Γράμματα και σχόλια
Χανιά: Κάτω τα χέρια από τη Ρόζα Νέρα

Διαδήλωση ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης της Ρόζα Νέρα

Συγκέντρωση-πορεία θα πραγματοποιήσουν στα Χανιά το Σάββατο 6 Απρίλη στις 12μμ στην Πλατεία Αγοράς μια σειρά από συλλογικότητες της πόλης καταγγέλλοντας τη νέα βίαια εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα στα Χανιά. 

«Η πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να ξεπουλήσει το κτήριο στο λόφο Καστέλι, παραχωρώντας το προς “αξιοποίηση” σε ξενοδοχειακή εταιρία (Belvedere) και στο οποίο στεγάζεται η Κατάληψη Ρόζα Νέρα, αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση αλλά και η νεολαία» αναφέρει στο κάλεσμά της η Ανταρσία στα Χανιά. 

«Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ξενοδοχειακή μονάδα στο λόφο Καστέλι είναι κομμάτι της συνολικότερης προσπάθειας εξευγενισμού (gentrification) του ιστορικού κέντρου και της πόλης των Χανίων. Είναι μια επιθετική κίνηση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στα κινήματα της πόλης. Αλλά είναι μια επίθεση που θα πέσει στο κενό καθώς η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και ο αγώνας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι θα συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά. Όπως κερδίσαμε την ανακατάληψη του λόφου Καστέλι με μαζικές διαδηλώσεις πάνω των 6.000 ανθρώπων, έτσι μπορούμε και αυτή τη φορά. 

Τα εργατικά σωματεία, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να με τις αγωνιστικές αποφάσεις τους να διεκδικήσουν τη διατήρηση και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα στο λόφο Καστέλι, την επιστροφή σε αυτούς που ανήκει και την άμεση αποχώρηση της αστυνομίας η οποία θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση. Να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες. Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων είναι υποχρεωμένο να πάρει άμεσα αποφάσεις που θα στηρίζουν τόσο την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο και της διαφύλαξη τη ιστορικής του κληρονομιάς, όσο και το άνοιγμα της Κατάληψης Ρόζα Νέρα…»