Μηνύματα ανταρσίας σε κάθε χώρο

“Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε μαζί με τους εργαζόμενους του Αγιου Σάββα”, μας είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, “Η παρουσία μας είναι διπλή. Από τη μία με συνδικαλιστές όπως ο Κώστας Καταραχιάς που είναι υποψήφιος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και δίνει τη μάχη για την ανατροπή των μνημονιακών επιθέσεων μέσα στο χώρο. Από την άλλη με αγωνιστές και αγωνίστριες υποψηφίους μας από τη γειτονιά που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και προσπαθούν να τις απλώσουν.

Το ότι αυτή τη στιγμή το πριόνι του μνημόνιου φτάνει να κόβει το δικαίωμα στην περίθαλψη για τον καρκίνο, είναι τρομακτικό. Ο Αγιος Σάββας δεν είναι απλά ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τους ασθενείς του τελικού σταδίου και απαλύνει τον πόνο τους, παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία. Είναι ένα ισχυρό κέντρο καταπολέμησης του καρκίνου και άρα κρίνονται ζωές. Πρόκειται για ένα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα της κυβέρνησης.

Το να στηρίζουμε αυτούς τους αγώνες σα δημοτική κίνηση σημαίνει ότι στο τόπο που βρισκόμαστε, χτίζουμε ασπίδα προστασίας σε βασικά αγαθά. Για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο αλλά η κυβέρνηση. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με δική μας πρωτοβουλία, υπήρχε παρουσία των εργαζόμενων και του σωματείου του Αγιου Σάββα. Είχαμε ήδη ενημερώσει τις παρατάξεις της αριστεράς για το ότι χρειάζεται ψήφισμα κατά των απολύσεων και είχαμε ανταπόκριση. Ετσι όλοι μαζί αναγκάσαμε την παράταξη Καμίνη να το αποδεχτεί”.

Επιτυχημένες περιοδείες της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας έγιναν σε πολλούς εργατικούς χώρους, όπως τον ΟΣΕ (κτίριο Καρόλου), την Ελευθεροτυπία, τον Ευαγγελισμό, το αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, τη ΔΕΗ στη Συγγρού και το Ρουφ, την Εφημερίδα των Συντακτών, το ΥΠΥΜΕΔΙ (Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων). Υποψήφιοι και υποψήφιες του σχήματος μάς μίλησαν για κάποιες από αυτές.

Δημόσια συγκοινωνία

“Η σχέση μας με τους εργαζόμενους στο κτίριο του ΟΣΕ στην Καρόλου ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων όταν πρωτοστατήσαμε μαζί τους στον αγώνα για δημόσια συγκοινωνία και στηρίξαμε όλους τους αγώνες τους όπως την κατάληψη το 2010”, μας είπε ο Παντελής Γαβριηλίδης, “Γι' αυτό στην εκλογική περιοδεία που κάναμε στο κτίριο, μας αναγνώριζαν σαν την αριστερά που βρέθηκε στο πλευρό τους και μας πρότειναν να κάνουμε και προεκλογική συγκέντρωση στο χώρο. Δώσαμε δεκαοκτώ φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και τρία τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω, συζητώντας κυριολεκτικά για όλα τα πολιτικά ζητήματα της περιόδου. Ιδια εικόνα και στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, όπου η περιοδεία του σχήματος έγινε με την παρουσία του προέδρου των εργαζόμενων Αντώνη Σταματόπουλου και του αντιπροέδρου του Σωματείου Σπύρου Ρεβύθη. Κι εκεί η αναγνώριση για το ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους μεγάλους αγώνες του ΜΕΤΡΟ ήταν εμφανής και σχεδιάζουμε προεκλογική εκδήλωση μέσα στο χώρο το επόμενο διάστημα”.

“Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας είχε καθορίσει το κλίμα μέσα στην Ελευθεροτυπία την οποία επισκεφτήκαμε το απόγευμα της ίδιας μέρας”, μας είπε η Θένια Ασλανίδη, υποψήφια με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, “Ακόμα και όσοι δεν είχαν κατέβει στη διαδήλωση, γνώριζαν ότι είχε μεγάλη συμμετοχή και ήταν ενθουσιασμένοι. Οι ίδιοι είχαν απεργήσει την προηγούμενη ημέρα, στην απεργία των ΜΜΕ, καθολικά. Το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή μας στις εκλογές ήταν πολύ μεγάλο, το τετρασέλιδο αφιέρωμα της Εργατικής Αλληλεγγύης με όλα τα κατεβάσματα πανελλαδικά ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό για όσους δεν ψηφίζουν στην Αθήνα.

