμως που ισχύει και είναι η πραγματική πανδημία, είναι ο ρατσισμός που έχει γίνει επίσημη πολιτική της κυβέρνησης. Τροφοδοτεί ένα κλίμα εις βάρος των μουσουλμάνων της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περιστατικά όπου προπηλακίζονται γυναίκες με μαντήλα γιατί ‘φέρνουν τον κορονοϊό'. Αυτές δεν είναι αυθόρμητες αντιδράσεις αλλά καρπός της στάσης της κυβέρνησης και της προπαγάνδας της μέσω των ΜΜΕ, απέναντι σε αυτόν τον κόσμο”.

• Ψήφισμα υποστήριξης στον εκπαιδευτικό Τζεμαλή Μηλιαζήμ, που διώκεται για αντιρατσιστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, εξέδωσε η ΔΟΕ.