Πολλή συζήτηση γινόταν πάνω σε όσα προτείνουμε σαν αντικαπιταλιστική αριστερά, ενώ όλοι συμφωνούσαν με την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για καμιά ψήφο στους νεοναζί. Παρότι απλήρωτοι, έντεκα εργαζόμενοι αγόρασαν την εφημερίδα, πέντε το νέο φυλλάδιο για την εργατική εναλλακτική και μία το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω. Πολλοί περισσότεροι μας είπαν ότι θα μας περιμένουν όταν πληρωθούν, καθώς έχουν δώσει διορία στην εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Αν δεν το κάνει, θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις”.

“Η περιοδεία στη ΔΕΗ του Ρουφ έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά μας περιμένουν για να συζητήσουν πολιτικά”, μας είπε η Στέλλα Μυρισιώτη, “Η συζήτηση έπιανε όλα τα θέματα, μέχρι το τι γίνεται στην Ουκρανία. Συζητήσαμε μαζί τους το ενδεχόμενο να γίνει εκδήλωση στο χώρο και οι περισσότεροι ήταν θετικοί. Αντίστοιχα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ιδιαίτερη ανταπόκριση έχει η μάχη ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανείς που όταν το ακούσει δε θα ανταποκριθεί”.


Αθήνα, 10 Απριλίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υιοθέτησε ομοφώνως, το ακόλουθο ψήφισμα για τις διαθεσιμότητες στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων είναι ριζικά αντίθετο στη διάλυση του μεγαλύτερου, ιστορικού και περισσότερο εξειδικευμένου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου της χώρας «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρουν τις 85 διαθεσιμότητες γιατρών, οδηγών, φυλάκων, καταθέτοντας, εφόσον είναι αναγκαίο και σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Απαιτούμε την πλήρη, ασφαλή και ποιοτική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η υγεία είναι δικαίωμα όλων και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας».


Πειραιάς

Η “Ανταρσία στο Λιμάνι” έχει ξεκινήσει δυναμικά την προεκλογική της καμπάνια στους μεγάλους εργατικούς χώρους του Πειραιά.

Στο Τζάνειο δεν είμαστε άγνωστοι. Με τη συνεχή παρουσία μας τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο, με περιοδείες και εξορμήσεις για όλες τις μάχες, απεργιακές, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, αποκτήσαμε πολιτικές σχέσεις με ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζόμενων. Ετσι δύο εργαζόμενοι από το χώρο είναι ήδη υποψήφιοι με το σχήμα μας και είναι ανοιχτό το να συμμετέχουν κι άλλοι. Αυτή η εξέλιξη, εργαζόμενων να πλαισιώνουν τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, είναι πολύ σημαντική. Σχεδιάζουμε και προκλογική εκδήλωση μέσα στο χώρο σε συνεργασία τόσο με τους υποψήφιους όσο και με κόσμο που θέλει να μας ακούσει και να μας στηρίξει.

Ιδιωτικοποίηση

Η ίδια εικόνα έρχεται και από τον ΟΛΠ, έναν από τους κεντρικότερους εργατικούς χώρους στον Πειραιά, με μεγάλες μάχες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το να πηγαίνει εκεί κλιμάκιο του σχήματος, στις 6.30 το πρωί, πριν οι εργαζόμενοι πιάσουν δουλειά και όλοι να είναι διατεθειμένοι να μας ακούσουν, είναι ενδεικτικό της διάθεσης για πολιτική συζήτηση και συγκεκριμένα για τις ιδέες του αντικαπιταλισμού.

Στην πραγματικότητα, ήταν μια μικρή εκδήλωση. Ο επικεφαλής του σχήματος Θανάσης Διαβολάκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Ανταρσία στο Λιμάνι, τονίζοντας ότι το ξεπούλημα του λιμανιού μπορεί να ανατραπεί μέσα από τους αγώνες που ανοίγουν την προοπτική του εργατικού ελέγχου και μετά έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Ματίνα Σγουρομύτη, Μιχάλης Πέππας


Θεσσαλονίκη

Στους εργατικούς χώρους της Θεσσαλονίκης το κλίμα είναι εκρηκτικό. Την Τρίτη 8/4, παραμονή της πανεργατικής, έγινε συνέλευση στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο. Κεντρικό θέμα συζήτησης η μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες των οδηγών και των φυλάκων καθώς και η οργάνωση της απεργίας την επόμενη μέρα. Ηταν μια συνέλευση με 200 άτομα, από τις πιο μαζικές που έχουν γίνει. Ολοι ήταν οργισμένοι με τις απολύσεις γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οδηγούς, είναι μεγάλο και καλύπτει και πολλές δομές. Η διοίκηση έφερε δύο οδηγούς από άλλη περιοχή για να καλύψουν το κενό δεκαπέντε εργαζόμενων, κάτι που δεν γίνεται. Οι προτάσεις αντίστασης ήταν μαχητικές, να είναι οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στην είσοδο και να δείχνουν ότι δεν μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσει.

Οι οδηγοί που ήταν απογοητευμένοι και δεν ήξεραν πώς να αντισταθούν, μέσα από τη δική μας δουλειά, ήρθαν στη συνέλευση με αυτοπεποίθηση και τώρα λένε ότι θα συντονιστούν και με άλλα κομμάτια διαθέσιμων. Για πρώτη φορά έγινε απεργιακή φρουρά. Σε αυτό το κλίμα μίλησε ο επικεφαλής της “Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή” Γιάννης Κούτρας και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.

Επισκεφτήκαμε επίσης τον ΟΑΕΔ στη Χαριλάου, ένα μικρό χώρο αλλά που ο κόσμος ήξερε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έγινε μεγάλη συζήτηση τόσο για τις εκλογές όσο και για το πώς συνεχίζουμε τους αγώνες. Στο τέλος μας είπαν ότι μας περιμένουν ξανά. Πήγαμε στο Γεννηματά την Παρασκευή το πρωί, πριν τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ ενημερώνοντας και για την κινητοποίηση, αλλά και κάνοντας γνωστό το δημοτικό μας κατέβασμα. Κι εκεί οι εργαζόμενοι μίλαγαν για τα προβλήματα του νοσοκομείου και πώς παλεύονται. Πήγαμε στην ΕΥΑΘ που έχουμε έτσι κι αλλιώς σταθερή παρέμβαση. Το κλίμα είναι αγωνιστικό και με αυτοπεποίθηση γιατί οι εργαζόμενοι εκεί έχουν σταματήσει πολλές φορές την ιδιωτικοποίηση. Η συζήτηση φτάνει στην προοπτική του εργατικού ελέγχου. Μας ζήτησαν να στηρίξουμε το δημοψήφισμα που οργανώνουν στις 18 Μάη για το νερό.

Φύλλια Πολίτη, υποψήφια με την Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή


Χανιά

Τις περιοδείες στους εργατικούς χώρους της πόλης ξεκίνησε και το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση με επικεφαλής το δάσκαλο και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Σεραφείμ Ρίζο.

Την Τρίτη 8 Απρίλη, κλιμάκιο του σχήματος επισκέφτηκε το νοσοκομείο Χανίων. Ο επικεφαλής συνομίλησε με εργαζόμενους και απεύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια συνέλευσής τους στο αμφιθέατρο "Κωστής Νικηφοράκης". Τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις, τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, την ‘αξιολόγηση”, είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων που με απεργίες μπορούν να τα ανατρέψουν απέναντι σε μια κυβέρνηση που όλο και περισσότερο σαπίζει εξαιτίας της αποτυχίας της πολιτικής της και του σκανδάλου που φανερώνει τη σχέση της με τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. “Μπορούμε”, είπε, “να διεκδικήσουμε πίσω τις δουλειές μας, τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας, τις συντάξεις και τους μισθούς μας και για να γίνει αυτό, το χρέος της χώρας πρέπει να διαγραφεί, να υπάρξει ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ και εθνικοποίηση των τραπεζών”.

Ακολούθησε, δυο μέρες μετά, περιοδεία στο δημαρχείο Χανίων, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ανταρσίας στα Χανιά και άνοιξε συζήτηση στο γιατί οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μια μάχη αποκομένη από την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά μια μάχη που συμπυκνώνει όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον Δήμο έκφρασαν τη διάθεση τους να συνεχίσουν τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και ζήτησαν να υπάρχει πραγματική επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων και των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές.

“Οι πρώτες περιοδείες στους εργατικούς χώρους έχουν μεγάλη ανταπόκριση”, μας είπε ο Σεραφείμ Ρίζος, “Μεγάλο κομμάτι είναι διατεθειμένο να μας ακούσει αλλά και να μας στηρίξει. Αυτές τις μέρες ανακοινώνουμε τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων μας. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου φανερώνει αυτή τη σχέση με τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά, συμμετέχουν καθηγητές, δάσκαλοι, απολυμένοι από την Ολυμπιακή, εργαζόμενοι της ΕΡΑ και του νοσοκομείου, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τις ΜΚΟ, ξενοδοχοϋπάλληλοι”.


Νίκαια

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της “Ανταρσία στη Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης” έχουμε, μαζί με την επικεφαλής του αντικαπιταλιστικού σχήματος Κατερίνα Θωίδου, κυριολεκτικά οργώσει τις τελευταίες μέρες τους εργατικούς χώρους της πόλης.

Επισκεφτήκαμε το Κρατικό της Νίκαιας, τον ΕΟΠΥΥ, την Εφορία, το Δημαρχείο. Οσο πιο πολύ μας γνωρίζει ο κόσμος, τόσο έρχεται και πιο κοντά. Στην αρχή μπορεί να είναι διστακτικός, στη συνέχεια όμως, όταν η συζήτηση ανοίγει, εκεί φαίνεται πόσο οι ιδέες μας, των αγώνων και της ανατροπής, είναι και δικές του ιδέες. Οταν παρουσιαζόμαστε, πολλοί μας αναγνωρίζουν από το ρόλο μας στο απεργιακό κίνημα και την οργανωμένη πάντα προσπάθειά μας για κλιμάκωση των αγώνων. Αλλά και από τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές μάχες που έχουμε δώσει ενάντια στα γραφεία και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, τις κινητοποιήσεις στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όταν ο διοικητής Γιοβανίδης έδινε διευθύνσεις αριστερών και μεταναστών στους χρυσαυγίτες, ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ αστυνομίας και χρυσαυγιτών.

Στέφανος Γαλίτης, υποψήφιος με την Ανταρσία στη Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης


Περιστέρι

Οι περιοδείες στους εργατικούς χώρους στο Περιστέρι μας έδειξαν δύο πράγματα. Ενα ότι η αριστερή στροφή μέσα στον κόσμο συνεχίζει να μεγαλώνει και δύο ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει κατοχυρώσει την θέση της μέσα σε αυτό το ρεύμα.

Ο δήμος Περιστερίου είναι ένας χώρος που έχουμε παρουσία πολλά χρόνια τώρα. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν κινητοποιείται όπως θα έπρεπε ενάντια στις μεγάλες επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι των δήμων σχολιάστηκε αρνητικά από τους περισσότερους. Ομως, η αυτοπεποίθηση δεν έχει πέσει και γι' αυτό όλοι έλεγαν ότι χρειάζεται ενίσχυση της αριστεράς. Στο ΟΑΕΔ, συναντήσαμε εργαζόμενη που ξεκίνησε από συμβασιούχος στο δήμο, μετακινήθηκε στην περιφέρεια και μετά κατέληξε στον ΟΑΕΔ. Η τοποθέτησή της ήταν πώς τελικά και στους τρεις αυτούς χώρους, εμάς βρίσκει μπροστά της. Μας ζήτησε φυλλάδια της Αριστερής Κίνησης και μας έβγαλε έξω από το χώρο για να συζητήσουμε, φέρνοντας μαζί και δυο-τρεις ακόμα συναδέλφους της. Η δυνατότητα μέσα στους εργατικούς χώρους να δημιουργηθούν ομάδες στήριξης των εκλογικών κατεβασμάτων μας είναι μεγάλη.

Λίλιαν Μπουρίτη, υποψήφια με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου


Ν. Ηράκλειο

Την Πέμπτη 10/4 κάναμε μία μεγάλη περιοδεία στους χώρους του γκαράζ του δήμου όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι κατά κύριο λόγο στην καθαριότητα και το πράσινο καθώς και στο χώρο του δημαρχείου. Ημασταν τρεις συναγωνιστές από το σχήμα μαζί με τον επικεφαλής, Δημήτρη Ταβουλάρη.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη γιατί με όλο αυτό τον κόσμο έχουμε δώσει μάχες μαζί ενάντια στις απολύσεις και όλες τις επιθέσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζί είχαμε οργανώσει και την κατάληψη του δημαρχείου.

Ανοιξε μεγάλη συζήτηση για τους συμβασιούχους και τις 5μηνες συμβάσεις ειδικά στο χώρο της καθαριότητας με κέντρο το πώς μπορούμε να κοντράρουμε τον καλλικράτη, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μόνιμες και σταθερές δουλειές για όλους. Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός σχήματος που συνδέει τις κεντρικές μάχες με τις τοπικές και δίνει προοπτική σε αυτές, είναι αναμφισβήτη. Κάποιοι εργαζόμενοι δήλωσαν ανοιχτά τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας, γεγονός που δείχνει το πως ο αντικαπιταλισμός έχει μπει στους εργατικούς χώρους. Θα κάνουμε εκδήλωση και στους δύο αυτούς χώρους μετά το Πάσχα. Συνεννοηθήκαμε και με το σωματείο γι' αυτό, πρακτικά μας ζήτησαν να το οργανώσουμε.

Δήμητρα Λιναρδάκη, υποψήφια με τη Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Δημοτική Κίνηση